dichters winnen de enige echte virtuele – welkom in het leven hier – trofee op pomgedichteno-parompompom o-parompompom – het zondagochtendlied uit volle borst hier gezongen. mooie lieve inzendingen – zelfs een ditmar bakker deze week erg invoelend – allemaal vanwege  – ik citeer margo van gelder – ‘de oneindig mooie MIO’.
Anke Labrie geeft wijze raad. Frans Terken met een ‘dichter bij nieuw leven’.
 rik van boeckel verzorgt meteen al een kleutervoorstelling. petra maria neemt ons mee de bergen in en Cartouche spreekt in oud nederlands over een ‘kindekijn’. ik dank de dichters natuurlijk bij deze bijzondere gelegenheid. de wedstrijd starten we in de weekenden weer langzaam maar zeker op. deze week alleen maar goud aan de horizon – alle dichters goud.
het opaschap heeft wel wat. je hoeft niet te bevallen. en toch bevalt het. je hoeft geen borsten te geven. je hoeft niet elke drie uur je bed uit. bijna zou je zeggen – grapje hoor – sla gewoon het ouderschap over –  veel te vermoeiend voor een man/vader zeker – en start meteen het opawezen op.
hoe dan ook. erg blij met ‘mijn’ MIO, ‘de oneindig mooie MIO’
, erg blij met  jullie inzendingen bij het thema ‘welkom in het leven hier’ – dank jullie wel.
 
 • met bijdragen van opa: jij hongerlief, jij wonderlief – o MIO jij
 • Frans Terken: dat het mooi en goed is een kleinood
 • Anke Labrie: voor nu en later
 • Cartouche: O kindekijn net geboren nieuw gezicht een en al
 • Ditmar Bakker: ’t Is een mooi kind – een huid als alabaster, de haartjes zwanendons.
 • Rik van Boeckel op ‘De zolder van opa” – met Robert Baarda. We hebben de voorstelling 2 seizoenen op scholen in Spijkenisse gespeeld.
 • Petra Maria: van mijn armen tot mijn graf omsluit ik jou
 • Lisan Lauvenberg?

wie wint de enige echte virtuele – welkom in het leven hier – trofee op pomgedichten?
lisan lauvenberg deed al een voorstel:  ‘We kunnen een thema maken van liefdes voor onze kleinkinderen”- ditmar bakker zette de opa van MIO in het zonnetje en opa zelf liet zich ook niet onbetuigd – we maken het thema ietsje breder – een ieder heeft wel een welkomstwoord over voor een kleintje in de familie of bij goede vrienden, buren. een hartelijk welkom – een mooi en warm  begin weer van een voorzichtige hervatting van de ‘wedstrijd’ der wedstrijden –  op uw  pomgedichten punt nl. we lezen deze week graag warme welkomstwoorden voor onze jongste lotgenoten. de regels als vanouds natuurlijk: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.
 
o sole MIO

hier in de zon waar bowie ooit
met romy haag verkeerde
lopen wij nu jaren later
in het schönberg van berlin
waar auto’s in de straten grazen
vanwege lärm en umweltschutz
is de voorgeschreven snelheid 30 km per uur

hier kwam jij
door je moeder gedragen
en door je vader op handen
en hier zul jij door de straten gaan
om deze stad compleet te maken
jij hongerlief, jij wonderlief
o MIO jij, mijn kleine jongen

voor MIO/juli 2020/opa xxx
Dichter bij nieuw leven

Zoals elk leven een wonder is
het nieuwe van klein begin
tot later veel groter gegroeid

gevoed uit de moederborst en
door haar op handen gedragen
niet minder door vadertrots

en oma’s en opa’s die dichtbij
ook van afstand toekijken en
zien dat het mooi en goed is

een kleinood
dat tot buiten de grenzen
van elke liefde reikt

zo ook deze boreling
in een verre stad
dicht bij het hart gehouden

© FT 26.07.2020

die liefde
 
de herinnering  
aan dit kleine mensje
dat met zoveel liefde
welkom was
 
houd die vast
zijn leven lang
 
ook later
als het niet per se
jouw wegen gaat
 
anke labrie  

Heremijntijd

O kindekijn
net geboren
nieuw gezicht
een en al

plooien nog
een handvol
wijsheid
eeuwenoud

in ogen en
fronselend
boven je
wenkbogen

tekent zich
in voorlijke
vaderlijnen
moeder tijd

uitgediept
kanaal als ware
het ingebed

tandenloos
stil makend
vrij


25-07-2020
Cartouche

 
BIJ EEN GEBOORTE – VOOR POM

Gerechtigd tot pensioen wordt dan webmaster
grootvader, en hij merkt dat al verbleekt:
praatjes van dees of gene poëtaster
die hij uit plichtsbesef nog steeds bespreekt.

Een vierde van zijn DNA, gekweekt
uit heel de mensenpoel, siert nu het raster
der genealogie. Goddank ontbreekt
driekwart en raakt het mensje aangepaster.

’t Is een mooi kind—een huid als alabaster,
de haartjes zwanendons. Natuur? Magie
die symboliek van aaronskelk of aster
vervagen doet: het kind heeft opa, die
beschermen zal voor ’s mensen gif en laster.
Waar blijf je dan met al je poëzie.


-x-
D.
Goedemorgen Pom
Van harte gefeliciteerd Pom met Mio. 
Een paar jaar geleden speelde ik met een collega acteur en muzikant de kleutervoorstelling ‘De zolder van opa’. Met Robert Baarda. We hebben de voorstelling 2 seizoenen op scholen in Spijkenisse gespeeld. Wij speelden als ‘kinderen’ zijn herinneringen. Het inspireerde mij samen met de foto van jou met Mio tot dit gedicht.


Groeten,

Rik 

De zolder van opa

Op de zolder van opa
dansen de kinderen
in zijn oude herinneringen

nu voegt de mooie tijd
een nieuw leven toe
aan de passie van liefde

opa groet de vrucht
met een poëtische glimlach
tot moeders hem voedt

nieuwe herinneringen nemen de tijd
zo zal de toekomst de uren kleuren.

Rik van Boeckel
25 juli 2020
opa pom

het staat je goed
zoals ik al zei
het verzacht, zo’n mensje
ik ben pas omatante geworden
dus ik snap er iets van
denk ik 😊


straaltje

bergviooltje op
de harde rotsen

de aandoenlijke onhandigheid
van jouw bestaan
weet dat ik er bij zal zijn

van mijn armen
tot mijn graf
omsluit ik jou

met een verse kijk
op verwondering
in liefde en leven

zo welkom ben je
straaltje
lichtje
lief kind

petra maria

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. opa pom

  het staat je goed
  zoals ik al zei
  het verzacht, zo’n mensje
  ik ben pas omatante geworden
  dus ik snap er iets van
  denk ik 😊

  straaltje

  bergviooltje op
  de harde rotsen

  de aandoenlijke onhandigheid
  van jouw bestaan
  weet dat ik er bij zal zijn

  van mijn armen
  tot mijn graf
  omsluit ik jou

  met een verse kijk
  op verwondering
  in liefde en leven

  zo welkom ben je
  straaltje
  lichtje
  lief kind

  petra maria

Laat een reactie achter