een laatste groet aan HANS WESTIN – dichter – vertaler van CORNELIS VREESWIJK

die rotziekte ook.
ik ken hans westin als dichter vertaler – de werken van cornelis vreeswijk teruggebracht in Nederland.
vertaler van vreeswijkgedichten en auteur van het grote cornelis vreeswijk boek ‘Op de schouders van reuzen’ – Cornelis Vreeswijk en het Zweedse lied.
ik ken hans ook als jurylid in leeuwarden bij de jaarlijkse leeuwardenslam in de prinsentuin georganiseerd door melvin. een prachtmens.

.
het cornelis vreeswijk genootschap bericht:
Hans Westin

Geacht CVG-lid/belangstellende,
We hebben een slecht bericht.
De gezondheid van Hans Westin gaat sterk achteruit.
Zes jaar geleden werd bij hem al keelkanker geconstateerd, die is kort geleden weer teruggekomen en niet meer te opereren.
Het is een snel aflopende zaak, een kwestie van ten hoogste dagen.
Wat Hans voor het CVG heeft betekend weet iedereen, daar gaan we nu niet over uitweiden.
Hans heeft nog heldere momenten, hij kan binnengekomen e-mailberichten nog begrijpen.
Als u Hans goed heeft gekend en u wilt hem nog een laatste groet sturen; doe dit dan per e-mail.
Kies uw eigen bewoordingen. Belangstelling vanuit het CVG doet hem goed.
Dit is het laatste dat we voor Hans kunnen doen.

Het bestuur.

.
drie maanden geleden moesten we het overlijden berichten van de vrouw die hem zo lief was – wendela sterker – 3 maanden geleden schreven we:

en dan ineens ben je verdwenen
je tasje van vlees en bloed
staat nog op de tafel

we zullen zingen
tot je wakker wordt in de morgen

pw

.

nu staat hans voor de dood – dezelfde weg die wij allemaal hebben te gaan straks – hans groet wendela als eerste – heb het mooi daar hans – jullie – één – daar binnenkort.
nog een beetje van cornelis nu. ik citeer je hans: “ Nee het is geen Nederlandse zanger die het in het Zweeds doet, het is een Zweedse grootheid die toevallig uit Nederland komt.”

.

Onderstaand gedicht komt uit de laatste bundel van Vreeswijk, Till Fatumeh uit 1987. Nog geurend naar drukinkt is het eerste exemplaar ervan in het ziekenhuis aan Cornelis gegeven, daags voordat de zanger zelf de daad bij het gedicht voegde.

.
Voor een stervende zanger

De dood wordt in de borst gedragen als een schoon juweel, als
een diamant in een kwal. Of – waarom niet?
als een goed bewaard geheim!

De eigenaar heeft,
op de dag dat je hem ontmoet,
jou gevonden

En dan zal daar niets worden opgeëist, maar wel ontvangen!

(Oorspronkelijke titel: För en döende sångare – vertaling Hans Westin)
http://www.cornelisvreeswijk.nl

.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Uni-versiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRU-NA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 ver-scheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) * ‘JE BENT ERG MENS’ VAN POM WOLFF VERSCHEEN ALS WINDROOSDEEL IN SEPTEMBER 2005 EN WAS IN EEN MUM VAN TIJD UITVERKOCHT- *NIEUW WERK: TOEN JE STILTE STUURDE, 48 PAGINA’S WOLFFPOËZIE. VERSCHEEN OP 18 NOVEMBER 2006. ONLINE TE BELUISTEREN: ERIK JAN HARMENS INTERVIEWT POM WOLFF OVER ZIJN BUNDEL 'TOEN JE STILTE STUURDE' IN DE AVONDEN - VILLA VPRO http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/28361453/

Laat een reactie achter