VON SOLO: “Een diagnose geeft je bestaansrecht en klasse. Dan hoor je erbij…”


Vroeger had ik een kwade dronk, als ik sterke drank op had. Zodanig, dat het mijn relatie in gevaar bracht. Als ik gedronken had veranderde ik in een kwaad schepsel, dat koste wat kost gelijk zou hebben en daarbij verbaal geweld niet uit de weg ging. Jaloers was ik ook dan en paranoïde. Vaak kon ik me dat de volgende dag niet eens scherp herinneren. Enkel dat onmetelijk slechte gevoel van een te zware kater van de te sterke drank en iets dat volledig misgegaan was. Na de zoveelste ellendige nacht, heb ik hulp gezocht bij een onafhankelijk psycholoog, omdat ik geen zin had ‘in de molen te belanden’.

Daar heb ik veel gesprekken gehad. Mijn ziel en zaligheid heb ik blootgelegd. Hoe ik serieus dacht, dat ik geen mens was, maar een engel. Hoe ik mij niets van mijn vroege jeugd kon herinneren. Mijn onmetelijke hang naar vrijheid. Hoeveel ik zoop. Alle stomme fratsen die ik had uitgehaald. Dat luchtte op. Uiteindelijk rolde daar een soortement diagnose uit. ‘Borderline achtig karakter met impulsieve stoornis. Kenmerken van ADD’. Daar waren geen pillen voor nodig om het op te lossen. Kon wel, maar hoefde niet. Geen sterke drank meer, was het devies. Dat bleek inderdaad te helpen. Ik werd minder kwaad en niet meer zo heftig. Haalde minder rare fratsen uit en leerde langzaam luisteren naar mijn omgeving. Ik was bijna dertig toen. 

Het grappige was, dat iedereen, die mijn tijd wat mankeerde, borderline had. Een jaar of tien later hadden diezelfde soort mensen allemaal een bipolaire stoornis. Tegenwoordig heeft iedereen van hetzelfde profiel een autistisch spectrum stoornis. ADHD is blijven bestaan, omdat er nu eenmaal drukke mensen zijn en omdat Ritalin zo goed verkoopt. Ook als studiehulpje of afslankmiddel. Onlangs sprak ik hier een oudere psychologe over, die dit beeld erg herkende. ‘Diagnostiek is net als de mode,’ zei ze. ‘Ik heb alles voorbij zien komen, maar de mensen en de klachten blijven hetzelfde. Alleen de termen, pillen en behandelingen veranderen steeds. Telkens wat het beste verkoopt.

De grootste waan, die door de tijd nooit is aangetast is de waan van de dag. Afgelopen week zag ik een documentaire, waar een onder getatoeëerde hipster influencerchick koketteerde met haar ADHD en haar medicatie. Het scheen tegenwoordig ook al erfelijk te zijn. Haar broer had het ook. Dus die kon zich ook niet concentreren. Met zo’n zus was het me ook niet gelukt. Die had het vooral heel druk met aandacht trekken. Waarschijnlijk door d’r pillen. Ik ergerde me kapot. Het was een hedendaagse sessie indoctrinatie in het moment. Wat ze vroeger ‘jezelf wat wijsmaken’ noemden. Maar tegenwoordig helpen ze je een handje. Liever dan dat je het zelf verzint. Een diagnose geeft je bestaansrecht en klasse. Dan hoor je erbij.

De samenleving, of wat daarvoor door gaat, is doorgeslagen in medicalisering. Dat levert namelijk geld op. Meer dan een klap voor je smoel van je vader of op straat. Meer dan op je bek gaan en het op de harde manier leren. Meer dan duidelijke taal, die je meteen begrijpt. 
Je hoeft zelf niet meer na te denken of er mee om te leren gaan. Nee, we hebben pillen en vage gesegmenteerde GGZ-zorg met allerlei trajecten die nergens heen leiden. En het blijkt ook nog eens, hoe verbazingwekkend, dat vooral rijke blanken gebruik maken van de GGZ zorg.  Ik weet zeker dat er mensen zijn die psychisch iets mankeren. Psychopaten, schizofrenen en ander gevaarlijk volk. Die sluiten ze dan ook op. Maar ik weet ook zeker, dat al die luxeproblemen mooie handel zijn geworden. We laten ons nou eenmaal graag voor de gek houden.

VON SOLO
DICHTER, COLUMNIST,  PERFORMER EN CINEAST
Check de actualiteiten van VON SOLO op www.vonsolo.nl
Lees ook de wekelijkse column van VON SOLO op www.POMgedichten.nl

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter