Rik van Boeckel wint de enige echte virtuele – voor je het weet heb je poppen aan het dansen – trofee op pomgedichten punt nl

Ik denk dat we deze week toch de eer – de gouden eer moeten gunnen aan de enige echte ware poppenbespeler in ons midden: Rik Van Boeckel. GOUD! heel weinig verschil in kwaliteit bij de ingezonden gedichten – dichters dank voor het inzenden – het is meer de smaak en de gemoedsgesteldheid van het moment die de doorslag geven voor eremetaal deze week. we kunnen wel wat van Riks levendige opgewektheid gebruiken. laten we mengele mengele, de kluwen touw de kluwen touw, het vuur het vuur, de brakende kat de brakende kat – kiezen we voor de aanstekende vrolijkheid – de blijmoedigheid en levenslust die Rik aan de poppen meegeeft, aan de kids en aan ons. van harte!

Pom nog wat aanvullende info bij mijn gedicht. Dat weet je niet van mij maar ik ben in kindervoorstellingen ook poppenspeler. Deze voorstelling heet De boerderij van oom Arie en we beelden alle dieren uit met poppen! Hier een ruzie tussen geit en schaap. De haan uit mijn gedicht hangt links aan de zijkant van de tractor!

Groeten,
Rik


Levend tableau

Hij is uit Odense vertrokken
dansend over bruggen en zeeën

Hans Christian tekent de voeten
zijn lach als hij haar ogen ziet

zij trekken door het ganse land
duiken dorpen in met frivole tred

ze worden getekend door de tijd
de poppenspeler slaat ze aan

kinderen kijken naar de man met de haan
koekeloeren vrolijk in de morgen

zij zingen met de hand op ‘t hart
zwervend door dagen en jaren

als de tijd stil zou staan
wordt de dans een levend tableau.


Rik van Boeckel
18 september 2021

–>
thema de poppen aan het dansen en ja hoor we kregen de poppen aan het dansen. de  lieve poppetjes van onze corrie brengen van alles en nog wat – ook mengele – boven – in dichters. mengele en rotterdam – wat een toestanden allemaal op de zo gewijde zondagochtend in dit gereformeerde kikkerlandje vol van politici die elkaar tot op het bot haten. maar wel heerlijk al die tegenstellingen – de lieflijke poppetjes en de keiharde woorden. ik heb maaike ouboter op staan – kijk me niet aan kijk door me heen – zingt ze. vang me niet op als ik naar beneden val – zo is ook het vaak met dichters. geef ze een poppetje en de hele wereld stort in. daar zijn dichters ook voor.
 
Rik van Boeckel schetst het leven van de poppenspeler door de landen en de jaren heen. na de levenslust, vandaag een prachtige plaats en tijd fixatie – een pas op de plaats door Rik – maar wel levendig.
 • Rik van Boeckel: ze worden getekend door de tijd de poppenspeler slaat ze aan
 • Ditmar Bakker: opdat wij niet vergeten
 • Frans Terken: marionetten aan een kluwen van touw
 • Cartouche: een soort van mensen maar dan heel hart en ziel
 • Anke Labrie: waar ze haar verloren had
de zondagochtendwedstrijd !!!
wie wint de enige echte virtuele – voor je het weet heb je poppen aan het dansen – trofee op pomgedichten punt nl?
of je alles nog mag zeggen in dit land? of dat je meteen poppen aan het dansen hebt – op de foto’s de prachtpoppen van Corrie – ook bij haar te bestellen voor minder dan een tientje geloof ik – stuk voor stuk handwerk – maar dat terzijde – de voor je het weet heb je de poppen aan het dansen trofee – een ruim thema voor de zondagochtendwedstrijd deze week – dichters willen heel vaak heel veel zeggen – met zeggingskracht – laat de poppen dan maar dansen!
u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.rotzooi in rotterdam

er ligt hier van alles op straat
moeders en dochters
met een pop nog in hun armen
geamputeerden

je kunt het zo gek niet bedenken
of het ligt er

en ook dichters
heel veel dichters – overal dichters
vooral bij tramhaltes allemaal dichters
maar laten we over dichters zwijgen

voor je het weet heb je de poppen aan het dansen
nee – mijn stad is het niet

pom wolff
OPDAT WIJ NIET VERGETEN

Arm Anne Frank
ligt op een schrank,
want zij is krank
in ’t kamp.

Zuster Margot
vindt het zo-zo.
Dan, irgendwo,
gestamp:

’t is dr. Mengele!
Meisjes verstrengelen,
spoedig slechts engelen
en damp…

Joodse plus nazi
leidt–aberratie!
Tot de crematie
der vamp.


***[Ditmar Bakker]


–>
in een goed gevormd dichtwerk danst Ditmar nog even door de geschiedenis heen – dat we niet vergeten. ditmar houdt elke herinnering levend – hoe dood ze ook zijn. geef ditmar een pen en ja hoor je hebt de poppen aan het dansen.  
Het spel gespeeld

Soms raakt een naam je weer
een oude vlam die vroeg gedoofd
al kwam er geen water aan te pas

van naar en uit elkaar gedreven
alsof iemand er een hand in had
marionetten aan een kluwen van touw

en hoe daar gedonder van kwam
alle strengen aan en in elkaar geknoopt
luidruchtig zwaaiend met armen en benen

dat je zo een flinke schop kon krijgen
alsof met handen praten niet genoeg was
nog achter een scherm was je niet beschut

met een mes sneed ze de lijnen door
het was maar spel zoals ze zei
ze zou mij wel in de touwen hangen
de regels bedacht ik er zelf maar bij

© FT 18.09.2021


–>
eerst dacht ik even dat hier een inhoudelijk lijnenspel van mevrouw kaag beschreven werd –

‘alle strengen aan en in elkaar geknoopt
luidruchtig zwaaiend met armen en benen…’


maar ik moet toch bijstellen. uit de verwarde kluwen doemt het door maaike ouboter bezongen beeld van een dichter op. (lees hierboven) – kijk me niet aan kijk door me heen – zingt ze. vang me niet op als ik naar beneden val – de dichter frans terken kiest de poëzie als vangnet.


An und für sich
 
houden Ad en Eefje niet
van iets als teefjes- bits of reuen-bars
 
zij zijn zot op hebben-dingen
als houten klazen en poppenspel
 
bitcherige speeltjes nee en toys voor boys
niets daarvan voor hen veel te slappe kost
 
liever spelen zij
met vuur als ware het echt
 
een droomleven, niet verkleind,
maar eigen zinnig als wind
 
zaken zijn zaken, speeltjes van grote mensen
onverbeterlijk in hun poppenkast
 
poppen daarentegen zijn
een soort van mensen maar dan heel hart en ziel

dat is nu eenmaal-god
gegeven – categorisch leven óns ding

dansen, niet met janssen
maar alles uit de kast
 
19-09-2021
Cartouche


Cartouche leest als een trein – maar waarover hij schrijft. zijn het zijn honden, zijn het de kinderjaren, zijn het de poppen van neefjes en nichtjes, leeft hij zich in in poppen ik weet het echt niet  —   in ieder geval
 
‘een droomleven, niet verkleind,
maar eigen zinnig als wind..’

 
centraal gesteld door de dichter. mooi!
zou ik poëzieles geven ik dit gedicht kiezen om uit te leggen dat een dichter met hele gewone woorden een volkomen niet te begrijpen geheel tot stand kan brengen waaruit je weer regel voor regel het gewone leven kan destilleren.
ik wacht op het mailtje waarin Gérard mij altijd achteraf uitlegt wat ik nu weer heb gemist in zijn gedicht. 
de poppen aan het dansen
 
die dure pop
met rare gaatjes in haar buik
een eng geluid
als ze bewogen werd
alsof de kat moest braken
 
die buik keihard
of het mes te bot
 
ze wist echt niet meer
waar ze haar verloren had
 
anke labrie
(19-09-2021)

een herinnering in woorden van poëzie gegoten. de pop, de harde buik, een kat een mes een eng geluid. ja die lieflijke popjes die weten wat. de kinderen nemen haar een leven mee. in het gunstigste geval maken ze poëzie van haar. de kindergeheimen kun je wel aan haar kwijt. veel terug zei ze niet. niet meer dan de kat – mogen we begrijpen uit ankes woorden.
 
 
 
 
 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Het spel gespeeld

  Soms raakt een naam je weer
  een oude vlam die vroeg gedoofd
  al kwam er geen water aan te pas

  van naar en uit elkaar gedreven
  alsof iemand er een hand in had
  marionetten aan een kluwen van touw

  en hoe daar gedonder van kwam
  alle strengen aan en in elkaar geknoopt
  luidruchtig zwaaiend met armen en benen

  dat je zo een flinke schop kon krijgen
  alsof met handen praten niet genoeg was
  nog achter een scherm was je niet beschut

  met een mes sneed ze de lijnen door
  het was maar spel zoals ze zei
  ze zou mij wel in de touwen hangen
  de regels bedacht ik er zelf maar bij

  © FT 18.09.2021

Laat een reactie achter