Zoeken
Google
Google
Hoofdmenu
Poëzielinks
Bekijk alle poëzielinks...
Forum
Laatste reacties op http://www.pomgedichten.nl
Inloggen
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Registreer nu!
Online
11 gebruiker(s) zijn online (5 gebruiker(s) zijn op Gedichten, nieuws, rellen)

Leden: 0
Gasten: 11

meer...
Google ads

(1) 2 3 4 ... 1262 »
Gastcolumns : DE 100STE VON SOLO voor U! voor U! voor U!
Gepost door Pom Wolff op 2015/10/8 7:50:00 (59 keer gelezen)
POMgedichten presenteert de donderdag column:
VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!
Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.Mijn vader was op zijn vijfentwintigste van kruin tot voorhoofd kaal. In mijn jeugd was één van mijn grootste angsten dat ik net zo snel, of nog sneller net zo kaal zou worden. Mijn leven zou voorbij zijn. Nooit nog zou ik aan een vriendinnetje kunnen komen. Ingegeven door die angst liet ik mijn haar dan maar zo lang mogelijk groeien. Maar hoe lang kun je daar mee door gaan…Deel 100. Haarfijn

In mijn kinderjaren gaf ik niet veel om mijn haar. Wel vond ik het vervelend om naar de kapper te gaan. Koude scharen, klamme stoelen, norse Zeeuwse kapsters en stilzitten. Later knipte mijn vader het ook wel eens. Dat scheelde weer een paar daalders op onze toch niet al te breed hangende begroting toentertijd. Op de middelbare school wilde ik ook wel een vriendinnetje, dus dan ga je over je haar nadenken. Je ouders denken dan ook mee, hetgeen in opzet nog wel eens wil conflicteren met je eigen denkbeelden of experimentele wensen. Kappers denken ook mee, en wat me in die jaren duidelijk werd was, dat wat je ook vroeg, ze er altijd wel voor wisten te zorgen dat er iets anders als resultaat uit kwam. Rond mijn vijftiende kwam ik tot de conclusie dat het allemaal geen zin had. Beter zou ik mijn haar dan maar laten groeien. Dit resulteerde er in dat ik rond mijn achttiende een weelderige bos lang haar aan mijn hoofd had zwaaien. Vergelijkingen met zowel Jezus als Eddy Vedder vlogen me om de oren. En langzamerhand had ik ook wel eens een vriendinnetje. In zoverre was voor mij nu wel bewezen dat het zin had je haar te dragen zoals het je fijn zit.

Jaren heb ik dat lange haar gehad. Dat leverde me met mijn tengere bouw veel biertjes op in de disco als jongens me weer eens voor een vrouw aan zagen van achteren. Verder leer je er mee leven. Lang haar is fijn. Ik ben er gek op. Maar ook ik werd ouder. Op een gegeven moment was ik klaar met school. Bij het uitzendbureau werd het advies herhaald dat me eerder door mijn ouders gegeven was. ‘Knip dat haar er af, anders vind je nooit een baan.’ Daar ik ook net gebroken was met mijn toenmalige vriendin leek het me het perfecte moment om dan ook maar weer eens wat nieuws met mijn haar te proberen. Dat haar ging er af, en ik had meteen een baan. Maar het voelde toch wat kaal. En langzamerhand trok ook mijn haargrens zich terug en begon de ooit zo volle bos bij de kruin te dunnen. Intussen was ik al vijfentwintig geweest en had intussen weer een vriendin, dus het belang van mijn haargrens verschoof ook naar een lagere prioriteit. Door de jaren heen probeerde ik vele stijlen. Kaal aan de zijkant, asymmetrisch, helemaal kaal, halflangig en ga zo maar door. Telkens weer iets proberen dat het weer niet wordt. Het leek mijn jeugd wel. Daarbij kwam het nadeel dat ik intussen een kruin begon te krijgen als een monnik. Dat beperkt de mogelijkheden om mee te gaan in alle nieuw hipstertrends. Mijn vaste kapster op de Kleiweg was intussen wel aan mijn grillen gewend geraakt en in staat om dat wat ik voorspiegelde ook één op één uit te voeren. Maar ook zij was van mening dat er eigenlijk geen model meer in te knippen was. En ik had alles al gehad. Ik concludeerde daarop dat er eigenlijk nog maar één combi oplossing mogelijk was. Doorgaan met kaal worden en doorgaan met het laten groeien van mijn haar. Mijn kapster grijnsde alsof ze mijn plan begreep en stemde in met het bijpunten van mijn vogelenest. Op de vraag of implantaten ook nog iets voor mij zouden zijn knikte ze nee. Voor mij genoeg reden om daar vanaf te zien. Want ondanks het feit dat mijn haar onder de juiste omstandigheden nog wel eens aardig wil krullen, zoveel als mijn secundaire lichaamsbeharing krult het niet.

Intussen heb ik op mijn schedel weer een aardige bos met haar, ondanks de dunne en kale plekken. Het voelt lekker. En je kunt er mee schudden, wat ook fijn voelt. Het ziet er, al zeg ik het zelf, nog helemaal zo slecht niet uit. En of het nou bij mezelf is of bij anderen. Een lekkere bos haar is aantrekkelijk. Ook bij een vrouw. Het idee je geliefde tijdens het vrijen stevig door haar dos te woelen is onweerstaanbaar. Haar is fijn. Ik ben er gek op. Of het nou op mijn hoofd is of ergens anders. Geen Brazilian waxes voor mij dus. En laatst zag ik ergens op een universiteitsterrein een professor lopen het een kapsel dat het mijne over dertig jaar zou kunnen zijn. Lang grijs krullend haar, kaal van kruin tot voorhoofd. Ik pas er voor. Zoals ik vroeger zei, de tondueze kan er altijd nog overheen. Maar dat is voor degenen zonder inspiratie en persoonlijkheid. Haren zijn stiekem eigenlijk onze kosmische antennes van de Goden. We staan er mee in contact met hogere machten en andere dimensies. Dichters hebben dan ook zelden een kaalgeschoren hoofd. Soldaten, skinheads, moderne managers en moslimextremisten dan weer wel. Trekt u zelf uw conclusies.

Ten slotte moet iedereen natuurlijk voor zichzelf maar weten wat hij mijn zijn haar doet. Denkt u echter ook gerust nog eens aan het elan dat de met haar bekrulde Diederik Samsom ooit uitstraalde en de schim die hij nog nog is van zichzelf met zijn slicke kop. Of Jack van Gelder of Sinead O’Connor.
Of zoals mijn kapster zou zeggen: ‘En nou kappen!’


Deel 88. Intergalactisch
Deel 89. Wild horses
Deel 90. Eeuwige liefde
Deel 91. Boze Buurman
Deel 92. Het leed dat sociaal zijn en camperen heet
Deel 93. Carnaval Festival
Deel 94. Yes, we can
Deel 95. Het grootste geluk
Deel 96. Vluchten kan niet meer
Deel 97. Suicide Solution
Deel 98. De Afvallige
Deel 99. First time right
Interviews:
Dichter onder de oppervlakte, deel 1 : Akim AJ Willems
Dichter onder de oppervlakte, deel 2 : Kobus Carbon
Dichter onder de oppervlakte, deel 3 : Josse Kok
Dichter onder de oppervlakte, deel 4 : Philip Meersman
Dichter onder de oppervlakte, deel 5 : Miquel Santos
Dichter onder de oppervlakte, deel 6 : Stella Bergsma
Dichter onder de oppervlakte, deel 7 : Jeroen Olyslaegers
Dichter onder de oppervlakte, deel 8 : Von Solo
Dichter onder de oppervlakte, deel 9 : Dominique, het kaasmeisjeVON SOLO
www.vonsolo.nl
DICHTER, PERFORMER, COLUMNIST EN CINEAST

Commentaar?
Gastcolumns : VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!! Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie. MORGEN DE 100STE WEET U DE EERSTE NOG? we schrijven 15-11-2012
Gepost door Pom Wolff op 2015/10/7 21:00:00 (872 keer gelezen)
POMgedichten presenteert de nieuwe donderdag column:
VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!
Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.


Het is dan toch zo ver gekomen. Voor de donderdag is er een nieuwe columnist aangeschoven op POMgedichten. Om nu meteen in te haken op de actualiteit van jonge meisjes, kubistische oorbellen en zwarte Servische rozen en wat voor excuses nog meer, zou wat te ver voeren. Dat weten we nou allemaal weer wel. Genoeg daarvan voor deze week.
Laat de nieuwe columnist zich eerst maar eens fatsoenlijk voorstellen. Want wie denkt hij nou eigenlijk wel dat hij is, die Von Solo.


Deel 1. Het barre land

Guerilla powezie, Schlager powezie en anti-powezie.
Nieuwe termen aan het powetisch front die de afschuw van velen hebben bewerkstelligd en de waardering en lachspieren van zo velen meer hebben weten te prikkelen.
Maar hoe is nou eigenlijk allemaal begonnen met het fenomeen Von Solo.
Vanonder welke steen is hij gekropen en hoe heeft hij het in godsnaam voor elkaar gekregen mensen te enthousiasmeren van Antwerpen tot Amsterdam, van Eindhoven tot Maastricht. En mensen tegen zich in het harnas te jagen van Leiden tot Dordrecht. In dit feuilleton neemt uw dienaar Von Solo u mee op een wondere reis naar het beloofde powezie land.

Het begon allemaal in de zomer van 2011. Op Vlieland met het gezin voor de tent, kop in de zon, boek op schoot, pils in de rechterhand, spelende kinderen en lege blikken in het zand.
De vrouw had voor de zomer al te kennen gegeven, dat nu onze oudste naar de basisschool ging er weer wat meer tijd te vullen was met ‘leuke dingen’en dat ik dan maar eens ‘iets’ met die powezie moest gaan doen. Ze had het er thuis wel mee gehad. Dat had me al ertoe aangezet mijn 100 gedichten tellende voorleesbundel Millennium Falcons in elkaar te schroeven, met daarin onder andere het pakkende hoofdstuk ‘Smerig’, waaruit veelvuldig geciteerd zou gaan worden.

Toen daar op die camping, zo na de vijfde pils gebeurde er ineens echt iets bijzonders.
Het is het boek ‘Ik slaap als een croissant’ (http://vitalskialsauteur.blogspot.nl/2012/01/ik-slaap-als-een-croissant.html) van Vitalski, de Nachtburgemeester van Antwerpen, geweest dat de plus en de minpool bij Von Solo wist te verbinden met een bliksemflits. Al lezende maakten zaken kortsluiting en ik wist tegen het einde dat er nog maar 1 ding op zat.
In een jaar tijd moest en zou Von Solo zich als een komeet naar het firmament van de vaderlandse powezie lanceren. Maar hoe?
Zonder netwerk, zonder contacten, zonder opleiding, zonder subsidie en ervaring. En dan ook nog eens tot overmaat van ramp Rotterdammert. Zonderling. Het leek het begin van een onmogelijke bemande missie naar Mars.
Hoe kan iemand die tot zijn voorbeelden niet Komrij en Marsman rekent, maar Emile Ratelband en Marilyn Manson, in godsnaam potten of poten breken in powezieland. Een land waar hij de landkaart ook nog eens niet van had liggen. Een bar land.

Een bar land dat ik enkel kende uit 2001, toen ik er een kort uitstapje had gemaakt, en had vastgesteld dat er naar mijn toen nog wat beperkte smaak te veel ongedierte rond kroop. Neerlandistische subsidiedieren die elkaar de stront uit de reet vraten. Een slangenkuil vol bavianen met gouden ringen en cryptofiele onderlagen. Om Rick de Leeuw maar te citeren: ‘Ik wilde eerst niet komen, ik dacht weer zo’n zelfde feest, vol met saaie mensen, ik drink wel alleen’. En dat ben ik toen ook gaan doen, van te voren niet wetend dat dat 10 jaar lang zou worden. Barre jaren.
Ik was toen nog te blind om de few good men te zien die er ook toen al rondliepen. Zoals Jeroen Naaktgeboren, de Woorddanser (http://jeroennaaktgeboren.nl/). Een man die we ook later in deze bespiegelingen weer terug zullen zien.

Maar terug naar 2011.
Nu moest ik het barre land weer betreden, en dat zou ik ook, en hoe!
Ik wist dat ik met mijn Millennium Falcons bundel uranium in handen had. Nu moest ik alleen nog de plek vinden om de plofkoffer neer te zetten.
En die plek zou ik ook maar al te snel vinden. Maar daarover in de volgende aflevering meer.

In ieder geval zou ik voor aanvang van de reis zoals elke dag starten met een goed ontbijtje.

Ze wordt wakker
En ziet mijn fruitschaal staan
Naast haar hoge hakken
Liggen mijn appels en een banaan

Die ze pakt
En voert hem aan haar poes
Spant haar spieren
En knijpt ‘m tot moes

Mmmmmmmm
FruitontbijtHet vervolg van dit slowstartende diesel feuilleton verweven met actualiteiten voortaan elke donderdag op POMgedichten in VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!VON SOLO
POWEZIE & VOORDRACHT
http://www.youtube.com/vonsolo010
http://vonsolo010.blogspot.nl


De eerste afleveringen van FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND leest u nog eens rustig na via de volgende links:Deel 1. Het barre land - 15-11-2012
Deel 2. Rocket from the Crypt
Deel 3. Schlager Powezie
Deel 4. Fuck de Crisis!!! Gratis Bier!!!
Deel 5. Hoe nu verder?
Deel 6. Kappen of doorstappen?
Deel 7. Just like me
Deel 8. Beer, boobs and bullits
Deel 9. ‘Paranoid’
Deel 10. ‘Want, liefde’
Deel 11. De Waanzin.
Deel 12. Het Glazen plafond
Deel 13. Creativiteit kent geen tijd
Deel 14. Scarface, a love story
Deel 15. Horror vacui
Deel 16. Een onsje meer
Deel 17. ¡ No pasarán !
Deel 18. Nederland, oh Nederland
Deel 19. Ziek?
Deel 20. Hoeren part 1
Deel 21. Samoerai
Deel 22. Bohémien
Deel 23. Vrouwonvriendelijk
Deel 24. Het Hart
Deel 25. Open brief
Deel 26. ‘The gauge or a rope?’
Deel 27. Had ik maar...
Deel 28. Wegwerpsterren
Deel 29. Als we vergeten zijn...Wegwerpsterren
Deel 30. Zwarte Piet
Deel 31. Zwarte PietII
Deel 32. Leuk?!

Addendum 1. Dichter zoekt vrouw
Addendum 2. Vestina Latente
Addendum 3. Toen Kerst nog heel gezellig was
Addendum 4. Happy Single
Addendum 5. Boekbespreking ‘Pitface’
Addendum 6. De wandeling
Addendum 7. Drie kleine homootjes
Addendum 8. Gestrand
Addendum 9. Marrakesh Express (niet gepubliceerd)
Addendum 10. In Zeeland’s Fields
Addendum 11. Het kruisje van de vrouw
Addendum 12. Vrouwen in Mini’s
Addendum 13. Vrouwen op racefietsen
Addendum 14. Brave nieuwe wereld
Addendum 15. Karma bums
Addendum 16. SmartInterviews:
Dichter onder de oppervlakte, deel 1 : Akim AJ Willems
Dichter onder de oppervlakte, deel 2 : Kobus Carbon
Dichter onder de oppervlakte, deel 3 : Josse Kok
Dichter onder de oppervlakte, deel 4 : Philip Meersman
Dichter onder de oppervlakte, deel 5 : Miquel SantosVON SOLO
POWEZIE & VOORDRACHT
http://www.youtube.com/vonsolo010
http://vonsolo010.blogspot.nlLees verder... | 1 reactie
Gedichten : MERIK VAN DER TORREN - O, eeuwigdurend ogenblik,...!!!
Gepost door Pom Wolff op 2015/10/7 6:20:00 (15 keer gelezen)
Voor Mirjam en haar hond Charlie

De thee geurde kruidig in het rond.
Brandnetels en paardebloemen smaakten
Bitter en zoet in mijn mond,
Terwijl Charlie onze tuin bewaakte.

Brandnetels en paardebloemen smaakten.
Een pluisje daalde neer op het kleed,
Terwijl Charlie onze tuin bewaakte,
Jij de klassieke zender aandeed.

Een pluisje daalde neer op het kleed,
Een buitenaards wezentje zocht,
Toen jij de klassieke zender aandeed
In je gezellige volle krocht.

Een buitenaards wezentje zocht,
De thee geurde kruidig in het rond,
In je gezellige volle krocht.
Bitter en zoet smaakte mijn mond.Zo zat ik weer in het huisje met Mirjam, haar hond Charlie en kater Poem. De thee was gedronken. Het was tijd met Charlie te gaan wandelen in het natuurgebied vlak bij haar huis. Hopelijk stuitten we niet op de kudde koeien, die in het gebied graasden, maar zei Mirjam: “Je moet niet bang zijn, dan ruiken ze angstzweet en daar worden ze niet goed van.”
Een niet erg geruststellende gedachte, maar we zagen de kudde slechts in de verte en wandelden de andere kant op; steeds weer de bal gooiend voor Charlie.In het bos

O, eeuwigdurend ogenblik,
Je wandelt in het bos,
Zonder brommers zonder blik,
Je bent even helemaal los.

Je wandelt in het bos,
Speelt met de oude hond,
Je bent even helemaal los,
Alsof je dierentaal verstond.

Je speelt met de oude hond
En hij duikt weer in de sloot,
Het is alsof je dierentaal verstond,
Jezelf als vriend aanbood.

Hij dook weer in de sloot,
O, eeuwig durend ogenblik,
Hoe je jezelf als vriend aanbood,
Weg zijn de brommers, weg het blik


Merik van der TorrenCommentaar?
Gastcolumns : de dinsdag in met JOLIES HEIJ - 'o grote geert, geef dat onze dochters eeuwig maagd blijven onder uw machtige roede! ...'
Gepost door Pom Wolff op 2015/10/6 7:00:00 (19 keer gelezen)
columniste struinend door bos en beemd in ut nazomerzonnetje. even een komkommerweekendje zonder optredens of verslaglegging van openbare powezie-aangelegenheden. niks komkommers, blafte de baas, ga jij voor mij maar de asieltsunami in almere verslaan. met dat peroxidehaarige showfiguur? piepte ik. maar baas, sinds wanneer doet u aan politiek? en wat voor powezie zit er nou in die blaaskaak? vergeet de powezie, ut hele land staat bol van de rellen en daar houden de lieve lezertjes van. rondstruinende testosteronbommen door bos en beemd die dochters de bosjes insleuren om ze met hunne xxl roede af te ranselen. ut einde der tijden is nakende en de asielzoekers de voorbodes van de antikrist. en jij gaat dat voor mij haarfijn verslaan. ik peins deur niet over, zei ik plots ferm. wat nou as ik de bosjes ingesleurd word? dan ken ik niks meer verslaan. kwestie van bek houwen, gaan liggen en wachten tot het klaar is, das tenslotte je werk. nou, dit is wel effe iets anders dan een pijpbeurtje, hoor. ik weiger dikke afrikanerpikken over me heen te laten gaan. en anders zoekt u maar een andere verslaggeefster sinds u mijn gage nooit heeft uitbetaald. rellen genoeg op de pom met onze serviese showfiguur, zou ik zo zeggen.

altijd maar weer die verflikste kwakzalver! brulde de baas. heppie nou nog geen galblaas groot as een voetbal dattie eindelijk es het loodje legt? onkruid vergaat niet, glimlachte ik, dat doet me er trouwens aan denken dat ik nodig es moet gaan kijken hoe ut met um is. ik hoor ut al, deur ken weer es geen pijpbeurtje af, verzuchtte de baas met hangende schouders waarop ik hem zo liet staan en me naar des natuurgenezers tuinhuisje spoedde. de natuurgenezer zat met een zorgelijke blik naar het kijkkastje te turen met daarop het peroxidehoofd schitterend in het zonlicht en een sliert vrouwen van zekere leeftijd in zijn kielzog. o grote geert, geef dat onze dochters eeuwig maagd blijven onder uw machtige roede! onder hen de geilsoldate die een paar keer in de lucht schoot om deze woorden kracht bij te zetten. get einde der tijden is nakende, jammerde de natuurgenezer, en de syriërs de engelen van de antikrist. komkom, radovan, sprak ik bemoedigend, je bent zelf toch ook een vluchteling? en sleur jij soms aan den lopenden band vrouwtjes je tuinhuisje in? zelfs bij het peroxidehoertje kreeg je um deur niet in, althans, die geruchten heb je zelf ontzenuwd. gou daar nou es over op, riep hij met vlammende ogen, ik doe niets met andere vrouwen. ik geb... dat zou ik denken, viel ik hem in de rede, je doet ook niets met mij, dus waarom zou je het dan met anderen wel doen?

en sinds wanneer maak jij je druk om de vluchtelingenproblematiek? dit is anders, riep hij, ik ben een bovenstebeste brave serviese guisvader met een ideale schoonzoon van gooische allure, maar dat zijn stinkturken, moslims die zich aan ieders dochter vergrijpen, die wij op de balkan gebben getracht uit te roeien! tja, zelfs in srebrenica is dat jullie niet gelukt, gaf ik. maar waar zie jij hier moslims?

ik zie alleen een stel hysteriese huisvrouwen bijkans in katzwijm voor onze peroxidehoofdige roerganger. je zou niet denken dat ze bang zijn voor verkrachting, ze zien er eerder uit asof ze ieder moment hun tieten aan zunne lippen kenne leggen en hun dochters lipjes aan zijn voeten. o? gaf de natuurgenezer verwonderd. ben jij dan onderweg niet gegrepen door een moslim? ben je gek, glimlachte ik, je moet je niet zo druk maken, das slecht voor je galblaas. maak je eerder zorgen over je geilsoldate, dat vrouwvolk ziet deur maar gevaarlijk uit met hun lange nagels en ontblote hoektanden. kom, laat me een fluitekruidpafke voor je draaien en een glaasje slivo voor je inschenken. geen testosteronbommen in de duinen te bekennen. in dit land mot je enkel bang zijn voor geile blanke buschauffeurs. dat is een gele geruststelling, sprak de natuurgenezer. bedankt dat jij de angel uit mijn zorgen gebt gegaald. en we keken hoe op tv de kleren van des operettesters lijf werden gerukt, alsmede zijn peroxidepruik.Grommen in majeur

Dit was de dag waarop de honden
het loodje legden, toen hadden we plots
niets meer om voor te leven. Alles was
gedaan, de bijtgrage vijand ten

grave gedragen, al het oud zeer
van jodenvragen, indoverdriet en nazis
aanklagen opgeruimd. Wat te doen?
De verveling is niet te harden

hier, dus richten we een opblaaspop
met de allure van een operettester
op, die zal wel afrekenen met al dat
vooroorlogse vertier, die beschuldigt

djellaba’s van een te veel aan
testosteron, kom daar als ware
likkebaard maar eens om. De vijand
is wat de domme grommende ervan maakt.


Jolies Heij

Commentaar?
Gastcolumns : DITMAR BAKKER over het zijn en het niet-zijn van het metrum - 'WOLFF, van der TOR-ren en DEK-sel-se WIJT-gaard ook, ROOP, jo-LIES HEIJ en na-TUUR-lijk mij-ZELF...'
Gepost door Pom Wolff op 2015/10/5 22:30:00 (57 keer gelezen)

Pom, liefste,
Er is nogal wat te doen geweest over het ollekebolleke op deze site--aangezien we het over rijm of onrijm (laten wij schrikkelrijm even buiten beschouwing) meestal eens kunnen zijn, gaat de discussie over 'goed of niet' dus eerst en vooral over het metrum, dat sommige schrijvers lastiger te bepalen lijken te vinden. Voor de lezers van Pomgedichten heb ik een (hopelijk leesbaar) informatief stukje tekst geschreven dat het zijn of niet-zijn van het metrum en haar ontstaan behandelt, in het bijzonder waar dat het ollekebolleke betreft. Wandel met mij mee in het woud dat scanderen heet: ik weet de weg.

-x- D.
METRISCHE VRIJHEDEN
Reflecties op het ollekebolleke


Citeren wij allereerst het welbekende exemplaar van Drs. P, dat een vertaling betreft van een zelf-omschrijvend vers van Roger L. Robison:

Dactylus! Dactylus!
Ollekebolleke
Tweemaal vier regels
Die rijmen aan 't slot

Kreet, thema, één woord met
Zeslettergrepigheid
Moeilijk te maken
Maar wat een genot

De bekende karakteristieken van ons onderwerp benoemen we kort. Het ollekebolleke of de olbol: achtregelig; mannelijk rijm is verplicht want noodzakelijk en siert regels 4 en 8. Een zeslettergrepig woord vormt de zesde regel.
Ons metrum is de dubbele dactylus: PAMpampam PAMpampam. Werd door uitvinder Anthony Hecht een dactylische dimeter, afgesloten met een choriambe--PAMpampamPAM--gedicteerd, onze grootmeester liet 'lossere' enjambementen zoals in bovenstaand ook toe ("TWEEmaal vier REgels" vormt één regel, zodat het metrum met het onbeklemtoonde 'die' overloopt in de volgende regel).
Maar hoe hanteren we dit metrum in lastiger zinsconstructies waarbij interpunctie--taboe volgens de Drs.--ook een rol gaat spelen? En wanneer kunnen we spreken van 'correct' metrum?

Een voorbeeld:

Wolff, Van der Torren
En dekselse Wijtgaard ook,
Roop, Jolies Heij en
Natuurlijk mijzelf...

Allen hierboven in
Zeslettergrepigheid?
Dat is ondoenlijk!
(Zij zuchten: spuit elf!)

In een opsomming krijgen de zelfstandig naamwoorden de meeste nadruk in een zin, gevolgd door de bijvoeglijk naamwoorden. Bijwoorden en voegwoorden sluiten de rij. Bij eigennamen is dit niet anders: in bovenstaand voorbeeld krijgt Wolff de hoofdklemtoon van de eerste zin toegewezen. De voorvoegsels 'van der' in Van der Torren blijven onbeklemtoond: zij vormen immers de opmaat naar Torren (zelf beklemtoond). Wijtgaard wordt met 'dekselse' bestempeld omdat het zo'n makkelijk dactylisch bijvoeglijk naamwoord is, zodat 'dekselse Wijtgaard' met een enkele (informatief haast zinledige) bijwoordelijke toevoeging een volledige dubbele dactylus vormt, waarbij bijvoeglijk en naamwoordelijk deel de dactyli (en daarmee de klemtonen) kunnen verdelen. De etymologie van "Wijtgaard" laten wij voor wat het is--haar klemtoon ligt op WIJT.

WOLFF, van der TOR-ren
en DEK-sel-se WIJT-gaard ook,
ROOP, jo-LIES HEIJ en
na-TUUR-lijk mij-ZELF...

Lastiger wordt het in het volgende onderdeel van de opsomming: "Roop, Jolies Heij". Ai. Volgens de wetten der zinsbouw krijgen beide onderdelen van een gelijkwaardige vergelijking of opsomming eenzelfde nadruk. En we willen Roop en Jolies Heij toch als gelijkwaardig beschouwen. 'Roop' vormt weinig lastigs en krijgt onmiddelijk een klemtoon toegewezen. De wetten van de olbol dicteren dat de volgende klemtoon nu op "Heij" dient te dreunen. Dat doen wij dus, en hupsen zo over "Jolies" heen. Kunnen wij de voornaam als ondergeschikt aan de achternaam beschouwen? Mogen wij dat? Of lezen wij "Jolíes Héij", oftewel jo-LIES-HEIJ in regel 3?*

We nemen aan dat onze constructie correct is, omdat Drs. P metrische vrijheden als deze op beperkte schaal toepaste (accentuering van mijn hand):

INgewandsNArigheid:
POLSuurwerk INgeslikt

en

KREET, thema, ÉÉN woord met
ZESletterGREpigheid

en, verrassender:

KIJter, gulk, SNOTolf, poer,
WIMber en GRIET**
(citaten: Drs P., ZESLETTERGREPIGHEID, Nijgh & Van Ditmar, 2009)

We vinden een dergelijk construct ook bij Frank van Pamelen:

A73
BEUningen NIJmegen
HEUmen cuijk BEUgem
boxMEER venray-ZUID

HORST venlo TEgelen
HAARlemmerMEERpolder
(citaat: Frank van Pamelen, IKEA EN ANDERE VERZEN, Nijgh & Van Ditmar, 2008)

Een aperte fout is een dergelijke verschuiving van het metrum dus niet. Blijkbaar verdraagt onze dactylus een sporadische klemtoon met beklemtoonde buurman, zolang deze buurman geen hogere plaats in de tonische rangschikking van de grammatica inneemt. Na het onbeklemtoonde voegwoord 'en' sluit strofe 1 af met 'natuurlijk mijzelf'. Natúúrlijk mijzèlf, wat ook geen problemen oplevert.

AL-len hier-BO-ven in
ZES-let-ter-GRE-pig-heid?
DAT is on-DOEN-lijk!

'Allen' vormt voorts ons onderwerp in de 2e strofe en wordt met klemtoon beloond, net als 'hierBOven', waarna het correcte (ons voorgeschoteld door de Drs.) 'zeslettergrepigheid' ons ollekebolleke-woord vormt. "DAT is onDOENlijk" geeft ons een nevengeschikte zinsgrammatica--met naamwoordelijk gezegde--wat door evenredige belangrijkheid ook al een dubbele dactylus vormt (overigens zijn er lieden die de neiging hebben om, wanneer zij enkel het woord 'ondoenlijk' op papier voorgeschoteld krijgen, dit uit te spreken als ONdoenlijk, om dat onderdeel van het woord, dat nu juist de negatie weergeeft (wellicht het belangrijkste onderdeel van het woord, omdat dit hoofdzakelijk bepalend is voor de uiteindelijke semantische 'waarde' die overgedragen wordt aan de lezer: immers, wat belangrijk is, is dat de omschreven actie *niet* is--dat is waar het in dit woord om draait, niet om de bereikbaarheid of 'doenlijkheid' van datgeen de bepaling omschrijft) extra nadruk te geven).
Van Dale dicteert onDOENlijk. We mogen bovenstaande argumentatie dus van tafel schuiven en "DAT is onDOENlijk" hanteren. Onderwerp eerst, nevenschikking daarbij, het werkwoord komt daarmee op een tweede plaats en krijgt blijft onbeklemtoond.

DAT is on-DOEN-lijk
zij ZUCH-ten: spuit ELF!"

"Zij ZUCHten". Ho even; een onbeklemtoond onderwerp? Ja: aangezien 'zij' verwijst naar het onderwerp van deze strofe, en dit onderwerp in regel één al beklemtoond werd, hoeven wij dit niet nogmaals te doen. Dat is wel het geval met wat ik de persoonsvorm van de tweede strofe zou willen noemen: 'zuchten', in 'allen zuchten'. Onderwerp + persoonsvorm: twee beklemtoonde woorden in een zin, immers voor geen woordsoorten in belangrijkheid onderdoend, waarbij onderwerp (in onze strofe 'allen') de eerste plek inneemt (zodat het, in een zin enkel bestaand uit onderwerp + persoonsvorm mogelijk lijkt het onderwerp een klemtoon mee te geven, en de persoonsvorm onbeklemtoond te laten).
"Spuit elf" krijgt als lijdend voorwerp in strofe twee een klemtoon in een versvoet toebedeeld, waarbij we ons afvragen, of het het bijvoeglijke of naamwoordelijke ten deel mag vallen. Gelukkig kunnen wij in het lijdend voorwerp de nadruk op het bepalende onderdeel ervan drukken, dat hier 'elf' is. Hiermee wordt eenzelfde moeilijkheid als bij "JoLIES HEIJ" vermeden.***

En zo hebben wij ons door een ollekebolleke heengeworsteld en een doorlopende dubbele dactylus gecreëerd. Het metrum loopt als een trein. Alleen de pointe, de 'grappigheid' van de olbol, lijkt het hier( door aperte flauwheid of uitholling door het fileermes der scanderen) aan kracht te mankeren.

Bovenstaand wordt verder geillustreerd in de volgende strofe:

Komt naar dit eiland die
Geperverteerdenkliek,
Wat nacht, gewetens, en
zondagsrust kost!

De dubbele dactylus heerst, en geeft ons hoe bovenstaande olbol scanderen móet. Problematisch is de laatste zin: gewijzigd in "Wat ons gewetens-, en zondagsrust kost" lijkt deze ons een beter lopend ollekebolleke op te leveren. Het betreft een vrijheid van een forsheid die de Drs. zich niet toeliet. Bezien wij ons lijdend voorwerp: 'nacht-, gewetens-, en zondagsrust'. Het mag, nadat elk van de rusten een klemtoon hebben gekregen, klemtonen en daarmee versvoeten verdelen. Dat wordt echter NACHT-, geWEtens-, en ZONdagsrust (Van Dale). "NACHT" ontsiert onze dubbele dactylus. WAT NACHT-, geWEtens-, en ZONdagsrust KOST. De grammatica dicteert onze beklemtoning: we kunnen niet onder een nadruk op 'NACHT' uit. De rust is van de nacht, het geweten en de zondag alledrie gelijk: een opsomming, nevengeschikt. We hebben van doen met een imperfect metrum**** en daarmee een falende olbol!
Schrijver hanteert zijn strofe. We begeven ons in een magisch woud van tonale schikking wanneer wij spreken over de nadruk in een opsomming als één, twéé, DRÍÉ! Waarbij pragmatiek om de hoek komt kijken en daarmee wellicht ons 'gevoel'.

Wij dichters hanteren ons metrum, maar mogen niet vergeten haar wetmatigheden in consideratie te nemen.

Nootjes:
* Maken wij het geleuter even technisch, nu we de plaats van de klemtonen bepaald hebben: door jo-LIES HEIJ verandert onze volmaakte dubbele dactylus in een amfimacer: door 1 onbeklemtoonde en twee beklemtoonde klanken. LIES-HEIJ lijkt in onze heptameter wel een spondee met zijn twee lange lettergrepen. Sommigen zouden het, naar het Latijn, wellicht onder de secundus epitritus (trochee, spondee) scharen, die dan gevolgd wordt door een phyrrische versvoet (dibrachys), indien we uitgaan van een ongeschonden heptameter. De laatste--beklemtoonde--lettergreep van de beide olbol-strofen is problematisch bij het scanderen: één strofe bestaat altijd uit zeven dactyli, gevolgd door een beklemtoonde extra lettergreep: te verdedigen valt een verdeling in zeven versvoeten, waarbij de eerste zes dactyli zijn, en een choriambe als laatste versvoet de strofe besluit (in dit voorbeeld: trochee, spondee, dibrachys, choriambe--en dat in een dactylisch vers!). Eenvoudiger is het, het vers catalectisch te noemen (kenmerkend door het wegvallen van syllaben in de laatste versvoet) en er zo klaar mee te zijn, maar waarom zouden we dit doen, als dit oorspronkelijk níet het geval was, en de 'pure' scandering der dactylische dimeter verloren raakt in de 'losse' enjambementen die de Drs. toelaat? De uitgeschreven strofen vormen dactylische heptameters, die afgesloten worden met een laatste choriambe. Hoe dan ook is de discussie tussen zes dactyli gevolgd door choriambe, of 8 dactyli in een catalectisch vers, geen praktische.

** Vissoorten. In dit voorbeeld van Drs. P zouden alle elementen in de opsomming, in 'belangrijkheid' niet voor elkaar onderdoend, eenzelfde nadruk moeten krijgen. 'Gulk' en 'poer' dienen grammaticaal gezien net zo goed
beklemtoond te zijn vanwege de nevenschikking.

*** Iets dergelijks valt niet uit te halen bij bijvoorbeeld 'polshorloge' of POLShorLOge: een endocentrisch woord waarbij we geen van haar onderdelen, grammaticaal gezien, klemtoon mogen ontzeggen. In 'spuit elf' wordt de aanwezigheid van meerdere spuiten, door de suggestie van rangschikking, geimpliceerd. In onze AP is 'elfde' daardoor hoofdzakelijk bepalend. Althans, ik meen dat het een AP of 'adverbial phrase' betreft in "Zij zuchten: spuit elf!" dat attribueert (waarde toekent) aan het onderwerp 'zij' (lezers die hier wel degelijk een NP in herkennen: corrigeer mij a.u.b. via ditmar@ditmarbakt.nl). Een onmogelijkheid in 'polshorloge': waarbij beide elementen eenzelfde waarde (N) dragen en dus gelijkelijk beklemtoond moeten worden. (Zou u toch denken, ware het niet dat de Drs. in de frasen "Ingewandsnarigheid / Polsuurwerk doorgeslikt" de horlogerie wel degelijk vervangt door het, volgens van Dale correcte, 'UURwerk'. Hier is de nevenschikking met extra klemtoon (of niet? vgl. "joLIES HEIJ" en "KIJTer, GULF, SNOTolf, POER") weer aan de gang. Het is tekenend dat de Drs. "polsuurwerk" toelaat waar hij "polshorloge" als definitief onbruikbaar zou hebben bestempeld.)

**** Regel 7 & 8: antibacchius, dactylus, choriambe, waarbij de antibacchius 'misstaat' in het vers zoals de amfimacer ook doet.


Ditmar Bakker
Lees verder... | 2 reacties
(1) 2 3 4 ... 1262 »