Geen categorie

LISAN LAUVENBERG; “Ik kende een man die bang was voor de post.”

Wat de postbode vreest
 
Ik kende een man die bang was voor de post. Hij maakte nooit zijn brievenbus open en las zijn post niet. Daar kreeg hij hulp voor. Want het is een erkende stoornis. Iemand ( een gespecialiseerde hulpverlener) kwam elke maand en betaalde zijn rekeningen, gooide drukwerk weg en zorgde voor de afhandeling van de binnengekomen post. De man verhuisde vaak. Want hij hoopte dat de postbode hem dan niet meer kon vinden. Maar wat als je werkelijk geen huis, geen thuis, geen adres meer hebt, omdat alle gebouwen waar je ooit gewoond hebt vernietigd zijn door een gruwelijke oorlog. Als je nooit meer terug kunt naar vroeger en ouders en familie verdwenen zijn door vernietigende bommen. Alles weg, voorgoed.
 
 
Vandaag zag ik een indrukwekkende aflevering van Hier is Adriaan van Dis. Met de Syrische dichter Ghayath Almadhoun & Anne Vegter onze dichter des Vaderlands.
 
Hun woorden waren prachtig&krachtig&pijnlijk&alles
 
En ik kan het niet mooier zeggen dan Van Dis, hoe poëzie doordringt in je wezen.
 
Kijk het terug.
 
En als je dat niet kan op je tv kom dan naar mij, dan kijken we samen. Huilen we samen. Van Dis was heel erg ontroerd en met zijn zere gebroken pols ineens ontzettend kwetsbaar, maar wat was dat mooi om te zien.
 
In zijn gesprek met Stephen Fry, die hij als Zijn Griekse God ziet, was zijn beschaafde belezenheid en zijn vermogen tot bewondering ook weer de basis van een ongelooflijk mooi gesprek.
 
Daarna wilde ik alleen maar lezen en nadenken en vond in de bundel
 
Zo’n gelukkige dag – Dichters voor Amnesty International uit 2005 het gedicht dat in de foto staat afgedrukt.
 
Wanneer wordt de wereld nou toch eens veilig en mooi? De miljoenen vluchtelingen blijven maar zoeken naar een huis, een thuis, een adres waar de postbode hun weet te vinden.
 
Laat Pandora’s doos toch eens dicht en geniet van alle verschillen, van alle imperfecties, van alle mensen.
 
Stem niet links, stem niet rechts, stem met de kleur van je hart.
 
 
© Lisan Lauvenberg
9 maart 2018

Share This:

Geef een reactie