VON SOLO: Ik weet dat ze een leren broek aan heeft. Dat heb ik een keer gezien toen ze instapte. Geen nep-leer. Ook geen wetlook legging. Nee echt kalfsleer, gelooid.

 

POMgedichten presenteert de donderdag column:

VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!

Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.

Fietsend op een willekeurige plek in de stad passeer ik haar. Meestal haal ik ze in, omdat ze niet vooruitkomt. Soms passeert ze mij. Meestal sta ik dan net stil. Elke keer als ik ze zie, dan wordt er in mijn hoofd een knopje ingedrukt, dat knopje doet een lichtreclame in mijn achterhoofd oplichten. Daar staat dan in neonletters geschreven: ‘Geil wijf’.

Deel 217. Range Rover

Het is de vrouw in de Range Rover. Of in de BMW X5, JEEP Commander of een Mercedes SUV. Meestal is ze tussen de dertig en de veertig. De wagen beschikt over een overweldigende airco, want ze draagt een jas met een bontkraag. Dat bont is echt, want ik zie het logo van Canada Goose op haar mouw. Soms zie ik geen logo. Dan weet ik dat de jas nog veel duurder was. Ze heeft een zongebruinde huid. Dat zie ik zelfs door de licht getinte glazen van de wagen. Ze is natuurlijk net terug van Ibiza. Ja, Ibiza….(zwijmel). Ze heeft haar zonnebril nog op zelfs. Daardoor kan ik haar ogen nooit zien. Maar dat doet er niet toe. De zonnebril maakt alles goed. De glans van het montuur. De bolling van de grote lens. De spiegeling en de transparantie tegelijk. Betoverend. Ik weet dat ze een leren broek aan heeft. Dat heb ik een keer gezien toen ze instapte. Geen nep-leer. Ook geen wetlook legging. Nee echt kalfsleer, gelooid. Goed gestikt en strak. Retestrak. En haar blik herken ik uit duizenden. De rechte streep van haar mond. De getuite, ik hoop een klein beetje opgespoten, lippen, die geen enkele emotie of empathie verraden. Zo mysterieus.

Ik fantaseer hoe het moet zijn om haar vriend te zijn. Dat ze dom is, en de hele dag in de Range Rover rondrijdt, van winkel naar winkel. Van muntthee naar muntthee. Terwijl haar vriend of man dat allemaal betaalt. En dat hij haar periodiek een onbezielde veeg geeft, omdat hij niet beter weet. En hij haar toch al lang zat is. En met de auto het liefst zou mee verkopen. Maar de auto moet eerst nog een beurt hebben, en zij ook. Maar dat is natuurlijk pure jaloezie. Zij is met de Range Rover onderweg naar hem. Of komt thuis en gaat ontvankelijk in het satijn klaarliggen tot hij van het werk komt. En dan vrijen ze uren, passioneel. Daarna leest ze hem gedichten van Remco Campert voor. En lacht beminnelijk, zoals je om een klein kind lacht, wanneer hij de gedichten niet helemaal begrijpt. Maar ze houdt van hem. Haar kleine doediepoepel.

En ik ben een zure klootzak op een oude rottige fiets die stiekem op haar geilt. Eigenlijk wel bizar. Want ik houd helemaal niet van grote auto’s. En ook niet van jassen met bontkragen. En al helemaal niet van wijven met een sacherijnige kop. De enige conclusie die ik kan trekken is dat ook ik blijkbaar programmeerbaar ben. Dat als je voldoende elementen op een hoop gooit, dat automatisch in de oplichtende letters ‘Geil wijf’ resulteert. En veralgemeniserend durf ik te stellen dat dat bij velen niet anders is. Door onze aangeleerde maniertjes en impulsjes kan het daardoor best eens langer duren eer we dingen herkennen voor wat ze zijn. En dat is jammer van de tijd. We laten ons blijkbaar liever makkelijk voor de gek houden, dan een beetje moeite te nemen en gewoon onbevangen op schatzoektocht te gaan. Dingen die we nog niet kennen, zelf van een waarde te voorzien. Een echte waarde, die het voor ons in ons diepste wezen heeft. Iets met liefde of zo.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter