ANKE LABRIE wint de enige echte virtuele – en toch is het een goede dag om een gedicht te schrijven – trofee op pomgedichten punt nl

Anke Labrie weet heden en verleden op verfijnde wijze te combineren in poëzie. voelen alsof het zomer is – voelen alsof je nog 17 bent zoals de zanger zong – het gevraagde thema – in gouden woorden aan de lezers deze zondag meegegeven – om blij bij te worden. dichters dank jullie wel voor het insturen – Anke van harte!


een witte krijtstreep 
op de houten vloer 
van ons cafeetje  

wie er nog rijden kon
verplichte voetstappen 
altijd wel eentje die er won
 
zomaar in een opwelling
in zo’n zorgeloze zomer
natuurlijk naar de zee

het stille strand bij nacht 
zacht ruisende golven 
die op ons leken te wachten

de maan met haar zachte licht 
gaf glans aan onze jonge lijven
betoverd werden wij die nacht

anke labrie 
(03-06-23)

anke brengt ons met haar woorden dicht bij de zeventienjarige die maar niet in ons verloren wil gaan – gelukkig maar – zoals de zanger ook zingt – in ieder geval naar vroeger, naar een tijd van zorgeloosheid en spontane opwellingen in allerlei opzichten. een gedicht voor veertigers en ouder. de golven aan het strand die op geliefden ‘leken te wachten’ – mooi!

zoals ook het leven is bezongen door de vier van TRIO BIER: https://youtu.be/ZAs8xSCm5Xw




https://youtu.be/ZAs8xSCm5Xw
  • Frans Terken – hoe het begin al schittert
  • Rik van Boeckel – nu de zomer in ons licht blinkt
  • Rob Mientjes – de aarde maan en zon vallen uit
  • Anke Labrie – in zo’n zorgeloze zomer
  • Ien Verrips – die zomer zou het zijn
wie wint de enige echte virtuele – en toch is het een goede dag om een gedicht te schrijven trofee op pomgedichten punt nl? de zondagochtend wedstrijd kan van start!
heerlijk hoe samuel de zomer in onze huiskamers brengt – wat voelde bij U als zomer – aan wie of wat denkt u om weer als een 17 jarige te kunnen zijn – zoals de zanger zingt – dichters kennen ook de antwoorden die we hier zo graag in het weekend lezen. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.


het lijkt erop dat dit een goede dag is
om een gedicht te schrijven

in ieder geval een goede dag
om een eerste regel de zomer te gunnen

niet een dag zoals die dag toen
ik je niet durfde in te halen

of die zwarte laatst
ik hoorde dat je er niet meer was

nee dit is toch geen goede dag
om een gedicht te schrijven

want als dood gewoon de stilte is
hoe kan het hier dan stiller nog


pom wolff

Een eerste vlaag

Midden in het waterland
kabbelend in een fluisterboot
halen we de zomer naar ons toe

wachten op de zon loont vandaag
er is een eerste vlaag van volop
luieren en languit achterover

een hand over de rand
die het water maant om met ons
mee te deinen tot waar het als wijn voelt

in het hoge gras op de oever
schuilt tussen een palet van bloemen
een zonaanbidder of is het een aanbidster

onze ogen vangen net niet het lijf
komen nog tekort om de hele zomer te zien
hoe het begin al schittert in de glazen


© FT 02.06.2023

frans beschrijft een eerste zomerdag, de jonge zomer in de polder, een fluisterboot, een schitterend begin. we lezen als het ware de zomer tegemoet. waterland verdient de poëzie van frans terken.
Hallo Pom
Als 17-jarige bezocht ik eind juni 1970 het popfestival in Kralingen, een belangrijke ommekeer in mijn leven. 
Nu als 70-jarige verschijnt binnenkort de cd Dromende Dansers met mijn poëzie op reggae muziek. 
Daar gaat dit gedicht over.

Met dichterlijke groet 
Rik van Boeckel 




Het blinkende zomerlicht

De ochtend is een werelddag
de zomer onze droomreis
het jaar een speling van het lot
de eeuw is ons gegeven
na zeventien jaar het groene licht van Kralingen
oh Byrds Pink Floyd Santana
na zeventig jaar het plezier
van dromende dansers
een swingende stroom van liefdesvertier

de wereld ons aller leven
vol nooit overgaande herinneringen
ze zullen deels door ons hoofd zingen
die vroegere werkelijkheid
geeft betekenis aan de huidige realiteit
ze zijn niet te bedwingen
glijden onverwacht naar binnen
nu de zomer in ons licht blinkt.

Rik van Boeckel
2 juni 2023

een lofzang op de zomer en een reflectie op de kracht van herinneringen en hoe ze onze huidige realiteit beïnvloeden. rik  benadrukt dat de wereld ons aller leven is en dat herinneringen niet snel vervagen. ze zingen deels door ons hoofd en geven betekenis aan onze huidige realiteit. de herinneringen glijden onverwacht naar binnen. een echt Rik-gedicht met name in de eerste strofe over de  vitaliteit die de zomer met zich meebrengt en hoe het ons in staat stelt om de kracht van herinneringen te ervaren.
I
Goedeavond Pom,
Vandaag een goedendag ontmoet. 
Hier het relaas. Fijn weekend.

Goedeavond Pom,
II
Warempel helemaal vergeten te vermelden.
Mijn gedicht opgedragen aan Rutger. Nee, niet die van de VS maar die van Gelre. Met tevens de groeten van Sindela.

Groetjes, 
Rob Mientjes



Slag en stoot
paardengeroffel
en dan de stilte

het vlees nog rauw
schuim op de bek
goedendagschotel

piekeniers voorop
handen klem aan stok
laat de ruiters komen

speer stiet in borst
het paard onderuit
en dan de knots

afmaakpartij
zwart middeleeuws
bief op bbq

gerookt vlees
bloederig de aarde
maan en zon vallen uit

Rob Mientjes

ergens vermoed ik dat Rob niet veel op heeft met BBQ-en. dat zal het zijn – de AI raakt helemaal van de kook bij het geven van interpretaties van Robs aversie in drieregelige gedichtjes neergelegd. hahaha.

Het gedicht “Slag en stoot” van Rob Mientjes lijkt een beeld te schetsen van een gewelddadige scène, mogelijk een middeleeuws gevecht of een slagveld. Hier zijn enkele mogelijke interpretaties van het gedicht:
1.      Oorlog en geweld: Het gedicht kan verwijzen naar een oorlogssituatie of een veldslag. De beelden van paardengeroffel, het vlees nog rauw en het schuim op de bek kunnen wijzen op het geweld en de wreedheid van het conflict. De piekeniers, ruiters en speer wijzen op een gevechtssituatie waarbij de tegenstanders elkaar aanvallen. De afmaakpartij en het gerookte vlees suggereren een bloederige en brute afloop.
2.      Midddeleeuwse setting: Het gedicht kan verwijzen naar een scène uit de middeleeuwen, waarbij de strijders gewapend zijn met goedendags (een middeleeuws wapen), pieken en knotsen. De beschrijving van het gevecht en het bloederige tafereel roepen een beeld op van een gewelddadige tijdperk in de geschiedenis.
3.      Vergankelijkheid en chaos: Het gedicht kan ook worden geïnterpreteerd als een reflectie op de vergankelijkheid van het leven en de onvoorspelbaarheid van gebeurtenissen. Het beeld van het vlees nog rauw en het bloederig landschap kan symbool staan voor de tijdelijkheid en vergankelijkheid van het menselijk bestaan. De maan en zon die uitvallen, kunnen duiden op een gevoel van desoriëntatie en chaos.


die zomer zou het zijn
ik wist nog niet van wachten
overweldigd bleef de lieve lente liggen
de zon neemt over
hitte vult de glazen
stopt het denken
woorden zoemen zachtjes rond
komen nergens aan
alweer de glazen gevuld
de tijd zaagt het verlangen stuk
maar niet het wachten

juni 2023 – Ien Verrips

Ien meldt dat het gedicht nog een laatste ronde behoeft. mogelijk is dat waar. het kan een prachtig gedicht worden – zo een gedicht waaropde lezer op de gegeven woorden meedrijft – een vlot om niet te verlaten. maar dan denk ik dat de laatste twee regels moeten sneuvelen en dat nog twee droomstrofen aan de eerste twee moeten worden geschreven:

die zomer zou het zijn
ik wist nog niet van wachten
overweldigd bleef de lieve lente liggen
de zon neemt over

hitte vult de glazen
stopt het denken
woorden zoemen zachtjes rond
komen nergens aan

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter