JOKE KAVIAAR wint zaans (bruna/fluxus) dichtersfestival 2020 – publieksprijs voor IEN VERRIPS en de aanmoedigingsprijs voor SOPHIE WAY

op de foto de latere winnares van het zaans dichtersfestival 2020 Joke Kaviaar, vrijdagavond gehouden in de GROOTE WEIVER, een heerlijke locatie in zaanstad/wormerveer. 9 kandidaten streden om de drie prijzen die te vergeven waren. een juryprijs, een publieksprijs en een aanmoedigingsprijs.

zie ook het verslag in het Noordhollands dagbladhttps://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200111_98558021/mijn-traan-slaat-een-rimpel-in-de-oceaan-negen-dichters-treden-op-bij-dichtersfestival-in-de-groote-weiver
Joke kaviaar veroverde in een slamwaardige afwisseling van strijdpoëzie en zachtaardige invoelende poëzie de dik verdiende hoofdprijs: “mijn traan slaat een rimpel in een oceaan” dichtte zij. in de zaanstreek hoort strijdbare poëzie van oudsher thuis. joke is een waardig vertegenwoordigster van deze poëzie.
Ien Verrips veroverde de publieksprijs. een geraffineerde mengeling van vileine poëzie, een hard soort realisme doorspekt met zachte woorden van verlangen deed het publiek massaal voor haar stemmen. als mooiste regel in de poëzie gaf Ien een regel van de dichter Leopold aan: ‘als ik dood zal dood zal zijn, kom dan en fluister iets liefs..” als de mooiste regel van haar zelf beschouwt zij: “zo zoet is het jouw naam te noemen…” op de foto feliciteert juryvoorzitter Kees-Jan Sierhuis voormalig stadsdichter van Zaanstad Ien. Kees Jan en organisator Rob Vos samen met ondergetekende vormden de jury – in het heerlijk broeierige slamcafe van de Groote Weiver.
eigenlijk hadden er 2 aanmoedigingsprijzen moeten zijn – een voor Anne van Walraven, die voor de tweede keer in haar leven op het podium stond met een performance over een niet beantwoorde liefde: “gekleurd door herinneringen van gisteren zal ik niet meer kunnen grijpen naar de waarheid van toen…” – anne moet vooral doorgaan – zeer geloofwaardige intense poëzie. anne heeft nog maar één gedicht – zie haar eerste keer – de performance in haarlem hieronder – dezelfde performance verzorgde zij in de groote weiver vrijdagavond.
Verder en breder – gevorderde klasse bijna waren de woorden, de gedichten van Sophie Way, hierboven op de foto. soms adembenemende en brutale poëzie. had joke kaviaar niet gewonnen dan had deze Sophie Way gewonnen. prima slam performance – inhoudelijk afwisselend en altijd aangenaam. het was een mooi avondje zaanstad/wormerveer. jong en oud, intens en intens. tussen de gedichten door verzorgde CAMP een meeslepend muzikaal optreden. en dat het publiek geprezen is – absolute stilte bij dichters optreden ondanks de drank die heerlijk en rijkelijk vloeide,

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter