in plaats van de wedstrijd deze zomerdagen een uitnodiging – heeft u ook een gedicht – nog zonder titel?

dank aan alle dichters – heerlijke poëzie zonder titel deze week – frans rekende met een zeker heerschap af, cartouche twijfelt, vera niet – in huize vera is alles los vandaag – tiefenthal zucht wat af, merik is aan de brokjes en rik van boeckel leegt de fles met zekerheden. zo heb je het niet vaak hoor in dit kikkerlandje. daarom de pom!

 

nemen we hier de gelegenheid om MARGO VAN GELDER te feliciteren – het meisje van de wind is jarig:

hoe zou het zijn met de vrouw
die van de wind schreef altijd wind

altijd schreef
waar we waren waren woorden
zachte woorden zachte wind

de zachte wind – waarin je stem waarin je woorden –
ja die wind die durend in mij waaien bleef

pw

 

FRANS TERKEN – met de naakte waarheid

CARTOUCHE oervrouw, min godin

VERA VAN DER HORST meer meer man mond

MARC TIEFENTHAL hooiberg

MERIK VAN DER TORREN brokjes

RIK VAN BOECKEL leegt de fles met zekerheden

in plaats van de wedstrijd deze zomerdagen een uitnodiging – heeft u ook een gedicht – nog zonder titel? welk gedicht?  mogen we hier het gedicht lezen – uw gedicht dat nog een titel behoeft – u kent de regels – commentaar is verzekerd – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in onder ‘contact’. (zie hierboven in de zwarte kolom) – of op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst.

 

nu de titel nog  

het was een dag als alle andere
er lagen dingen op de grond
het was warm de deuren open
je hoorde stemmen

een poes sloop door de tuin
op weg naar wat zich voor zou doen
donkere wolken in de verte
een hoge vrouwenstem

en duidelijk gerinkel
je zou zeggen het hoort erbij
die vrolijkheid die buiten zichzelf mag zijn
eenmaal binnen snel verstomt

je hebt dichters die nergens over schrijven
en dichters die alleen maar wat anderen al eerder
en je hebt dichters met van die trillende lippen
na de laatste regel

pw

 

toen we reve nog hadden
hoefden we niet dag én nacht te wenen
er waren geliefde doden en minder bedeelden

we leden pijnen
in elk kind zagen we de dood
het leven was ondraaglijk uitzichtsloos

nu blijven de mensen almaar onder ons
hoe hebzuchtig ze ook zijn laaghartig of jaloers
en is alle vrolijkheid verdwenen

pw

Tegen de rand van zwart aan
als vlees uit een malafide oven
ligt hij uitgeteld op rand van het bad

met een bronstig hart
de kleren van het lijf gerukt
voor niets dan een koude douche

de naakte waarheid van
de staart tussen de benen
gekrompen als een oud kraanleer

‘de brand erin’ roept hij nog
voor hij het hazenpad kiest
in het zog van een slof sigaretten

zoals alles in rook opgaat
ook smeulende eigenliefde
als een hitteplan verdampt

FT 04082018

ons aller thierry komt er bij de terk minder goed af  – als een smeulend hoopje afval op kleverig en klef asfalt – zo mogen de dichterlijke woorden wel samengevat. uit de malafide oven het oude kraanleer smeulend – ja veel is het niet onze thierry – frans zal niet op hem stemmen zoveel lijkt zeker. populisten veroveren geen dichtersharten – de naam van deze  politicus is teveel eer voor een titel van een gedicht van frans terken. snip en snap in de tweede kamer. de vraag is wel of de andere 148 leden competenter zijn. als het antwoord op deze vraag nee is – ‘dan dooft het licht.’

 

 

Zonder titel

Geboren in zonnebrand en donderslag
de flitsvereniging van twee stenen
de een rond de ander lang
is zij een verzinsel

en hij sindsdien
obsessief bezig met uitvinden
hoe een en ander in elkaar steekt
het gat te dichten valt

jaagt hij haar achterna, krast
en tekent, pint haar vast en schrijft
schrijft zich wezenloos en blijft
voor eeuwig twijfelaar

terwijl zij almaar zichzelf blijft
lezen wie zij is, oervrouw, min godin
in lichaam en in geest gedreven poëzie
oorsprong van verdichting?

© Cartouche

tsja in een eerste opwelling dacht ik cartouche beschrijft uw webmaster – in tweede instantie houd ik het op een zelfportret. in de voorlaatste strofe lukt het eigenportret wonderwel – de te beminnen vrouw gesublimeerd in poëzie in de laatste strofe van het gedicht. ja hoor dit is duidelijk een cartouche. welke vrouw hier in poëzie wordt gegoten blijft nog even raden – dat is de reden – zal de reden zijn – waarom dit gedicht geen titel kent.

Aan jou denk ik in zinnen,
zonder regels, woorden
los van grammatica.

Zoals:
man me meer meer man mond
of:
haal haal honderd onder zo zucht
zo even zo

Klanken als free jazz.
Zo saxy.

 

Vera van der Horst

tuurlijk kind – laat de zinnen maar spreken – vera helemaal los – zo zien we haar graag in levende lijven en in haar poëzie. ook hier is de naam vergeten – mogen we raden wie de woorden worden aangedaan. heel veel lezers zullen hun eigen naam invullen.   na zoveel hartstocht ontkom je niet aan je eigen naam.

De draad glijdt in het oog van de naald.
Een knoop legt hem vast.
Je hoort de naald niet zeggen:
en dan?
Soms zou de draad willen zeggen:
de naald is gek, zo jaloers is ze dat ik
door het oog word gehaald.
Maar gelukkig zwijgt hij.
 
Daarom verbergt men
de naald in een hooiberg.
 
In de schaduw van die berg
is het goed soep drinken.
 
Een schaduw verder
is het goed thee drinken.
 
Nadat we zowat alles hadden gezegd.
Laat ons zuchten
 
 
 
marc tiefenthal
dichter essayist / poète essayiste
Sint-Niklaas

blogs: Tieftalen (nl) Profonde lalangue (fr) 

bij de tief op de thee. even doordrinken en je hebt een gedicht. de ware poëzie is te lezen in de laatste vier regels. de laatste regel een variant op de woorden in een gebedsdienst op de zondag. ik stel als  titel voor : laat ons…

 

Wat jullie honden hebben meegemaakt, zei ik Sara:
Zwaardrinkende baasjes die hun vrouwtjes in elkaar slaan.
Veel lawaai en dan het meisje dat aanhoudend
haar hoofd tegen de muur beukt;
en dan is het niet eens oorlog,
honger en kwelling.
Ik hoop dat ik het beter doe,
kom op, we gaan wandelen
en daarna brokjes.

Merik van der Torren

brokjes moet hier de titel zijn. hoe droevig de schets ook is – de tekst werkt op mijn lachspieren. ik zie het ernstige gezicht van merik bij het voordragen  – ik hoor een hoofd tegen een muur slaan – en dan is er het hondje sara. kom maar hondje kom – het leven is weer eens niet mooi vandaag – straks vegen we  de brokjes wel bij elkaar. geweld en het is geen gewoon geweld – ook al is het geen oorlogsgeweld – wordt hier als dagelijkse kost gepresenteerd – en saartje zit nergens mee. hahaha.

 

 

Leeg is de fles van zekerheden
op de fiets door duinen van Schier
zingen vogels van de natuur
een lied over die ene zonder etiket

deinen zwarte paarden door het landschip
van het eiland stil in de Waddenzee
vraagt de ijsverkoper om aandacht
‘mag ik uw hand vasthouden mevrouw’.

Rik van Boeckel
5 augustus 2018
Schiermonnikoog

 

Ibiza, Schiermonnikoog – rik viert overal het leven – een zomerse afsluiting deze week zonder titel. alle zekerheden zijn op – we zijn benieuwd naar het vervolg.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Uni-versiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRU-NA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 ver-scheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) * ‘JE BENT ERG MENS’ VAN POM WOLFF VERSCHEEN ALS WINDROOSDEEL IN SEPTEMBER 2005 EN WAS IN EEN MUM VAN TIJD UITVERKOCHT- *NIEUW WERK: TOEN JE STILTE STUURDE, 48 PAGINA’S WOLFFPOËZIE. VERSCHEEN OP 18 NOVEMBER 2006. ONLINE TE BELUISTEREN: ERIK JAN HARMENS INTERVIEWT POM WOLFF OVER ZIJN BUNDEL 'TOEN JE STILTE STUURDE' IN DE AVONDEN - VILLA VPRO http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/28361453/

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Tegen de rand van zwart aan
  als vlees uit een malafide oven
  ligt hij uitgeteld op rand van het bad

  met een bronstig hart
  de kleren van het lijf gerukt
  voor niets dan een koude douche

  de naakte waarheid van
  de staart tussen de benen
  gekrompen als een oud kraanleer

  ‘de brand erin’ roept hij nog
  voor hij het hazenpad kiest
  in het zog van een slof sigaretten

  zoals alles in rook opgaat
  ook smeulende eigenliefde
  als een hitteplan verdampt

  FT 04082018

 2. Zonder titel

  Geboren in zonnebrand en donderslag
  de flitsvereniging van twee stenen
  de een rond de ander lang
  is zij een verzinsel

  en hij sindsdien
  obsessief bezig met uitvinden
  hoe een en ander in elkaar steekt
  het gat te dichten valt

  jaagt hij haar achterna, krast
  en tekent, pint haar vast en schrijft
  schrijft zich wezenloos en blijft
  voor eeuwig twijfelaar

  terwijl zij almaar zichzelf blijft
  lezen wie zij is, oervrouw, min godin
  in lichaam en in geest gedreven poëzie
  oorsprong van verdichting?

  © Cartouche
  04-08-2018

 3. De thief was op de thee en niet omgekeerd maar dat doet er niet toe. Ik heb het gedicht in het Frans geschreven omdat 1 & ander zoals in het gedicht is verschenen, in het Frans heeft plaatsgevonden. Tja, die gristelijke interpretatie van ‘laat ons zuchten’ is een kleine vertaalfout van me. Ik zal er eens mijn hoofd over breken om dat te verbeteren. Dank voor de commentaar voorwaar

 4. Sectie

  Ze zorgt goed voor je als ex
  jongere, je deel-gemeente
  ze weet verrekdes goed
  hoe het moet – voelen

  als je verlaten, verloren
  ga je toch elke dag uit
  hangen op het bankje
  van de leugen hier
  om de hoek

  te zien

  hoe mooi het gebeente
  dat langskomt, de zon brandt
  en regen blijft stromen
  in je ogen, plek zat
  tijd te over

  voor onnut volk
  schooiers en dichters
  ik en jij – o mijn god –
  en alles voor niks

  11-08-2018
  Cartouche

Laat een reactie achter