Zoeken
Google
Google
Hoofdmenu
Poëzielinks
Bekijk alle poëzielinks...
Forum
Laatste reacties op http://www.pomgedichten.nl
Inloggen
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Registreer nu!
Online
5 gebruiker(s) zijn online (3 gebruiker(s) zijn op Gedichten, nieuws, rellen)

Leden: 0
Gasten: 5

meer...
Google ads

(1) 2 3 4 ... 1253 »
Recensies : MARTIN BEVERSLUIS schreef een bundel die je iedereen wel zou willen gunnen: MEANDERTALER – tijd – landschap – zee. Het leven een reis van jij bent tot aan wij zijn – een bundel over hoe het is. En hoe onontkoombaar het leven ook.
Gepost door Pom Wolff op 2015/8/30 13:00:00 (18 keer gelezen)Wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx te TILBURG besluit Martin Beversluis voor de komende twee jaar tot stadsdichter van haar stad - Martin publiceert op de eerste dag van zijn stadsdichterschap zijn nieuwe bundel MEANDERTALER. hieronder MEANDERTALER de recensie.
Eindelijk weer eens een echte BEVERSLUIS maar nu in handen. Gewoon een bundel. Heerlijk. 31 gedichten op papier – drie afdelingen: tijd (11 gedichten) - landschap (13 gedichten) – zee (7 gedichten). Er is strak geredigeerd. En dat is goed. De bundel prachtig uitgegeven in een bijzondere vorm gegoten door Evelien van Breemen en met illustratie van Ivo van leeuwen. Illustraties is het woord niet. Ik heb in handen hier een bundel met poëzie en met drie etsen. Het is nacht het is Amsterdam – de kamer gevuld met Martin Beversluis op zijn mooist. Wat wil een mens nog meer.

Ik ken Martin van dichtbij als performer in de groep HONGERLIEF – dan vliegen de woorden als heldere kanonschoten om je oren versterkt door de klanken van Bjorn van Rozen. Op papier straalt toch een andere Beversluis. Eentje voor het leven, tot aan de onvermijdelijke dood. De bundel ziet vandaag het licht – bij de aanvaarding van het stadsdichterschap TILBURG zal Martin het eerste exemplaar uitreiken aan Marcelle Hendrickx, de wethouder voor Cultuur en Onderwijs in Tilburg. Tilburg de thuishaven van Martin Beversluis. Twee jaar stadsdichterschap – de tijd de vooruitgang – het landschap de veilige haven en een zee aan Beversluis zo zal Tilburg het weten: de zere vinger zal zeker ook op de stad worden gelegd. En dat is goed.

De bundel! Het eerste hoofdstuk TIJD is van uitzonderlijke klasse. Gelukkig laat Martin eindelijk ook witregels toe in zijn poëzie – dat is een verademing en komt de leesbaarheid zeer ten goede. Heel af en toe wint de koppigheid nog van de redactie, maar dat nog maar in een paar gedichten. In TIJD schetst Beversluis in 11 gedichten een reis van jij bent tot wij zijn. En aan het eind van de rit weten we wie we zijn en wat we zijn – van wie we zijn. En hoe verschillend ook: jij bent tien uur en ik vijf voor twaalf – we tongen tot naakte waarheid. U begrijpt ik citeer uit Martin Beversluis regels: onontkoombare rake regels heerlijk badend in lezerswit.

En in de tijd is het leven gesitueerd: ‘over al die vierkante meters - die we samen liepen - van daar naar hier - we brandden op - tot het niet verder kon’. Verder tot aan de oude man, de laatste rol, om geparkeerd te staan op de vluchtstrook. Poëzie in optima forma – we lezen van de oude dichter met een buik van dertigduizend liter, van de grensrechter, van de MH 17, van Ruben ook: een vlucht uit de werkelijkheid. Zo komen we tot elkaar in dit tijdsgewricht. Martin vat ons samen:


aan ons is het afscheid nemen
aan ons is het herinneren zodat
de dood wat minder definitief lijktEn dan hebben we alleen nog maar het eerste gedeelte van de bundel gehad. Het middengedeelte is het LANDSCHAP waarin we ons moeten begeven, de dichter Beversluis zich begeeft. Zijn stad Tilburg, de wetenschap, Hongerlief, Facebook, Schermmensen. Een lesje over hoe je hufterproof kan worden, in het leven wel hufterproof moet zijn, we lezen het tot aan onze lang gewenste dagen van onmacht.
Beversluis zou Beversluis niet zijn als hij toch niet – en dat gebeurt in het laatste hoofdstuk ZEE – ons woorden meegeeft – een opdracht zelfs van liefde en de troost. Het gaat heen en vermenigvuldigt u is bij Martin Beversluis:


kronkel vloeibaar en vermeng
verder tot je de zee zelf bent.MARTIN BEVERSLUIS schreef een bundel die je iedereen wel zou willen gunnen: MEANDERTALER – tijd – landschap – zee. Het leven een reis van jij bent tot aan wij zijn – een bundel over hoe het is. En hoe onontkoombaar het leven ook.
Meandertaler
ISBN 978-90-823796-1-7
€15,- (excl. €3,95 verzendkosten binnen Nederland)
Paperback, 48 pagina’s
bestellen kunt u hier:
http://www.blikvorm.nl/meandertaler-van-martin-beversluis/


Commentaar?
Gastcolumns : BJORN VAN ROZEN bericht ALLES VOOR BEVERSLUIS! - zondag om twaalf uur dertig inhuldiging MARTIN BEVERSLUIS tot STADSDICHTER van TILBURG
Gepost door Pom Wolff op 2015/8/29 15:00:00 (13 keer gelezen)

Inhuldiging Martin Beversluis als stadsdichter van Tilburg - zondag 12:30 uur en dan zullen in de hele stad grote mooie wonderbloemen bloeien - beverbloemen. Wij van HONGERLIEF zijn er maar trots mee. gewaardeerd lid van de groep verkozen tot stadsdichter van Tilburg. Tilburg mag blij zijn met zo een stadsdichter. hij zal onvermoeibaar de poëzie hoog op de agenda plaatsen in dat altijd weer zo mooie tilburg. martin the professional! alles voor beversluis roept men nu in utrecht. in 020 gaat er een duim recht omhoog. Tilburg mag genieten van zijn stadsdichter. wij doen een dagje mee.

Commentaar?
Gedichten : het grote MARTIN BEVERSLUIS WEEKEND kan beginnen - TILBURG krijgt eindelijk de stadsdichter die TILBURG verdient - ZONDAG inhuldiging Martin Beversluis - officiëel programma - presentatie nieuwe bundel 'Meandertaler'
Gepost door Pom Wolff op 2015/8/28 17:00:00 (107 keer gelezen)
En op een ochtend
waren we kleiner
enkel een wandelend
schermpje van vier
bij acht met alle
communicatie bij de hand
verleerden we langzaam onze taal
onze tongen hingen er slapjes bij
we scholden liever
ons schermpje vol
dat was anoniemer

een nieuwe wereld
die onvoorstelbaar groot
toch klein en handzaam is
vier bij acht centimeter
voldoende om een mens
in op te bergen het laat
zelfs nog wat ruimte
voor fantasie

maar ook die zullen we weldra
in kaart kunnen brengen
we zullen haar van alle kanten
aandachtig bestuderen
en uiteindelijk besluiten
dat dat schermpje
nog een centimeter kleiner kan.


Uit: Meandertaler (2015)
Inhuldiging als stadsdichter van Tilburg
Aanvang: 12:30
Einde: 30/08/2015 - 14:30
Locatie: Paleis-Raadhuis, Willemsplein
Omschrijving: De officiële in huldiging van Martin Beversluis als stadsdichter van Tilburg. Hier presenteert hij ook zijn nieuwe dichtbundel 'Meandertaler'. Het eerste exemplaar is voor de wethouder van Cultuur en Onderwijs van Tilburg, Marcelle Hendrickx.

Presentatie 'Meandertaler' Bij boekhandel Gianotten-Mutsaers
Aanvang: 15:00
Einde: 30/08/2015 - 16:00
Locatie: Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg, Nederland
Omschrijving: Presentatie met medewerking van muzikaal dichterscollectief 'Hongerlief' en Daan Taks.
Meer info: http://gianottenmutsaers.nl/

Presentatie 'Meandertaler' in De Burgerij
Aanvang: 16:00
Einde: 30/08/2015 - 17:00
Locatie: De Burgerij, Noordstraat 87, 5038 EH Tilburg, Nederland
Omschrijving: Met medewerking van Jee Kast, Irene Siekman, Sven de Swerts, en Daan Taks. Muziek: Mizza Hendriks.
Meer info: http://www.deburgerij.nl

Presentatie 'Meandertaler' in de Polygonale Loods, Tilburg.
Aanvang: 17:00
Einde: 30/08/2015 - 18:30
Locatie: Burgemeester Brokxlaan, Tilburg, Nederland
Omschrijving: Met medewerking van muzikaal dichterscollectief 'Hongerlief', Jee Kast, Daan Taks, Irene Siekman, Sven de Swerts, Chiara Raucea en Mizza Hendriks.
Hongerlief

Het is gemaakt van geloof
en liefde het geloof dat de
morgen niet zo slecht is of
de middag brengt geluk in
het land van de zeemeermin
een klein hofje van genot
met in ons hand de kalashnikov
van een gelukkige jeugd
sluiten we het bureau voor
cratie achter ons nemen
een morele vakantie naar
Koog aan de zaan omdat
we een ding weten wij zijn
gemaakt van geloof en niet
van grenzen zo voeden wij
de liefde die schoonheid
dichterbij laat komen voelen
hoe die liefde honger
die honger liefde en dat
als de honger gestild
het lief nog steeds is.


Martin Beversluis


Commentaar?
Gastcolumns : DE VRIJDAG IN MET ONZE GERDIN - 'Volgens mij komt zijn aap pas halverwege uit de mouw, met een opmerking waarop professioneel demagoog Wilders jaloers zou zijn...'
Gepost door Pom Wolff op 2015/8/27 22:30:00 (32 keer gelezen)
Goedendag poëten en anderen
en Martin Max Aart de JongEr zijn mensen die worden geboren zonder idealen. Ik ben er zo ene. Een aangeboren afwijking en niet zo'n beroerde ook. Voor je het weet denk je dat je de arme, gedepriveerde medemens iets te bieden hebt en dan zijn de rapen gaar.
Het hebben van idealen is een zware last, het onderhouden van idealen een Sisyphusarbeid. Sommigen onder ons kiezen ervoor gewoon goed te zijn voor hun naasten en niemand kwaad te doen, of dood te wensen.
Je zult maar de illusie hebben dat jouw handelingen de wereld tot een betere, nou vooruit, minder slechte maken. Je zult maar denken dat een ingreep jouwerzijds, hoe klein ook, het menselijk leed alhier vermindert. Dat valt op den duur allicht tegen. En meerdere van deze tegenvallers maken een mens verbitterd. En een verbitterd mens is tot veel narigheid in staat.
Wanneer je een zoveelste put hebt geslagen in Afrika of een bejaardenhuis hebt helpen bouwen in de Balkan of een heidens volk de zegen van een Hogere hebt bijgebracht, moet je wel sterk in je schoenen staan wil je er niet iets voor terugverlangen. Voldoening, erkenning, vaak ook dankbaarheid. Verbittering maakt kwaaie mensen, dankbaarheid ook.
Zo bezien zijn mensen zonder idealen een zegen voor de mensheid. Er zijn dan geen uitgeholde dankbaren meer die in opstand komen en geen opgefokte verbitterden die hard terugslaan en hun idealen er wel eens eventjes in zullen rammen.


"Het kwaad gedijt nooit beter
dan achter een ideaal."
Karl Kraus 1874 - 1936Martin M.A. de Jong gaf de column waarin hij mij ter dood veroordeelde de titel Fatwa. Drommen verbitterden doemen voor mijn geestesoog op. Hun methoden om met ondankbaren om te gaan zijn een bron van inspiratie voor De Jong. "Er zijn individuele gevallen waarin de probleemoplossende werking van de Islamitische wetgeving onontkoombaar is." Problemen willen oplossen, ook al zo'n ideaal.
De Jong heeft, naast zijn recht op een guitige mening, het volste recht om idealist te zijn. IS heeft idealen. Zo ook vele Europese rechts-extremisten. Net als voorheen vele links-extremisten. Zelfs een enkele Europarlementariër hier en daar heeft idealen. Evenals mevrouw Van Lijsterslag. Van mij mag De Jong ook idealen hebben. Zolang hij maar niet met al te harde hand erkenning eist voor al die idealen. En zolang hij mij maar niet het recht ontzegt om geen idealen te hebben.

Van mij mag De Jong ook columns schrijven wanneer en zoals hij dat wil. En als hij geheel ontregeld raakt van mijn opinies heeft hij het recht daarover ongezouten zijn mening te geven. Een minpuntje vind ik wel dat hij al tijdens zijn column terugkrabbelt. Wanneer hij mij eenmaal ter dood heeft veroordeeld en heeft vastgesteld dat ik een gevaar voor mezelf en anderen ben, eindigt hij zijn betoog met de vaststelling: "Maar het is niet persoonlijk bedoeld".
Dat is even verdacht als de opmerking in het begin van zijn stuk: "Ik heb zin om eens flink over de zeik te gaan".
Volgens mij komt zijn aap pas halverwege uit de mouw, met een opmerking waarop professioneel demagoog Wilders jaloers zou zijn: "...De voormalige topjournaliste die inmiddels vrolijk renteniert en profiteert van een pensioen dat wordt mogelijk gemaakt door hardwerkend Nederland...". Dank u wel hardwerkend Nederland!


"Wie open deuren intrapt,
hoeft niet bang te zijn
dat zijn ruiten worden ingegooid."
Karl Kraus.Niet alleen beleefde ik in de jaren 60/70 mijn glorietijd, zoals De Jong vaststelt - ik piekte al jong - maar nu alweer. Ziet hoe ik mijn riante inkomen van de Pom incasseer en al bijna een kruisertje bij elkaar verdiend heb!
Deze voormalige topjournaliste heeft er glorieus een leven lang op los gelummeld in afwachting van het moment dat zij hardwerkend Nederland een poot kon uitdraaien. En al met 65 in de AOW, ha, dat redt de heer De Jong niet meer. Allemaal door toedoen van die weerzinwekkende ooit linkse, ooit idealistische nu gedesillusioneerde, cynische babyboomertjes die met derlui kont niet meer van het pluche af te branden zijn en op hun oude dag ook nog behept raken met Zwitserleven-ambities! Op naar het palmenstrand met volop dollars in de hand!
En niet vergeten een ansichtkaart naar de heer M.M.A. De Jong te sturen.


Met hartelijke groet
Uw DinLin.Commentaar?
Rellen : Column WERNER THOLEN aanleiding tot enorme rel op pomgedichten – de dichters martin aart de jong en max lerou gaan elkaar te lijf – tot bloedens toe - GERDIN LINTHORST moet niets van THOLEN hebben
Gepost door Pom Wolff op 2015/8/27 18:30:00 (79 keer gelezen)


Column WERNER THOLEN aanleiding tot enorme rel op pomgedichten – de dichters martin aart de jong en max lerou gaan elkaar te lijf – tot bloedens toe:
Martin Ade Jong: Je bent godverdomme echt een lul> Ik sla de tanden uit je smoel zodra ik je tegen kom klootzak
Max (de enige echte): gelukkig heb je je gevoel voor humor nog (y)
Martin A de Jong: nee dit is geen grap Max
kap ermeeOok GERDIN LINTHORST laat zich horen in de THOLEN discussie:


Dag Pom,
Ik weet niet hoe je iets moet posten.
Maar ik wil graag reageren op het Tholen-verhaal.
Dat is terecht op alle mogelijke manieren verwoord door authentieke en goede schrijvers als Marga Minco, G.L.Durlacher en vele vele anderen. Daarover schreit ieder weldenkend mens al jaren hete tranen en dat zal hopelijk zo blijven. Daaraan voegt Tholen niets wezenlijks toe.
Ik wantrouw iemand die zich op zijn gekwetstheid beroept om een andersdenkende te veroordelen en de mond te snoeren.
Ik wantrouw een ieder die met de wolven meehuilt.
De Hans Teeuwen-achtige reactie van Max Lerou is oprecht en prijzenswaardig.

Gerdin Linthorst

wat een toestanden lieve lezer. tholen terug van weggeweest - een positieve reactie van martin m aart de jong en daarover heen de tank max lerou en nog een tank gerdin linthorst.
Gerdin die ook nog met martin aart in discussie gaat morgen in haar column over mensen met en mensen zonder idealen. martin aart verweet de dichter lerou en gerdin linthorst - voorheen volkskrant journaliste - de teloorgang van hun idealen - waar zijn uw idealen schreeuwde hij beiden toe? gerdin beloofde te reageren en dat doet ze ook vanavond. of het humeur van martin aart bij de tekst van gerdin opklaart is zeer de vraag. nee martin aart de jong heeft vandaag zijn dag niet. en gerdin zorgt er wel voor dat hij zijn dag ook niet krijgt.
u begrijpt we zijn hier te pomgedichten nogal selektief in de keuze van onze juryvoorzitters en in de keuze van onze columnisten. lieve gerdin is zo een voorbeeld. niet echt een varkentje om zonder handschoentjes aan te pakken. we betalen natuurlijk wel riant voor de bijdragen. in elk woord schuilt een kernbom vanavond hier in haar column.
we zijn voor de vrede. echt echt waar. altijd en overal. maar ja net als in de boze echte wereld is de vrede soms ver te zoeken hier op de pom. we zoeken ons de pleuris. dat u het weet.
Lees verder... | 1 reactie
(1) 2 3 4 ... 1253 »