RIK VAN BOECKEL vanuit Rømø. Denemarken- ‘met jou wil ik geen verleden zijn…’

Pom, hier mijn volgende reisgedicht: van Drenthe via het ene Waddeneiland- Schiermonnikoog- naar het andere- Rømø.
Alle zekerheden even weg na het overlijden van een vriend, de enige zekerheid die blijft is dat het leven wel eindig is maar dat men het zou moeten vieren, zo lang als het duurt. Al kan niet iedereen dat en zit men elkaar te veel en te vaak dwars, smelten relaties als sneeuw voor de zon zoals ook blijkt uit Van Solo’s laatste column.
Maar het leven is niet kort. Dat vind ik zo’n negatieve uitdrukking.
En net als Jolies Heij ben ik hoogsensitief maar geen psychiatrisch geval. Mijn redding, mijn troost, mijn passie is de muziek, nog meer dan de poëzie. Ik hou niet van heavy en death metal, gothic, punk, hardcore maar van muziek met een warme en ritmische uitstraling: van Afrikaans, salsa, Cubaans, Kaapverdisch, Braziliaans, flamenco tot soul, funk, hiphop (niet de gangsta style), fado, Eagles, Coldplay ea.

Groeten uit warm Denemarken, waar het nu rond de 28 graden is.

Groeten,

Rik

Het reizende ritme

Het leven trekt weg uit een vriend
met een hart vol rouw op pad
door het Drentse land het podium op
het podium af het ritme tikt door

sneller op Schier met de Mandingue
uit Senegal Mali Burkina Ivoorkust
de handen tikken als slagen van goud
het djembé hout verslaat de ritmiek

balafoon kora en talking drum
dansende harten van zilver
soms keert de rouw de gedachte terug
herinnering in verdriet gegoten

zo snellend met Salif Keita op radiotoon
over de autobahn naar Cuxhaven
langs Danevirke Schleswig Flensborg
naar Deense wadden op Rømø

de zomerdans van hitty zon
legt de djembé geen beperking op
proostend op leven en dood
slapen dromen rustig door

zingt de dichter de gulden regel
met jou wil ik geen verleden zijn
nu in het heden zo in de toekomst
de dageraad van ons leven verstaan.

 

Rik van Boeckel
9 augustus 2018.
Rømø. Denemarken

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Uni-versiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRU-NA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 ver-scheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) * ‘JE BENT ERG MENS’ VAN POM WOLFF VERSCHEEN ALS WINDROOSDEEL IN SEPTEMBER 2005 EN WAS IN EEN MUM VAN TIJD UITVERKOCHT- *NIEUW WERK: TOEN JE STILTE STUURDE, 48 PAGINA’S WOLFFPOËZIE. VERSCHEEN OP 18 NOVEMBER 2006. ONLINE TE BELUISTEREN: ERIK JAN HARMENS INTERVIEWT POM WOLFF OVER ZIJN BUNDEL 'TOEN JE STILTE STUURDE' IN DE AVONDEN - VILLA VPRO http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/28361453/

Laat een reactie achter