het is aan!!! JOLIES HEIJ en DITMAR BAKKER schelden elkaar voor rotte vis: “de poëzie sterft in uw slip…”

.
Je schrijft gedateerde verzen je enjambementen
zijn alleen goed om uit het hoofd te leren
en voor op de kersenvlaai. Je doet de schorseneren
in de bakboter dansen laat de vla naar
 
hopjes klinken en broccoli naar jongensdons
geuren. Je draait je hand niet om voor
schunnigheden en je vuist maar al te graag
in zijn kont. Ook al heb je een voorliefde
 
voor oudere mannen van twijfelachtig allooi
met grijze borstmatten tot aan de kin
(dat hebben we dan gemeen al heb ik
het grijs liever bovenkins en schorseneren
 
niet tot prei). Je koketteert met het sletje
van Hemingway, die van de serpenterige
rijmsels en die snor kun je maar beter laten.
Met jou hebben we geen Bregje nodig want jij
 
bent de ware nogablokkenprinses wars van
alle mode en alles wat de hipster maakt. Was je
geen dichter mocht je in je roze tanga
mijn kamer en mijn leven komen stofzuigen.
 
– Jolies Heij
 
 
 
 
HOE JIJ LEEFT
 
Je schrijft en schreeuwt van baarmoeders en sokken
en Duits en Duits en Duits en Dautzen Kroes
maalt er niet om. Joan Haanappel der slam,
Jij Gellhorn van de balkan jij jij bril
 
die roze maakt wat Swart was als de nacht
en nooit als zij (als zij!) verlelijkte met
straf en zwart en kut. Que-tu souviens, te
te te teveel gedoe maakt moe en ook
 
gezondheidszorg kent heus een taks. Gerrits
gravad lax verzuurt zoals de poëzie sterft
in uw slip. Uw lagen hakken bruut en glühwein
houdt ons warm zoals geen metagoor dat kan:
 
begerend niets is alles hoepelrok, cadavre
exquis qui laisse köstliche Leiche lijk
uw vers fiorituur. Bij mij wordt niet gestofzuigd
miep maar jij mag hier altijd frituren met het vet
 
oogopslaan dat elke rotmof kent van
jou op bühnes met je bril en bril en Duits.
Eonen kon ik preken; niets raakte vergrijmd:
ook Koleko was slechts een del met bit.
 
Ditmar Bakker

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Het is aan en het maakt zich wat… Het gaat op en het maakt de borst nat…. Het gaat hoe dan ook, vroeg of laat, alweer af…. Het is niet eens schoon om waar te zijn edoch maf…. Dat er een dreiging van uitgaat is teveel van het goede… er gaat namelijk nauwelijks iets van uit…. De kleur grijs maakt ons niet wijs.. zo kan ik ook nog uren verder lullen …. het blijven hoe dan ook grote nullen…. die niemand vermaken, in elkaar vasthaken en Olympisch spelen

Laat een reactie achter