
we lezen de aankondiging van de bundel: “‘De Evelien gedichten’, van Hans F. Marijnissen, in privé-uitgave. Vijftien plus één gedichten rond de thema’s liefde, erbarmen en aanvaarding. Privé-uitgave #4, op A5, full colour paperback, geïllustreerd, 52 pagina’s. Bestellen bij de dichter of kopen bij zijn voordrachten. Gesigneerd.” – https://poezieclubeindhoven.nl/hans-f-marijnissen-de-evelien-gedichten/
en ik heb het allemaal!! tot en met gesigneerd. ze waren mij al eerder opgevallen die Eveliengedichten van Marijnissen – ik hoorde ze – nou ja een paar – bij een voordracht – en ik wist niet wat ik hoorde. ooit was het andersom – ik las eerst kopland en hoorde later zijn voordracht en ik was ‘verkocht.’ eerst hoorde ik marijnissen en lees nu wat later zijn bundel en ik geef me maar meteen over: jawel ook ‘verkocht.’ niet voor 95 miljoen als die voetballer – maar voor meer – voor de poëzie van Hans F Marijnissen.
ik besloot het volgende: als ik die man weer tegenkom dan wil ik die bundel hebben. er is iets met die gedichten in die bundel – er is iets met die man – hoe kan zo een saai ogende man zo intens diepe en indringende taal voortbrengen. hoe kan nou net zo een man de gedichten schrijven die je zelf had willen schrijven – gedichten zoals ze nauwelijks nog worden geschreven – hoe komt zo een man tot zo een klein bruisend en kolkend heldendicht – want evelien kan natuurlijk alleen maar evelien zijn maar staat gelijk voor ieder ander – voor iedereen die gemist wordt – voor de eeuwige gemiste en de nog immer altijd aanwezige: “en ik kan maar niet begrijpen dat je er nooit meer zult zijn..’ – schreef ooit ondergetekende.
een tipje van de sluier wordt door Marijnissen zelf opgelicht – de dichter geeft vooraf op een verder lege pagina in de bundel aan: ‘De Evelien Gedichten – Een psycho-dwangmatige cyclus gebaseerd op ware gebeurtenissen.’ je vreest meteen voor het ergste – jarenlange schrikbeelden doemen op uit mijn verleden als slamjurylid – we gaan toch niet weer een hermetisch gesloten – hermetisch voor de lezer/toehoorder afgesloten hoop moralistische taalellende tegemoet op het persoonlijk psychotische af?
NEE! ik schrijf het met de mooiste letters die ik voor handen heb. De dichter Hans Marijnissen weet als geen ander vorm te geven aan de wanhoop van het alleen gelaten zijn – geeft als geen ander woorden aan het alleen en het gelaten zijn. Nooit was de afwezige – de nooit meer aanwezige méer en prominent aanwezig in een poëziebundel. nou ja laten we nog één dichter toe aan deze categorie van ‘nooit meer maar toch altijd’: de dichter schierbeek met zijn prachtbundel DE DEUR geschreven na het overlijden van zijn vrouw. net als schierbeek weet marijnissen zowel afstand als verbondenheid pagina na pagina in eenvoudige taal te openbaren op een adembenemende wijze: hoe vaker hij evelien aanroept hoe verder zij raakt én als hij haar niet meer aanroept kan ze niet dichterbij beschreven.
Natuurlijk levert dergelijk intens leven ook diepe inzichten op – niet dat de dichter er rijkelijk mee strooit – zo af en toe eentje – ik citeer er een paar – nooit weg voor een dag in de week – en zo achter elkaar gezet bijna weer een gedicht:
ik heb leren doden wat ik bemin,
en bemin wat kan sterven.
…
Volgens mij
zijn we allemaal
terminaal
van origine,
…
We herkennen ouders
in elke spiegel
en onszelf in kinderen,
…
Rijkdom huist niet
in bezit, evelien,
want alles vergaat.
ik heb het vermoeden dat we op de pagina’s 18 en 19 van de bundel de absolute kern van de bevlogenheid van dichter Marijnissen moeten situeren in deze bundel – over die zomer – die ene zomer schrijft hij:
Nadat ons
ongeboren meisje stierf,
die zomer,
die dromer van drie maanden
die ons nooit zal leren kennen,
bleef haar afwezigheid
tastbaar als drukwerk,
dat stille zilvervisje
met nog open ogen.
over die zomer – die ene zomer schrijft hij: indrukwekkend.
pom wolff – 30-8-2022
“De Evelien Gedichten” van Hans F. Marijnissen. Bestellen bij de dichter of kopen bij zijn voordrachten. Gesigneerd.” – https://poezieclubeindhoven.nl/hans-f-marijnissen-de-evelien-gedichten/