Geen categorie

GERDIN LINTHORST opent 2016 – ‘Mag het even stil zijn?’ al heeft ze ‘Als fundamentalistisch atheïst (…) in de geheiligde rust van de kerk niets te zoeken.’

gerdinx

 

Goedendag poëten en anderen,

Temidden van kerst- en nieuwjaarsgeweld van velerlei soort – welgemeende klapzoenen, vervloekingen, supermarkt-lekkernijenfolders, Pompolemieken – schieten woorden mij tekort.
Mag het even stil zijn? zo vragen wij ons af. Hoezo, gelukkig nieuwjaar? Waar moet dat zo onverhoeds vandaan komen dan?
Als fundamentalistisch atheïst heb ik in de geheiligde rust van de kerk niets te zoeken, zeker niet nu daar dezer dagen elke priester zomaar pardoes in een popsong kan losbarsten. Ten behoeve van de jongeren onder ons. Arme jongeren, die de kerk waarschijnlijk sowieso aan de derrière zal oxideren. Het wachten is op het eerste
kerk-appje.
Stillekens lig ik voor de tv, waar een overvloed aan briljante animatiefilms valt te genieten. En documentaires, die beter dan welke kerk dan ook over de ‘condition humain’ weten te berichten. Zoals het memorabele portret van de ondoorgrondelijke, immer in een staat van verstarring verkerende Boudewijn de Groot. Een film van Suzanne Raes over het emotionele onvermogen dat van vader op zoon en op diens oudste zoon wordt doorgegeven terwijl de jongste zoon dat niet pikt en het uitschreeuwt.
Kom nader, zingt de eerste zoon tot zijn vader. Was nadergekomen, schreeuwt de laatste zoon op zijn beurt tot zijn vader. Een diepe ontroering maakte zich van mij meester. Spoed u allen naar uw beeldscherm, druk op de knop Uitzending gemist en bekijk deze docu!
Maar dan. Een nog grootser confrontatie met het menselijk tekort en de magistrale wijze waarop dit overstegen kan worden, is te zien op onze sleetse treurbuis. Legt uw moede feesthoofd te luisteren bij NPO 2 vanavond, alwaar om 21.00 uur het onvolprezen Nederlands Blazers Ensemble ons overdondert met hun jaarlijkse Nieuwjaarsconcert.
Ik was erbij donderdag. En opnieuw werd ik overmand door ontroering. Men pinkt wat tranen weg dezer dagen.
Elk concert van het NBE celebreert het leven, maar dit Nieuwjaarsconcert celebreert de ganse mensheid. Hier ‘beleven we met musici en publiek in wat voor wereld we zouden kunnen leven als verschillende culturen hun noten wat vaker zouden laten samensmelten’, aldus het Nederlands Blazers Ensemble.
Een viertal getalenteerde piepjonge componisten, een onvergetelijke Iraanse zanger, nauwelijks ontsnapt aan vijf jaar gevangenis omdat hij koranverzen in zijn liederen verwerkte, een verbannen Tibetaanse ‘nachtegaal’, twee deze zomer gevluchte Syrische zusjes, regelrecht vanuit het AZC Alkmaar naar het bomvolle Concertgebouw in Amsterdam overgebracht – zij overschreden met hun muziek alle barrières die zij op hun pad vonden. En daarmee ook onze barrières. ‘Wir schaffen das!’ juichte ik bijna in het Concertgebouw.
Sterker nog, ik durf het nu aan, verzoend met alles en iedereen, rücksichtlos, onvoorwaardelijk: Ik wens u een bovengemiddeld gelukkig nieuwjaar!!

 

Met hartelijke groet,
UwDinLin.

Share This:

Een gedachte over “GERDIN LINTHORST opent 2016 – ‘Mag het even stil zijn?’ al heeft ze ‘Als fundamentalistisch atheïst (…) in de geheiligde rust van de kerk niets te zoeken.’

Geef een reactie