Geen categorie

DEMI BALTUS over oma: ‘Nu ken ik oma ook vanbinnen Beter dan zij zichzelf in al die jaren heeft gekend (en haar naasten)”

de zondagmiddag in haarlem doorgebracht op uitnodiging van marten janse – café koops – onverwacht druk. de opening van het culturele seizoen in haarlem – overal bedrijvigheid, mensen, witte wijn. in café koops aandacht voor de haarlemse dichtlijn, voor poëzie, een enkele singer songwriter, een rapper die net deed of ie een dichter was: sander woestenburg – al die verwrongen binnenrijm (dwang) wordt nu eenmaal niet snel poëzie – de haarlemse stadsdichter mevrouw willemien spook en nog een aantal dichters.

op het terras geen plaats meer – dan maar op de verwarming binnen aan het raam van café koops – aan de witte wijn. drie soorten hebben ze. de middag was nog niet begonnen of arie van egmond zwaaide vanaf de overkant van de straat. iets met een koor iets met de zijlstraat – iets cultureels ook. alsof arie de witte wijn rook. in gemoedelijkheid dronken we samen op. drinken ze allemaal zoveel op dat koor van je vroeg ik arie. en vergaat de dirigent niet in al die dampen?

marten janse kondigde DEMI BALTUS aan. en je weet het meteen – vanaf de eerste regels – groot talent. we vielen stil. ademloos luisterden we naar haar gedichten voorgedragen zonder papier – een performer – ‘nogal lichamelijk’ het werk vatte arie haar optreden samen. (op internet lezen we: Demi Baltus (1998) studeert geneeskunde aan de UVA.)
ken je haar arie? – ja alkmaar, haarlem bevestigde arie. ‘jij komt ook overal’ van egmond vatte ik op mijn beurt arie samen. aan het einde van de middag vroeg ik demi om een gedicht voor de pomgedichten site – je lievelingsgedicht als het mag. het mocht. voor U lieve lezer, voor oma en ook voor arie: Demi Baltus.

In laagjes

1. Opperhuid
Het strottenhoofd voelt als een wasbordje
Voel maar
Alles mag je aanraken
Oma vindt het goed

2. Lederhuid
In laagjes leg ik haar bloot
Vraag haar of ik haar lever even
Op haar longen mag leggen
Omdat ik haar galblaas niet kan zien
Fluister dat ik heus wel weet dat dit anatomisch
Incorrect is
Dat ik alles terug zal leggen, als ik alles heb gezien

3. Onderhuid
Daarna dek ik oma toe
Bedek
Onder kapot gebleekte lakens
Gedrenkt in oude alcohol
Een lichaam als van plastic
Een huid van kostbaar leer

4. Spier
Nu ken ik oma ook vanbinnen
Beter dan zij zichzelf in al die jaren heeft gekend

(en haar naasten)

5. Buikvlies
Na het vertrekken van de ziel is het lijf nog jaren dienstbaar
Maar het na 10 jaar nog confronteren van kinderen
Met de vergankelijkheid van hun grootouders
Wordt als onmenselijk beschouwd

Haar familie heeft een lege kist begraven

6. Galblaas
De laatste slaap vat oma op het strooiveld van de wetenschap
Waar uit eerbied ergens nog een standbeeld wordt geplaatst.

©Demi Baltus

Heimlich

Als de eenzaamheid verstikt
Is de Heimlichmanouvre όόk een soort omhelzing.

©Demi Baltus

Share This:

Geef een reactie