Geen categorie

we doen het weer en we hebben meteen EEN REL! JOLIES HEIJ min-acht de prachtwerken van de winnaar CARTOUCHE – ‘Cartouche dat is allemaal GERAASKAL’ volgens heij.

 

Jolies Heij: Een Cartouchje? Mijn gedicht is toch veel begrijpelijker dan het geraaskal van Cartouche met al die onbegrijpelijke woorden. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Mijn gedicht houdt het tenminste sec bij de flora & fauna.’

 

de winnaar van de zondagochtendwedstrijd CARTOUCHE met zijn prachtgedicht BLOEM VAN VLEES valt zelf en zijn werken vallen nog minder in goede aarde bij JOLIES HEIJ. Cartouche dat is allemaal en alleen maar moeilijke woorden volgens Heij – en bovendien een hoop geraaskal luidt het collegiale oordeel van jolies. lees het gedicht van cartouche nog een keer en vorm uw oordeel. heeft heij gelijk of was het toch de voltallige jury op pomgedichten die het gedicht van Cartouche met goud bekroonde:

 

 

Bloem van vlees

wat wij dachten, te weten, van het eeuwige
warmen van zon en wisselen van maat en kleur
ons wervelbogend richten naar het ritme van

het almaar groeiend beginsel, de ongekende schat
van dansende woorden, steeds meer in zicht dat ene
– tepeltippende dat alle andere overbodig maakt –

bed van bloemen, maar we voelen enkel drogen
en dorren van vruchten, schiften van melk en vlies –
dunner de huid, ogen steeds troebeler en dorstiger

de hang naar een staak, een stempel en een helm-
knop van goud gevlochten. het rafelen van de streng

in onontwarbare draden, onspinbaar garen en
de klos van verwaaid dwarrelhout uit eindeloos
herhaald bloeden van een amazonewoud

krijgen we – metterdaad – weet van vloeien en
smeulen in een bed van fiolen – van teer en een
sigaret een leven lang omzien naar het ongehoorde

wervelwoord dat door het rad geschept
uit de stroom even oplicht en in deemster daalt

13 april 2018
© Cartouche

 

 

bed van bloemen, maar we voelen enkel drogen
en dorren van vruchten, schiften van melk en vlies –
dunner de huid, ogen steeds troebeler en dorstiger

een heerlijke wending – hahaha – twee strofen geheel over the top en dan gaat onze cartouche er even voor zitten. en? is het dorren van vruchten en het schiften van melluk hem genoeg – WELNEE! cartouche zet nog even een tandje bij: het smeult het vloeit het teert dat we er vrolijk bij worden. ja als cartouche het dichten op zijn heupen heeft trek dan je harnas maar aan.

 

Share This:

2 gedachten over “we doen het weer en we hebben meteen EEN REL! JOLIES HEIJ min-acht de prachtwerken van de winnaar CARTOUCHE – ‘Cartouche dat is allemaal GERAASKAL’ volgens heij.

  1. Kijk, zelf vind ik Cartouche in zijn gedicht behoorlijk dichtzinnig (d.i. enigszins cryptisch op eerste zicht) maar niet lichtzinnig daar hij zijn ziel tussen de regels blootlegt. Uiteraard heb ik maar een lezing nodig om dat te zien. De doorsnee lezer heeft er misschien een tweede lezing voor nodig. Dat hij daarmee echter zo mooi weg komt hier is enigszins verbazingwekkend. Maar uitroepen wat een geraaskal? Nee hoor.

    1. Ach, “No es nada’ zei Philps II toen hem ter ore werd gebracht dat zijn Armada (invencible)in de pan was gehakt zo’n vierhonderddertig jaar geleden in 1588.

Geef een reactie