MET JOU – bundel van AL & VD TORREN – Wie wil er nou niet in donkere wintertijden even vertoeven bij een bergmeertje op 1000 meter hoogte waaruit voor je neus een naakte geliefde opstijgt?

Mirjam Al bundelpresentatie MET JOU
Merik van der Torren bundelpresentatie MET JOU

Met jou
Merik van der Torren en Mirjam Al
Uitgeverij Vliedorp – Houwerzijl
ISBN/EAN: 978-94-6048-063-8

De bundel is zoals we ze kennen. Merik en Mirjam. Merik vooral van de gedichten, Mirjam ook van de tekeningen en de korte verhalen. Heel heel normaal de teksten maar dan toch ineens vlagen van iets – van wat? ik ga het u uitleggen. In ieder geval is de bundel een bundel met romantische elementen – natuur, vogeltjes, verlangen en liedjes. Allemaal héél gewoon. maar niet heus.
4 Hoofdstukken – Het Boek – De Tuin – De Merel en Het Lied. Nou gewoner kan niet – zou je toch echt op het eerste gezicht zeggen. Per hoofdstuk steeds 5 gedichten van Merik, 5 (verhalen en gedichten) van Mirjam en overal tussendoor de tekeningen van Mirjam. Met ‘Het Boek” glijden we ‘De Tuin’ in – zitten we in ‘De Tuin’ of meteen al lezen we:

Gisteren in de deinende boot, bij zwanen in de gracht, kaarslicht en het oude boek van vergane glorie, staat zij op en omarmt mij.

even verderop – nog steeds in ‘De Tuin’ maakt Merik oogcontact met een geliefde in de metro:

Kantoorkolossen vormden het decor van deze romance in de metro Want in het bergmeer op 1000 meter hoogte rees je naakt uit het blauwe water

Het is een genot om in deze gewoonheid van Merik van der Torren te verkeren – 20 gedichten lang – vliegen we alle kanten op – zitten we in de tuin zitten we in een boot. zitten we in een boot zitten we in de metro. zitten we in de metro zitten we op 1000 meter hoogte en vliegen hele gewone naakte geliefden je om de oren. Zo gauw Merik ergens rustig heeft plaatsgenomen neemt de fantasie een hoge vlucht door licht lucht en water.


Zullen we morgen gaan zeilen op het Ijsselmeer?Ja, riep ze en die dag zweefden we over de schuimende water naar de witte einder.

En zo lezen we ook over belletje trekken, pijltjes schieten in hoge jaren vijftig mario- kapsels. Want zitten we in het heden zitten we in de volgende regel van het gedicht in de vorige eeuw. Merik zit nergens mee. Merik is de meester van het verkeerde been. de lezer wordt gemiddeld een keer per gedicht op het verkeerde been gezet.
Het is bijna dat kinderlijk stoute maar met het raffinement van een doorleefde Amsterdame dichter die alle merkwaardigheden in de wereld, vaak in de grote stad, terugbrengt tot poëzie – een gewone plek om in te wonen waarna het ongewone in een paar regels over het gewone wordt uitgesmeerd. het gewone wordt ingesmeerd met het ongewone en in deze mix ontstaat de poëzie van Merik van der Torren.

En Mirjam Al is het toetje. eigenlijk is haar werk te omschrijven als op niveau naïef doen. waar het uit voortkomt leest u in Mirjams verhaal ‘Een echte dichter’. De wens om te dromen, de wens om te willen weten waar niemand naar zal vragen. (waar de kinderen zijn gebleven en de bloemen ook – in dat lied van marlene Dietrich.) Het verlangen naar de zanger van de nacht, de gezichten die ze in de wolken ziet – het zijn de romantische accenten die naadloos passen in het geheel. En dan is er nog Mirjams hang om soms een beetje ‘raar’ te doen met diezelfde geraffineerde naïviteit die we ook bij Merik vinden. Nee het kind is niet verloren gegaan in Mirjam – ze heeft het kind terug gevonden – op sommige plekken spat het kinderlijk plezier uit deze bundel. Waar Merik het pantoum induikt kiest Mirjam voor het korte verhaal. MET JOU is VOOR ONS geschreven. Wie wil er nou niet in donkere wintertijden even vertoeven bij een bergmeertje op 1000 meter hoogte waaruit voor je neus een naakte geliefde opstijgt?

Met jou
Merik van der Torren en Mirjam Al
Uitgeverij Vliedorp – Houwerzijl
ISBN/EAN: 978-94-6048-063-8

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter