Geen categorie

WILFRED ALLOY aan de chasse patat – over DUCROT Dat is geen sportcommentator meer. Dat is een taal- en staatsgevaarlijk element. en met het HERBERTJE van de dag: ‘Zelfs de zonnebloemen kijken de andere kant op, zo saai is het.’

 

Etappe 14 za 15-7: Blagnac – Rodez (181,5 km, heuvels)

 “Dukroot banjerde vandaag weer dermate brandschattend en verkrachtend door (het overdrachtelijke deel van) onze bedreigde taal, dat je inmiddels blij mag zijn dat meneer van na de oorlog is. Hij heeft niet alleen Goebbels’ postuur, zeg maar: ‘Ze kunnen die anderen vermoorden, ze draaien de stropdas steeds strakker aan en kijken hoe ver ze kunnen gaan.’ Leedvermaak opnieuw: ‘Er komt een moment dat deze kerel gaat twijfelen. En dan wordt het leuk.’ En als hij eens zacht filosofisch klinkt, eindigt het toch in een SM-kelder: ‘Een renner is een plantje en een plantje heeft water nodig en het beste water is een overwinning. Je kunt niet de hele tijd je edele delen afdraaien voor een kopman.’ Deze vroege uitlating vandaag  was voor mij direct De Gouden Kwoot, al was zijn bezoek aan ‘The Dark Room of Damocles’ (nu in gezelschap van een ‘kopman’) ons reeds bekend.

Herbert? Wist hij nog in Dukroots wiel te blijven? ‘Die man ziet alles, hoort alles en heeft bovendien een mening.’ ‘Zelfs de zonnebloemen kijken de andere kant op, zo saai is het.’ Ai. Niveau Toon Hermans nu? Ik koos dit als dagherbertje, omdat hij Du, met een verwijzing naar z’n sneue wielerverleden, onvriendelijk in z’n miezerige adelzone leek te willen grijpen: ‘Volgens mij heeft ie dagenlang als een mummie rondgereden.’ Tot zover Duo Rapzwams.

Etappe 14 kortweg: Timmer heeft z’n zus gebeld en Leezer z’n moeder. Ik bedoel: we moeten onze Orangemannen niet gelijk laten vallen, als het in de tour minder gaat. Nu een ernstig koerspositieprobleem waar de renner tegenaan kan rijden. Stel je voor: niet in het pak en ook niet aan kop. Je zal er maar net tussen zitten en niet meer weten wat wijsheid is. Nog wat ijzers in het vuur steken? Plankgas met tanende krachten? Of toch de springplank doormidden zagen, het plakkerige zweetjasje weer aan, inzakken en als vanouds anoniem je plaats weer innemen in het zielloze, zinloos malende grauw waar je met eigen goedvinden maar een nummer bent en als zodanig ook wordt aangesproken, wat bovendien überhaupt nog maar de vraag is? Een doorbraak met perspectief zit er niet in. Het kan overigens at the top ook tamelijk suicidal lonely wezen. Ach, je behoort al lang niet meer tot de frisse mannen, mocht dat ooit het geval zijn geweest. Hoe dan ook, als je ongeregisseerd heuvelop, de knuist semistoer om de gashendel, met je energie blijft smijten, krijg je een gepeperde rekening onder de neus gesnoven – herstel: geschoven –  en sta je uiteindelijk met platte beurs. Ziehier het tweegangenmenu, waarvan beide gangen Bourgondisch overgoten door een aan handen en voeten gebonden saus twijfel, op smaak gebracht met een snufje paralyserende wanhoop… Maar hier, dus niet daar en ook niet daar, weet je je sowieso de puree in gejaagd. Of een ander aardappelgerecht. Welnu, zúlk een renner, vrienden, is toe aan een opbeurend gedicht van Wilfred Alloy, als een klopje op een der schouders, waar maar geen tourtricot om wil hangen. Bij de sneldichter loopt het immers altijd goed af. Nu vlug naar een ander blad geschakeld (ter geruststelling: da’s maar één muisklikje links) koersen we richting dat dampende café in Amsterdam.” 

 

ROEPT U MAAR
“Chasse patate!”
 
Je rommelt met je snelheid, het is weer dit noch dat.
Het pak voorbij, de kop te ver, een heuse sjas patat.
Alsof je bent verstoten, geen mens je kennen wil.
Je maalt wat in je niemandsland, zo desolaat en stil.
En haal je dan die kopgroep, nog mijlen van de top,
dan zet het peloton weer aan en rapen ze je op.
Je zakt geknakt naar achter. Je plannen door de plee.
Maar…?
 
“…we zitten hier gezellig en we zitten hier okee!”
 
Daar drinken we op, mensen!
 
 
“Hopelijk is die renner nog op tijd binnen gekomen.”
“Nou, wij zijn al héél lang binnen, en een knappe jongen die ons hier nog weg krijgt.”[hahaha]
“Laatste ronde!” [@#*&%]

[Top 3 algemeen orangement: 25. Mollema +41.25, 47. Minnaard +1.11.50, 67. Ten Dam +1.30.39]

Share This:

Geef een reactie