DE ROMANTIEK wint de enige echte virtuele – dit joetjoepfilmpje komt wel bij me binnen ja – trofee op pomgedichten?

geen enkel youtubefilmpje
haalt het
bij de filmpjes in mijn hoofd
 
Wende op het Tuinfeest
geen greintje podiumvrees
Wende lijkt nooit bang
 
haar moed
draag ik nog bij me
 
een jonge Joost
samen voor de etalage
waar Gimmick, dat net uit was, lag
zomaar een praatje en hij lachte
 
geen enkel filmpje
haalt het
bij de filmpjes in mijn hart
 
anke labrie

 

Met Anke sluiten we de wedstrijd. hoe echt en waarachtig altijd boven een registratie van  echt en waarachtig gaan. en dat echt en waarachtig zich in onze hoofden nestelen als filmpjes in het hart van Anke. mooi gezegd mooi samengevat de boodschap aan ons meegegeven – het thema van deze week rood gemaakt. ik kom deze week niet aan winnaars toe – elke dichter zijn eigen filmpje – zijn eigen emotie. zoals er geen rangorde in leed bestaat – in oprecht gevoeld leed – zo is er geen rangorde aan te brengen in oprecht weergegeven emoties. zij gelden altijd en overal voor de persoon – hier voor de dichters – dank jullie wel.

dat we nog kunnen voelen  en dat we het kunnen waarderen 

 

 

PETRA MARIA met Nina Simone – I wish i knew how it feels to be free

FRANS TERKEN met dank voor de geluiden

MARC TIEFENTHAL met de bonzo dog band

CARTOUCHE met Mariken van maasakkers

JAKO FENNEK dance me van leonard

ANKE LABRIE met wende en de jonge joost

wie wint de enige echte virtuele – dit joetjoepfilmpje komt wel bij me  binnen ja – trofee op pomgedichten?

er moet wel iets van poëzie bij graag – een kreet een verlangen een uitroep een gedicht –  zie maar! – zing maar! – en doe de link of de verwijzing naar het filmpie graag ook erbij. we gaan genieten. u kent de regels: inzenden voor zondag half 11. het commentaar is verzekerd. stuur in onder ‘contact’. (zie hierboven in de zwarte kolom) – of op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst.

 

 

feilloos

het heeft iets ultiems
iets gaafs dat aan de perfectie
van een kunstenaar grenst
een zaal vol getuigen
zij zo mooi
zo licht in mijn armen
onze bewegingen vloeiend
de dansvloer een doek
waarop we op de maat van een tango
met gebroken hoeken
strepen trekken
het einde van een liefde nabij

jako fennek

 

ach ja een waardige slotinzending – jako en leonard – en de liefde –  of aan de liefde – over voorbij en nooit voorbij. ultiem is inderdaad  het woord. een item om van te genieten – toch wel romanties ingekleurd – hoe het deze week met wende begon in die zwarte romantiek van zwagerman – via nina en gerard – naar de laatste dans die we vandaag dankzij jako mogen maken. op naar haarlem straks – de wijngaardtuin – een verscholen tuintje waarin we marten janse zullen horen zingen – steeds maar weer die heerlijke ladingen romantiek waarin we ons kunnen dompelen. blijkbaar heeft de tijd dit nodig. deze tijd – we groeten zwitserland vanuit haarlem. dansen we met je mee jako.

 

 

 

Ik neem je mee

Je speelt geen bombardon, geen fluit, geen hij of zij, maar slaat
een brug tussen pompompom en brekebeen, je zingt leven in
een lichtbeeld op de stenen van een plein, tekent een kanaal en
grift een boezemkamer naar het midden van mijn stad, goddank

Gerard, geen geldersman en toch over stuwwallen heb je het
brabançonne pur sang, zonder hertog, god of graaf in je geslacht
ooit schreef je me een zin, een regel die het allemaal in zich heeft
bolling van akkers, maas die meandert naar de kaai van mijn waal

waarboven – een wenkboog ver – als een steven een beeld verrijst
mijn boeg opvrijt met zon en al was het ook niet altijd even hendig
– Gij en Ik – wij bewaren de droom, ik weet en ben al lang en breed
de hang naar duivelse bezoekingen en schroomvalligheid te boven

ooit was stilte niet te harden, maar de jaren die verzachten, wij
hoeven niet meer op de vlucht, ik neem je mee, overal waar ik ga
als ik opsta, door de middag en de avond heen, als ik de trap opga
het licht uitdoe en uit mijn kleren ga, ik leg jou onder mijn kussen

alles heb ik opgeslagen, dit klein melodieke Mariken en as ge ooit
– een hart van spijt – ooit terug bij mij, moette weten, mij raakte
nie meer kwijt, dit lieke vur altijd, hier heur ik thuis

09-06-2018
Cartouche

https://www.youtube.com/watch?v=seMtszrOoHY (Lieke vur Mariken)
https://www.youtube.com/watch?v=iL6k_khs_NM (Ik neem je mee)
https://www.youtube.com/watch?v=eI3q9DymoDk (Gij en ik)
https://www.youtube.com/watch?v=BrC9MRK1A54 (As ge ooit)
https://www.youtube.com/watch?v=p8U7EC8XfU0 (Hier heur ik thuis)

 

het cumt goed –  zeggen we hier in het westen – met die maasakkers – heerlijke romanticus –die door elke boter glijdende roomstem, vleugje van dit en vleugje van dat – maar altijd ook wisselvallig – het ene liedje is niet om aan te horen – stuitend pateties – het volgende liedje net binnen de rand en waarlijk een topsong – een  liedje van het jaar, ver uitstijgend boven het gemiddelde rampnivo in nederland en belgenland. gerard van die maasakker geliefd in braband, wisselvallig als altijd –cartouche is gek op hem – en brengt een waardig eerbetoon. zie je wel bregje  dat cartouche er een romantiese inborst erop na houdt – zo moet je zijn werken ook begrijpen – elke dag draagt hij het hele oeuvre maasakkers met hem mee – en we weten allemaal hoeveel marikens in dat oeuvre zitten. daar ga je echt wel schrijven van – dan ga je echt wel aan de poëziue – zo ook onze lieve cartouche.

het gedicht  met de titel van een lied – en ook meteen het mooiste liedje kiest ie  – en hoe mooi de echte mariken ook geweest mag zijn het mariken liedje is voor een westerling niet om aan te horen – dat liedje cumt niet goed, zoveel is zeker. cartouche bouwt een waardig eerbetoon op met de regels uit de liedjes. en we weten hoeveel romantiek in hem schuilt. zo cumt alles goed.

 

 

De stad is een ruimte groot
 
Hoera, het is weer morgen, ik sta op,
lachend voorwaar en betreed dra
de stad in mijn kosmonautenpak.
 
Het Amsterdam van Pom en
het Rotterdam van Pim
allemaal goed allemaal wel
kunnen niet op tegen de stad
die mijn ruimte vormt.
 
Het koetert, het foetert, het toetert
het is het verkeer
Het bochelt, het rochelt, het hoppelt,
het is de mens.
 
Daar vlieg ik zo over, man,
dat is zo voorbij
en voor je mij ziet:
je ziet mij niet, ik besta toch niet.
 
 
marc tiefenthal
dichter essayist / poète essayiste
Sint-Niklaas / Béni Mellal
blogs: Tieftalen (nl) Profonde lalangue (fr)

 

020 ‘hoppelt’ in ieder geval niet – over rochelen en bochelen wil ik me op de vroege ochtend niet uitlaten. uitlaten wel in 020 – als er maar schone lucht uitkomt dan is alles goed. een gedicht over stad en de ruimte die de tief inneemt. de bonzo dog band kan me gestolen worden. sterker nog is me gestolen. nam iets teveel ruimte in. wel een leuk deuntje. hij werd wakker met een smile op zijn fees hoor ik  – elke ochtend. hoop voor hem dat het nog steeds zo is. in huize tiefenthal lopen ze in ieder geval met een glimlach in  ruimtepakjes rond als deze muziek aangaat.

 

 

net nu

het tafelkleed
als lucht zo blauw
met zachte wind
de tafel bedekt

jouw vergeten
geur
de bloeiende jasmijn
verregent

en de kamer
zonder gedachten
onze
leegte vult

komt het liedje
voorbij

PetraMaria

 

de jonge nina simone mooi – zingt alsof ze – het is nog altijd hetzelfde liedje – heeft uitgevonden – op haar jazzy manier – tegen het onmogelijke aan – petra weet het verlangen het gemis de overwinning mooi te verwoorden – hoe het bijna weg was en dan toch weer helemaal open ligt – ineens. professor scherder zou kunnen uitleggen hoe in het in onze hersens werkt allemaal. licht er weer een gedeelte rood –  dieprood op en horen we hem verrukt zeggen – prachtig toch!

 

Dag Pom,
Vandaag naar DuneArt, klaar voor de poëzie;
dank ook aan Wende, voor de inspiratie!

Voor de geluiden

Aanzuigend werkt de golfslag
hier aan de Scheveningse kust
je staat er niet bij stil wat het doet
met je oren je pupillen
met de haren in je nek

en je hart dat aanvoelt hoe het bloed
op hol slaat als je tegen de branding
je hoofd verheft en het kolkende water
benauwd in de ogen kijkt

het schuim dat je optilt tot
de hoogte van de watertoren
bovenop zie je paniek in de diepte

de klap als je aan vallen denkt
dan is er altijd jouw hand

FT 09062018

 

 

frans schreef me dat de clip van wende genoeg inspiratie had gegeven in samenhang met zijn optreden in de duinen – hoe het kolkt en aanzwelt in de eerste strofen – hoe je opgetild wordt om te ver boven in door het plafond te gaan de diepte in – en dan toch nog net een hand van troost te vinden – maar misschien was de klap al te horen voordat de hand werd uitgestoken. zo vergaat het velen. en wat rest.

en wat rest

had hier ook als titel gekund.

 

 

wie wint de enige echte virtuele – dit joetjoepfilmpje komt wel bij me  binnen ja – trofee op pomgedichten?

er moet wel iets van poëzie bij graag – een kreet een verlangen een uitroep een gedicht –  zie maar! – zing maar! – en doe de link of de verwijzing naar het filmpie graag ook erbij. we gaan genieten. u kent de regels: inzenden voor zondag half 11. het commentaar is verzekerd. stuur in onder ‘contact’. (zie hierboven in de zwarte kolom) – of op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst.

 

 

 

het menu heet welkom
 
je hebt een wachtwoord nodig
voor de gangen
om de letters heen alleen maar vrede
lieflijkbleek een laatste maal
 
er zullen circulaires zijn
papieren meisjes zonder borsten
en één afgerond dossier
 
een generatie
vindt opnieuw het wiel uit
dat orgasme heet
 
en de dood begint aardig
door te werken
om daarmee af te sluiten
 
 
pw

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Dag Pom,
  Vandaag naar DuneArt, klaar voor de poëzie;
  dank ook aan Wende, voor de inspiratie!

  Voor de geluiden

  Aanzuigend werkt de golfslag
  hier aan de Scheveningse kust
  je staat er niet bij stil wat het doet
  met je oren je pupillen
  met de haren in je nek

  en je hart dat aanvoelt hoe het bloed
  op hol slaat als je tegen de branding
  je hoofd verheft en het kolkende water
  benauwd in de ogen kijkt

  het schuim dat je optilt tot
  de hoogte van de watertoren
  bovenop zie je paniek in de diepte

  de klap als je aan vallen denkt
  dan is er altijd jouw hand

  FT 09062018

 2. net nu

  het tafelkleed
  als lucht zo blauw
  met zachte wind
  de tafel bedekt

  jouw vergeten
  geur
  de bloeiende jasmijn
  verregent

  en de kamer
  zonder gedachten
  onze
  leegte vult

  komt het liedje
  voorbij

  PM

  https://m.youtube.com/watch?v=-sEP0-8VAow

  Nina Simone
  I wish i knew how it feels to be free
  (voor als de link niet werkt)

 3. Ik neem je mee

  Je speelt geen bombardon, geen fluit, geen hij of zij, maar slaat
  een brug tussen pompompom en brekebeen, je zingt leven in
  een lichtbeeld op de stenen van een plein, tekent een kanaal en
  grift een boezemkamer naar het midden van mijn stad, goddank

  Gerard, geen geldersman en toch over stuwwallen heb je het
  brabançonne pur sang, zonder hertog, god of graaf in je geslacht
  ooit schreef je me een zin, een regel die het allemaal in zich heeft
  bolling van akkers, maas die meandert naar de kaai van mijn waal

  waarboven – een wenkboog ver – als een steven een beeld verrijst
  mijn boeg opvrijt met zon en al was het ook niet altijd even hendig
  – Gij en Ik – wij bewaren de droom, ik weet en ben al lang en breed
  de hang naar duivelse bezoekingen en schroomvalligheid te boven

  ooit was stilte niet te harden, maar de jaren die verzachten, wij
  hoeven niet meer op de vlucht, ik neem je mee, overal waar ik ga
  als ik opsta, door de middag en de avond heen, als ik de trap opga
  het licht uitdoe en uit mijn kleren ga, ik leg jou onder mijn kussen

  alles heb ik opgeslagen, dit klein melodieke Mariken en as ge ooit
  – een hart van spijt – ooit terug bij mij, moette weten, mij raakte
  nie meer kwijt, dit lieke vur altijd, hier heur ik thuis

  09-06-2018
  Cartouche

  https://www.youtube.com/watch?v=seMtszrOoHY (Lieke vur Mariken)
  https://www.youtube.com/watch?v=iL6k_khs_NM (Ik neem je mee)
  https://www.youtube.com/watch?v=eI3q9DymoDk (Gij en ik)
  https://www.youtube.com/watch?v=BrC9MRK1A54 (As ge ooit)
  https://www.youtube.com/watch?v=p8U7EC8XfU0 (Hier heur ik thuis)

 4. Hoe kan het toch dat ik die Nederlanders almaar weer liggen heb? Vandaag is Pom zelf aan de beurt. Een Frans dichter schreef ooit: je est un autre. Zelf schreef ik vandaag: ik besta niet. Dus die huppelende, breed lachende ikfiguur in mijn gedicht bestaat niet, ook niet ten huize tiefenthal. Tja, Cartouche dan weer is er ver over gegaan, ja. Ver over de Waal en zo, baai, baai, Cartouche

Laat een reactie achter