Zoeken
Google
Google
Hoofdmenu
Poëzielinks
Bekijk alle poëzielinks...
Forum
Laatste reacties op http://www.pomgedichten.nl
Inloggen
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Registreer nu!
Online
12 gebruiker(s) zijn online (8 gebruiker(s) zijn op Gedichten, nieuws, rellen)

Leden: 0
Gasten: 12

meer...
Google ads

(1) 2 3 4 ... 1154 »
Gedichten : Wie wint de enige echte virtuele – en waar brengt ons het water vandaag trofee op pomgedichten?
Gepost door Pom Wolff op 2014/11/1 5:00:00 (17 keer gelezen)
Wie wint de enige echte virtuele – en waar brengt ons het water vandaag trofee op pomgedichten?
de prachtige foto – het water – de verstilling en de dichter in u, dat zijn de ingredienten – waarheen waartoe – waar we verzeild raken we gaan het lezen. Gedichten niet te lang, tenzij noodzaak. Als u er een eind aan wil maken, ok, dan mag het een regeltje meer zijn. (hooguit 20 regels). de commentaren als altijd verzekerd. Insturen voor zondag 10.00 uur. pomgedichten@gmail.com


en al dat water
moet nog terug vandaag
naar engeland
het is bijna eb, ik weet het

pw


Commentaar?
Gedichten : André
Gepost door Pom Wolff op 2014/10/31 22:00:00 (4 keer gelezen)

André

het moest er toch een keer van komen
een gedicht voor de man
die ik nooit zonder colbertje zag
vroeger nooit zonder een sigaret
dan liepen we een blokje om
ademden we rook - bliezen we stoom
de zuurstof lieten we

die van de week nog zei
en tóch zal ik jullie missen
aan iets van weemoed ontkom je niet
die man zeg ik
pensioen is ook gewoon
elke dag weer je colbertje aan
maar nu vooral voor háár
om samen mooi oud te worden


pw


Commentaar?
Gastcolumns : VERA OP VRIJDAG: 'Dit mag nooit meer gebeuren...'
Gepost door Pom Wolff op 2014/10/31 6:00:00 (94 keer gelezen)
Dit mag nooit meer gebeuren...

Je weet niet van tevoren waar je aan zal sterven, maar dat je dood kan gaan aan een hap pindakaas, zal niet snel bij je opkomen als je zo wat mogelijke oorzaken op een rijtje zet.
Dat overkwam mij toch gisteren bijna. Ik koop altijd heerlijke zelfbereide pindakaas, zonder wat voor toevoeging dan ook, gemalen van licht geroosterde pinda's, bij de notenboer bij ons op de markt. Echt zo lekker, dat als ik het bakje zie bij het openen van de koelkast, ik er spontaan mijn vinger in steek, om daarna een flinke klodder in mijn mond te stoppen.
Het enige foute aan die pindakaas is het bakje, een goedkoop soort dun plastic bakje, waarvan de deksel bijna nooit meer goed sluit eenmaal opengemaakt, tenzij je er iets bovenop zet. Dit was ik de laatste keer vergeten, dus de smurrie was een beetje droog geworden, maar toch nog wel lekker. Na een flinke klodder in mijn mond gestopt te hebben, bleef het spul plakken en verstopte elke opening die daar zit. Hoe ik ook slikte er kwam geen beweging in. Ik kreeg het spaans benauwd en dacht: dat wordt een stille tocht. Na een paar keer een lege vinger zo diep mogelijk in mijn keel te hebben gestoken, kwam het verlossende kokhalzen tot stand. Verder bespaar ik u het tafereel, probeer er ook maar niet over na te denken. Fantasie kan een zegen zijn, maar nu even niet.


Krijg nou wat, dacht ik toen ik enigszins was bekomen, wat een verhaal:gestikt in een hap pindakaas. Maar wat ik eigenlijk het vreemdste vond aan heel dit gebeuren, was mijn eerste gedachte: dat wordt een stille tocht.
Wat een arrogantie om te denken dat men voor mij een stille tocht zou organiseren. Ik zie het al in de media: slachtoffer van goedkoop gefabriceerd plastic bakje waardoor pindakaas te droog werd, wie moeten we aanklagen de fabrikant of de pindakaasverkoper die het er in stopt. Dit mag in ieder geval nooi meer gebeuren! Want het idee achter een stille tocht is toch verbroedering in rouw maar ook vooral protest, om aandacht te vragen dat de wijze waarop deze persoon stierf nooit meer mag voorkomen.
Waarom dacht ik niet: dat wordt een begrafenis? Waarschijnlijk omdat de stille tocht schering en inslag lijkt te zijn geworden, incluis de beertjes, foto's bloemen op de plek waar een dierbare overleed. Het lijkt wel of de stille tocht de plaats heeft ingenomen van een respectabele uitvaart. Daar kan toch ook alle familie, vrienden en de hele buurt naartoe om de laatste eer te bewijzen aan de overledene en daar hun goedgemeende prullaria kwijt al schijnt juist een extra aspect van de tocht te zijn dat juist ook onbekenden meelopen om van hun afgrijzen, protest of medeleven te getuigen. Ik vraag me oprecht af of al die stille tochten ook zo frequent zouden plaatsvinden als de media er niet altijd met de neus boven op zit.
Als ik nu ook maar het idee had dat het hielp, dat er daadwerkelijk iets door zou veranderen, dan zou ik het toejuichen. Maar ik vrees dat ook al die ouders van die kinderen die die jongen van 15 het leven zo zuur maakten, dat hij een klasgenoot met een mes te lijf ging, meelopen. Dan denk ik, ga liever thuis zitten navelstaren, of naar een therapeut om erachter te komen waarom jullie kinderen het zo nodig vinden om één persoontje ergens op te staan wachten en te pesten en treiteren. Dan gebeurt er misschien nog wat.


De stille tocht vindt zijn voorloper in de stille omgang, een oud katholiek gebruik dat voor verschillende redenen en op verschillende plaatsen vanaf ongeveer de 14de eeuw tot heden zich manifesteert. Eén van de eerste stille tochten die uit een spontaan burger initiatief ontstond, was de tocht tegen zinloos geweld naar aanleiding van de dood van Meindert Tjoelker in 1997, maar daarvoor was er nog een tocht voor de bijlmerramp en die voor de slachtoffers van Dutroux.
En natuurlijk niet te vergeten de tochten die vanaf ong. 1945 op 4 mei plaatsvinden ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, waarbij nog steeds één van de belangrijkste argumenten is, dat we dit niet mogen vergeten, omdat het nooit meer mag gebeuren, doelende op de massamoord op de joden. Dit tegen een achtergrond van het dagelijkse nieuws waar berichten over grootschalige genocide hier en daar op de werleld de laatste jaren een vast item is, maakt voor mij deze uitspraak een leeg cliché., waar ik ook elke keer een beetje misselijk van word als ik het weer hoor. Maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop, dan krijg ik, denk ik, het hele veteranenleger voor mijn deur, al is dit inmiddels behoorlijk afgeslankt en ook die grote aantallen verzetsmensen.
Dat stille tocht gedoe is voor mij inmiddels ook op weg naar het laatje leeg cliché, naast de zin:
“dit mag nooit meer gebeuren” , die ik helemaal nooit meer wil horen.Commentaar?
Gedichten : even de boel op totaal wit
Gepost door Pom Wolff op 2014/10/31 4:00:00 (6 keer gelezen)

Commentaar?
Gastcolumns : VON SOLO - donderdag vonderdag - down met VON SOLO - VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!! Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.
Gepost door Pom Wolff op 2014/10/30 7:20:00 (120 keer gelezen)
POMgedichten presenteert de donderdag column:
VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!
Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.Bij ons in de straat woont een vrouw alleen. Ze zal ergens begin vijftig zijn. Ze is zonderling. Mongoloïde is ze net niet. Maar zwakzinnig zou je haar wel kunnen noemen. Ze komt meestal wat dommig of bozig over. Ze is in staat om ook ondanks haar lichte spraakgebrek heel hard te praten. Ooit heeft ze op een straat BBQ een gedicht voorgelezen dat ze aan mij opdroeg ten overstaan van de rest van de straat. Ik schaamde me te pletter. En hoezeer ik ook sociaal zou willen zijn. Met zulke mensen heb ik het niet.Deel 65. Down met Von Solo

Laten we haar Dora noemen. Ze is plomp. Tieten als uitgezakte vlaaien tot op de navel. Heeft grijs, kort, modelloos piekhaar. Ze komt wat viezig en verwaarloosd over. Er zijn wat mantelzorgers die haar met regelmaat bezoeken. Vaak zit ze uren bij de broodjeszaak op het pleintje. Ze gaat ook naar de kerk. Ik hoorde een buurman eens vertellen dat hij haar in de ochtend een keer voor het raam had zien staan. Zonder shirt. Dat had hem de stuipen op het lijf gejaagd. Als ik er in de ochtend langs loop of rijd dorst ik niet naar dat raam kijken.

Vanochtend echter liep ik er wel langs en zag ik de voordeur open staan. Daar zat ze op haar rollator. Ze at een bakje pap. Ik groette haar onwillig en kon niet vaststellen of ze me herkende of terug groette. Toen ik terug liep van de bakker zat ze niet meer in de deuropening. Ze was weg. Hoe zou het zijn als ze voor altijd weg was? Doorlopend moest ik onwillekeurig aan het Aktion T4-programma van de nazi’s denken. Voor zij die daar niet mee bekend zijn, dat was een staatsprogramma in nazi Duitsland dat voorzag in de gedwongen euthanasie van ‘zwakzinnigen’ en gehandicapten. Die kostten de maatschappij toch enkel geld, was de redenering. En in tijden van crisis zijn gewone mensen toch vaak gevoelig voor dat argument. In Duitsland zijn er op die wijze tussen 1933 en 1945 toch zo’n 250.000 Duitse staatsburgers ge-euthanaseerd. Hoe zou een dergelijk plan tegenwoordig vallen? Wat zou er nodig zijn om het volk zo ver te krijgen een oogje dicht te knijpen en oogluikend toe te staan dat deze elementen uit de samenleving geïnterneerd zouden worden. De kranten te laten zwijgen. De politici te laten zalven. En ze dan langzaam te laten verdwijnen. Uitdoven. Net zoals ze vanochtend verdwenen was uit de deuropening. Om niet meer terug te komen. En verder niet gemist te worden.

Ik denk dat er minder voor nodig is, dan we allemaal zouden willen toegeven. We hebben al zoveel andere dingen aan ons hoofd. In moeilijke tijden moeten verantwoordelijke politici harde keuzes voor het goed van hun volk maken. En ik vertrouw er sinds alle goede zorgen van onze leiders de afgelopen jaren op dat ze best in staat zijn die extra offers te brengen. Niemand zal er problemen mee hebben kinderverkrachters uit te rangeren. Of pedofielen, TBS-ers en verslaafde veelplegers. Na alle onrepareerbare criminelen komen ook de andere ongewenste elementen voor internering in aanmerking. Asielzoekers, werklozen, dierenrechtenactivisten, islamisten, krakers, door jeugdzorg als moeilijk opvoedbaar gebrandmerkte kinderen en voor mijn part recalcitrante kleinkunstenaars. Al die lui die de maatschappij toch alleen maar geld kosten. Wie gaat er immers die zonderlinge marginalen missen. Daarna kunnen we in de databases van het elektronisch patiënten dossier de rest van die kreupelen en zwakzinnigen nog wel vinden die meer gaan kosten dan dat ze op gaan leveren. Maar daar moeten dan inderdaad wel goede regels en procedures voor komen, commissies die daarop die zien en een uiteindelijke oplossing. Want zeg nou zelf. We willen toch allemaal dat het weer beter gaat?

Het is een kwestie van keuzes.

...
If you establish and apply the principle that you can kill 'unproductive' fellow human beings then woe betide us all when we become old and frail! If one is allowed to kill the unproductive people then woe betide the invalids who have used up, sacrificed and lost their health and strength in the productive process. If one is allowed forcibly to remove one's unproductive fellow human beings then woe betide loyal soldiers who return to the homeland seriously disabled, as cripples, as invalids. If it is once accepted that people have the right to kill 'unproductive' fellow humans--and even if initially it only affects the poor defenseless mentally ill--then as a matter of principle murder is permitted for all unproductive people, in other words for the incurably sick, the people who have become invalids through labor and war, for us all when we become old, frail and therefore unproductive.
Then, it is only necessary for some secret edict to order that the method developed for the mentally ill should be extended to other 'unproductive' people, that it should be applied to those suffering from incurable lung disease, to the elderly who are frail or invalids, to the severely disabled soldiers. Then none of our lives will be safe any more. Some commission can put us on the list of the 'unproductive,' who in their opinion have become worthless life. And no police force will protect us and no court will investigate our murder and give the murderer the punishment he deserves.


(Kardinaal Clemens Graf von Galen, 3 augustus 1941)

http://en.wikipedia.org/wiki/Action_T4
http://www.historyplace.com/speeches/galen.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_euthanasia_and_the_Catholic_Church


Het vervolg van deze nare gedachtenstroom elke donderdag op POMgedichten in VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!

Eerdere afleveringen van FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND leest u nog eens rustig na via de volgende links:zie HIER voor alle eerdere bijdragen
én
Deel 35. Fear and Loathing in Eindhoven
Deel 36. No more heroes
Deel 37. Toppertjes
Deel 38. Judge and jury
Deel 39. IKEA
Deel 40. Anaïs
Deel 41. Fertig
Deel 42. Bodhisattva
Deel 43. Vanilla Sky
Deel 44. Don’t ask. Don’t tell.
Deel 45. Als je niks meer kan.
Deel 46. Grand départ.
Deel 47. Om te kotsen
Deel 48. For a few dollars more
Deel 49. Once you go black
Deel 50. Het grote gelijk
Deel 51. Als het regent
Deel 52. Soldier boy
Deel 53. Irgendwie, irgendwo, irgendwann
Deel 54. Veertig
Deel 55. Too big to fail
Deel 56. Ik geloof niet meer
Deel 57. WK
Deel 58. The Geordie Shore
Deel 59. Papadag
Deel 60. Buiten de pot.
Deel 61. Paul Verhoeven
Deel 62. De zin der dingen
Deel 63. Spelletje spelen
Deel 64. Fear and Loathing in Belgium

Interviews:
Dichter onder de oppervlakte, deel 1 : Akim AJ Willems
Dichter onder de oppervlakte, deel 2 : Kobus Carbon
Dichter onder de oppervlakte, deel 3 : Josse Kok
Dichter onder de oppervlakte, deel 4 : Philip Meersman
Dichter onder de oppervlakte, deel 5 : Miquel Santos
Dichter onder de oppervlakte, deel 6 : Stella Bergsma
Dichter onder de oppervlakte, deel 7 : Jeroen Olyslaegers
Dichter onder de oppervlakte, deel 8 : Von Solo
Dichter onder de oppervlakte, deel 9 : Dominique, het kaasmeisje

Addendum 17. Breezer sletje
Addendum 18. Kerst
Addendum 19. Burger King
Addendum 20. Scheiss Egal
Addendum 21. Sletvrees
Addendum 22. Vrede in onze tijd
Addendum 23.Romantiek
Addendum 24.Op Texel
Addendum 25.Uit eten, alleen...
Addendum 26. Luchtig
Addendum 27. Camp
Addendum 28. HokjesgeestVON SOLO
www.vonsolo.nlLees verder... | 8 reacties
(1) 2 3 4 ... 1154 »