Vera 71 – ‘het zonlicht brak in de glazen… – wat zit haar gezicht goed’ – wedstrijd gesloten – en met welke vergelijking wint u deze week de enige echte virtuele zondagochtend – cervelaatworst – trofee op pomgedichten punt nl? – Frans Terken in Eijlders, Jako Fennek op schiphol

wedstrijd gesloten – dank aan alle dichters deze week voor het insturen. maar tussen het verjaarsfeest van Vera Eindhoven van der Horst vannacht tot de vroege ochtend – en die prachtige dichtersmarathon in café Eijlders straks blijven net te veel alcoholvrije uren over. zeg maar rustig geen een! natuurlijk feliciteren wij van hier Vera van der Horst – een levendig type getuige de foto hieronder die ik vannacht om drie uur nam op haar nogal uitbundig gevierde feestje. met gangster gangmaker MARTIN BERGHOEF – Frans Terken gaan we tegenkomen in Eijlders straks en genieten van zijn poëzie. en hieronder. tot daar tot straks!

Vera 71 – ‘het zonlicht brak in de glazen… – wat zit haar gezicht goed’ – dat waren de regels van de avond!
Ja pom,

verwonder je niet dat er vandaag weinig dichters en lezers onderweg zijn. Ik ben er een paar tegengekomen die net als ik kofferloos op schiphol dolen, vol met haatgevoelens jegens deze klotemaatschappij. Met maatschappij bedoel ik onze samenleving en de directie van schiphol natuurlijk. Ze zeiden dat ik me niet zo op moest winden en gaven me een bon voor een drink. Zit nu met een glas poolse melk in de hand, mijn koffer misschien op weg naar noorwegen, en verklaar mezelf wat haat is.

Heb het goed pom. Het belooft een mooie dag te worden.


als schimmel

tot de haat als zweet lijkt uit te breken
maar ze breekt niet uit, zegt ze
haat gaat schuil als schimmel
tussen vochtige vloeren
onder deksels van inmaakgroenten


haat houdt zich in de regel koest
maar slaat genadeloos toe
als je haar lucht en ruimte geeft


van dit beeld heb jij alles weg, alleen
heb je er geen benul van


jako fennek

 • FRANS TERKEN: Als een mes door de kaas
 • JAKO FENNEK: als schimmel

en met welke vergelijking wint u deze week de enige echte virtuele zondagochtend – cervelaatworst – trofee op pomgedichten punt nl? (voor zover u natuurlijk deze trofee zou willen veroveren.)

nu alles duurder wordt – en een onsje meer of minder er toe doet staat de poëzie aan uw zijde. vergelijk er rustig op los! u kent de regels:


cervelaat

dat het pas goed zou zijn
als je een vergelijking toevoegt
aan wat je ook met een enkel woord
zou kunnen zeggen

bijvoorbeeld voelen in:
ik begrijp je maar ik voel niets meer
als een plakje cervelaatworst
 in strakgetrokken folie

ergens wordt een streep getrokken 
en daar sta je dan
met al je vergelijkingen
aan de verkeerde kant van het folie

je  hoort ze fluisteren
je zult nooit weten wat ze zeggen
maar ze praten over je
dat weet je –

 alsof je

pom wolff
Als een mes door de kaas

Ergens moet het vandaan komen
wat je dwars zit wil je klein krijgen
zoals je in een hoofd met watten gevuld
korrels uit de keel blijft schrapen

je zoekt naar wat de kern kan zijn
alsof je een stuk kaas tot blokjes snijdt
om het geheim in het kleine te vinden
hoe de smaak juist daaraan hangt

dat het mes erin op z’n tijd nodig is
niet grootspraak die wat minder is vertrapt
als de vierdaagse op het heetst van de dag
terwijl jij tevreden bent met een ommetje

hoeveel woorden je eraan vuilmaakt
vind een verkleinwoord dat je verlost
is je kostje als bij de kaasboer gekocht


© FT 16.07.2022

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Als een mes door de kaas

  Ergens moet het vandaan komen
  wat je dwars zit wil je klein krijgen
  zoals je in een hoofd met watten gevuld
  korrels uit de keel blijft schrapen

  je zoekt naar wat de kern kan zijn
  alsof je een stuk kaas tot blokjes snijdt
  om het geheim in het kleine te vinden
  hoe de smaak juist daaraan hangt

  dat het mes erin op z’n tijd nodig is
  niet grootspraak die wat minder is vertrapt
  als de vierdaagse op het heetst van de dag
  terwijl jij tevreden bent met een ommetje

  hoeveel woorden je eraan vuilmaakt
  vind een verkleinwoord dat je verlost
  is je kostje als bij de kaasboer gekocht

  © FT 16.07.2022

Laat een reactie achter