Frans Terken wint de enige echte virtuele – heb het leven lief – trofee op pomgedichten – Jako Fennek zilver en brons voor René Hillenaar.

als we dan toch aan het goud en zilver en het brons moeten – komt goed uit – drie gedichten springen er vandaag uit. de mond van niet vergeten van frans terken en het leven als een bruistablet opgelost in liefde – beelden van frans die de hele week meegaan. het levenslustige gedicht van rené hillenaar en de verstilde natuurromantiek van jako. dat is mijn keuze. alle dichters dank je wel voor insturen. maar het goud voor frans, zilver voor jako en het brons voor rené. van harte gefeliciteerd. en ja heb het leven lief. dichters aller landen!


Kind aan huis

Deze stad past als een maatpak
zeg je als je de glazen schuift
jij kind aan huis in elke kroeg

diep in de nacht nog zuig je
het vertier op als zand op de vloer
ruimhartig glijdt het vocht over tafel

zo ging je ook om met geluk
niet vragen hoe en waar het te vinden
maar doen wat van pas kwam

het schuim van de verzen happen
als het naar de rand van het glas kruipt
met je vingers tikkend op het tafelblad

in de spiegel zie je een hand op de borst
de hand die bij lamplicht woorden weegt
een mond gekust van niet vergeten

van het nachtbed dat onverwarmd
wachtte op in elkaar verdrinken
leven als een bruistablet
in liefde opgelost

FT 18.10.2019
https://fransterken.blogspot.com/


–>
‘doen wat van pas kwam’ _ (geen zoektocht naar het hoe!) een pragmatisch advies van de dichter Frans Terken bij het zo LUDIQUE aangedragen thema – heb het leven lief. we lezen een universeel slot in dit levensgedicht. wees maar niet bang zingt ludique – frans schrijft over ‘een mond gekust van niet vergeten’ – mooi – het leven als een bruistablet en dan in liefde opgelost. prachtig beeld. ja zo moet het leven. zijn. zo moet het zijn. het zijn zijn.


 • Frans Terken – zo ging je ook om met geluk niet vragen hoe
 • Petra Maria – wanneer je loopt dan wuiven bomen
 • Ditmar Bakker – Toch kreeg ik wat wijsheid mee, van lieverlee..
 • René Hillenaar – nu of nooit de brand erin de duivel mag me halen…
 • Cartouche – het gaat nooit over
 • Jako Fennek we strekken onze armen naar de wangen van de liefde
 • Magda Haan in tranenwie wint de enige echte virtuele – heb het leven lief – trofee op pomgedichten?

deze week gaan we er optimistisch tegenaan lieve dichters. heb het leven lief – zo prachtig vertolkt door LUDIQUE (vrijdagavond bewonderd in Delft – Rietveldtheater in hun nieuwe show APROPOS live gezongen) – dit weekend als inspiratiebron. dat we de dichters mogen lezen over het leven lief te hebben – en dat we ook mogen lezen in poëzie hoe het leven lief te hebben. en doe het maar helemaal over de top – of haal het uit uwe tenen – dat we het leven mogen vieren, uitschreeuwen dat we leven en  zolang we leven. u kent de regels: de gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regel s is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd. juryvoorzitter Jeanine Hoedemakers is deze week om goede redenen verhinderd – zij bezoekt:
All Women – Theaterconcert t.g.v. Bevrijding ‘s-Hertogenbosch
Zondag 20 oktober – Muzikale voorstelling “Pontypridd 1944” door All Women t.g.v. 75 jaar Bevrijding ‘s-Hertogenbosch van 10.30-11.30 uur
 
 
ach soms komt het zo dicht bij elkaar dat je wel moet schrijven: bij het uitkomen van het verzameld werk van menno wigman en het zo prachtig door LUDIQUE vertolkte lied – heb het leven lief.
 

menno

laten we het
nog één keer uitpakken
en bewonderen
én laten

waar we zo goed in waren (geworden)
een leven over deden
het verbergen
achter onze veilige schaduw
de held uit hangen
laten we het laten

wat zo makkelijk is
dat je eraan voorbij gaat
ging – met jachten en jagen
met hollen en vliegen
in hoeveel gedichten
stond het niet beschreven

in hoeveel
ongelezen gedichten wél
dat je eerst bijna moet sterven
om het lief te zien

pom wolff
Je weet het al

ik hou van jou
ik hou echt heel erg
veel van jou
mijn handen tasten
je schouders
en het kuiltje
van een ochtendlach

er was nooit een grijs
zo grijs en diep
als in jouw zeeën
je stem is goud
de woorden dansen
gretig
in een zacht balans

en als je boos wordt
of de eenzaamheid je tart
beweeg ik hemel
hemel hel en aarde
geluk
gelukkig zul je zijn
kom op nou toch

wanneer je loopt
dan wuiven bomen
grashalmen buigen
als je stopt en staart
de horizon trilt
en alles
alles staat heel even stil

alsof het leven wacht
alsof het leven lacht
heel zacht
op een teken van jou
van jou
waar ik zoveel
van hou

Petra Maria.

–>
het – heb het leven lief – brengt petra-maria terug tot twee – ach het is altijd (nouja meestal) van twee – het geluk – het leven – het opgaan – het grote herhaalde IK HOU VAN JOU – petra schuwt het niet om het uit te roepen – zonder dat geen leven lijkt de boodschap. de handen, de stem, dansend, een trillende horizon, wuivende bomen – alles alles zet petra in. en er is veel meer natuurlijk – het gedicht kent een einde – de liefde die petra hier heeft uitgeschreven zeer zeker niet. dat valt te lezen.

De Korrel


Mijn scholing was naar God—gereformeerd,

al werd mijn vader vurig atheïst

die kerk & bijbel verder heeft geweerd

daar hij wèl van Het Grote Liegen wist.We bleven overnachten bij de nonnen

als middelbareschoolklas—niet benieuwd

naar exegese: jong en onbezonnen.

Als huiswerk diende één geïnterviewd,dus legde ik mij toe om al ’t bedrog

—die vrouw van Kaïn, daar begon het mee—

in één gesprekje uit te bannen. Toch

kreeg ik wat wijsheid mee, van lieverlee:Ze sloeg vulgaire vragen in de wind

en zuchtte, zei “Je bouwt op zand, mijn kind.”
[D.B.]


-x-

–>
Ditmar in een nonnenklooster, weer eens wat anders. of de goede raad van de hoofdzuster borg stond voor een lief leven – het finale oordeel schorten we nog even op. ik zeg een grappig technisch verzorgd dingetje met welke ditmar ons verrast op deze gewijde zondagochtend, met een onverwachte wending. toch ergens zal ditmar de nonnenliefde en de lust op elkaar toen niet zijn ontgaan bij zijn bezoekje aan het lesbisch paradijs dat elk nonnenklooster toch is geweest (en voor zover ze nog bestaan noch immer is.) dat ze daarbij ook nog lustig kindjes opofferden is een ander thema. heb het leven lief kent/kende vele toonaarden.


Lust for life

het grote bruisen begint
ik lik mijn wonden
met losse handen
en zie wel waar het klopt

ik sterf dit leven in de kiem
trek de tering uit de dag
en zaai mijn zaad
waar ik wil oogsten

het heeft te lang geregend
mijn hart loopt over
in een smeulend vuur
dat zich niet doven laat

nu of nooit de brand erin
de duivel mag me halen
als ik weer een dag
geen vonken schijt

laat me levensgeil
mijn dagen slijten
en mijn reet afvegen
aan de spijt!

© René Hillenaar 

–>
ha wat leuk dat René heeft ingestuurd. ook hier lezen we een bruisend begin. de bruistabletten doen het goed deze week. rené presenteert een nieuw begin – ik wil nieuw worden – schreef gorter ooit – in die traditie dienen we hier te lezen – zonder spijt en zonder verleden – het nieuwe, het nieuwe leven aanvaarden – op een zeer aardse wijze aanvaardt de dichter hier de nieuwe weg – de lust for life – goed getroffen – het spat eraf – de woorden  vol energie en geladen. mooi!Zwart-witfoto
 
Honderd jaren lijden
eeuwen eenzaamheid
been- en hoofdwonden
‘Vechten
is de grootste vreugde
te beleven met je broek aan’
Stormlopen
in plaats van in stelling gaan’
een leven lang
Het gaat nooit over
hongerzucht en oorlog, een
oorveeg voor alle zonden
 
20-10-2019
GV/Cartouche

–>
of onze Cartouche het thema heeft begrepen – heb het leven lief – ik weet het niet. hij plaatst een zwart wit foto tegenover het zo gloedvolle en inspirerende thema. een dominee in de bocht lezen we. dit is er ook nog mensen – het leven is niet alleen een mooi plaatje. er is ook rampspoed, oorlog en verderf – houdt deze dichter ons voor. maar we willen nou net een weekje roze, liefde, lust, mooi&lief,  beste Cartouche. we willen een keer niet de donkere holen in van zwart/wit. stuur je foto naar de wereldleiders, leg je foto in geschiedenisboeken – maar geef ons deze week hoopvolle woorden van de liefde van het leven en de lust.
 
licht
 
tot we bemerken dat de uitgestrekte tijd
vermoeid zijn lijf kromt
ons gestaag naar de verdommenis duwt
 
we weren dan het kwaad
knijpen de keel van ‘t boze dicht
openen de luiken, opdat licht naar binnen dringt
 
we horen in de ochtenduren hoe buiten
de merel te keer gaat
bewonderen het opgaan van de zon
wandelen door morgendauw
strekken onze armen naar de wangen van de liefde
 
we plukken de laatste roos van ‘t jaar
vlekkeloos tussen verwelkt
rooskleurig en geurig zoals we het leven zien
 
jako fennek


–>
een fijn diep en diep romantisch gedicht met veel ‘Naturempfinden’. en zo hoort het ook als de uiteenspattende gloed met de jaren langzaam is uitgedoofd. dan dicht de dichter toch nog  over de wangen van de liefde – maakt de dichter de liefde van twee in wezen groter en  breidt de dichter de liefde uit tot alle wangen die de liefde in zich dragen en je toelachen. bij binnendringend licht, een leonard cohen accent. jako plaatst daarnaast heel geraffineerd kleine charmante en hartverwarmende accenten zoals het een dichter betaamt: de laatste roos, een opgaande zon, een kwiek vogeltje.
buiten de lijnen
 
ogen spreken verlangen
liefde waar geen woord voor is
we spelen buiten de lijnen
harten breken en tranen vloeien
 
balanceren op schaarse momenten
in zwijgende geheimen
het kaarslicht is gedoofd
 
spoelen ons af en drijven weg
het stille weten van…
 
het stille weten van…
spoelen ons af en drijven weg
 
het kaarslicht is gedoofd
in zwijgende geheimen
balanceren op schaarse momenten
 
harten breken en tranen vloeien
we spelen buiten de lijnen
liefde waar geen woord voor is
ogen spreken verlangen 
 
© Magda Haan


een beetje voorzichtig recenseren moet ik wel bij dit gedicht. bij deze dichteres, nieuw op de pom. de dichtregels herhaald van boven naar beneden en van beneden naar boven. zo wordt de tekst een spel van woorden en regels. maar is het poëzie? nee dat is het nog niet. poëzie is er niet voor om alles en alle gevoelens direct te benoemen. dit ‘gedicht’ is een wil melkertje. voor de kenners. magda moet leren het onbenoembare in woorden van poëzie te leggen. dit is meer een tekst voor een hulpverlener. heeft ie veel werk aan aan zoveel emoties. conclusie: magda plaatst inderdaad deze tekst buiten de lijnen van de poëzie.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Je weet het al

  ik hou van jou
  ik hou echt heel erg
  veel van jou
  mijn handen tasten
  je schouders
  en het kuiltje
  van een ochtendlach

  er was nooit een grijs
  zo grijs en diep
  als in jouw zeeën
  je stem is goud
  de woorden dansen
  gretig
  in een zacht balans

  en als je boos wordt
  of de eenzaamheid je tart
  beweeg ik hemel
  hemel hel en aarde
  geluk
  gelukkig zul je zijn
  kom op nou toch

  wanneer je loopt
  dan wuiven bomen
  grashalmen buigen
  als je stopt en staart
  de horizon trilt
  en alles
  alles staat heel even stil

  alsof het leven wacht
  alsof het leven lacht
  heel zacht
  op een teken van jou
  van jou
  waar ik zoveel
  van hou

  Petra Maria.

Laat een reactie achter