MAGDA HAAN wint de enige echte virtuele – de eerste van 2023 – ‘Er is beddengoed dat ruikt naar opgestane liefde..’ trofee op pomgedichten punt nl – naar die prachtregel van Wen van der Schaaf – Vera vd Horst zilver

nogmaals dank aan wen van der schaaf voor die prachtregel gelicht uit een prozawerk op haar FB site te lezen – ja wie zo kan schrijven heeft geen gedicht nodig – hoe dan ook dank aan de dichters die instuurden en zich lieten inspireren tot bijzondere gedichten – magda haan voorop – deed weer eens mee – kwam zag en overwon. onder haar gedicht de verantwoording voor het virtuele goud deze week. van harte. vergeten we vera van der horst niet – ook zij schreef een multi interpretabel gedicht waaraan een poëtisch licht romantische eenvoud ten grondslag ligt. ik zeg zilver en van harte.

 
het gordijn wenkt
ochtendlucht perst zich
door de opening
van de slaapkamerdeur

één zonnestraal is al geland 
de warmte hangt nog zwaar 
en pleegt verzet

nachtvlinders
liggen inmiddels ook op bed
de nacht heeft zwijgplicht
of fluistert geheimen
 
Magda Haan

heel soms weet je niet waarin het zit – ja in het gedicht en de woorden natuurlijk – maar het gedicht ademt mysterie – het heeft iets vasalis-achtigs in zich – het is alsof een hele onbekende wereld de ruimte van het gedicht inneemt – en jou als lezer buiten de orde van een beschreven werkelijkheid plaatst. er is van alles aan de hand – geweest ook – je neemt er kennis van – je weet niet wie of wat het betreft – het gedicht staat als een huis – dat is wel zeker – een huis van poëzie opgetrokken uit geheimen.

Lang voor ik mezelf,
lang voor het schreeuwen
lag jij al verborgen in mij, bewoog me
lang voor taal een weg
uit de taal kon vinden

Ik herkende je, je rook naar mij
alsof je verborgen in me had geleefd
wist je waar ik miste vulde me in
hoe moeiteloos de stilte bewoog
er was geen tussen

Vera van der Horst

dichteres verkent haar eigen lichaam en deelt haar ervaringen en alles wat zij ont-dekt met ons argeloze lezers. zo zit je aan je wijntje zo lig je in een kamer waarin een ik persoon je tegemoet schreeuwt – ik…wist… allang….. dat …..je ….in …..me …..zat vernemen wij. de rest van het verhaal  wordt in mooie regels afgewikkeld tot een zeer aanvaardbaar gedicht
een ethisch verantwoord, schoon en mooi gedicht. 
  • MAGDA HAAN – de warmte hangt nog zwaar 
  • FRANS TERKEN – hoe we samen bestaan
  • ROB MIENTJES – sla maar over
  • VERA VAN DER HORST – Lang voor ik mezelf, …
  • RIK VAN BOECKEL De melodie van het nieuwe jaar
  • IEN VERRIPS – over vlekken
  • ANKE LABRIE – haar slanke jonge handen

wie wint de enige echte virtuele – de eerste van 2023 – ‘Er is beddengoed dat ruikt naar opgestane liefde..’ trofee op pomgedichten punt nl? naar die prachtregel van Wen van der Schaaf

jawel  laten we het jaar fris en opgewekt beginnen – met een thema dat ik uit een recent stuk proza van Wen van der Schaaf heb gelicht – over beddengoed over ruiken over de liefde – wat willen we meer in  2023? aan de dichters de eer en de uitnodiging om de wereld in januari weer een beetje mooier te maken – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

foto: Ben Kleyn


naar de plaats
waar heftiger werd gezoend
dan god het ons leerde

waar god weg keek
het was teveel
hemel en aarde samen vielen

god bestaansrecht verloor
 engelen vlogen niet meer
mensen bleven staan
 
er werd gegild
er was vrede
en wij deden waarvoor we bedoeld waren

het zou nooit meer
nee nooit meer zo


pomwolff
Dit samen

Zo’n ochtend die boven alles fris ruikt
tot ver en diep in de lakens
dagenlang van nachten bewaard
wat daarin aan liefde verzameld

niet dat het niet gewassen mag
maar de geur van samen liggen
dit omhelzen van elkaar
tot in de vezels gekropen

wat bij elke draai daaruit opstijgt
om je daaraan vast te houden
je komt vingers handen tekort

hoe het op de huid getekend
als een onweerlegbaar bewijs
van hoe we samen bestaan

© FT 06.01.2023

een liefdevol ‘samen bestaan’ mooi beschreven. de mooie regel van wen van der schaaf – ‘Er is beddengoed dat ruikt naar opgestane liefde..’ – als het ware uitgeschreven en warmbloedig ingevuld – zoals het geliefden in een nieuw jaar betaamt.

Ophouden

Er broeit iets
tussen witte lakens
bijt tanden stuk
krul de tenen
wil nog niet
sla maar over


wakker is klaar
zon doet pijn
drang wordt groter
nijpend de benen
nog effen dan
hoofd in kussen


jij kust mij
zacht in nek
lepel schuift aan
sta op springen
moet nu echt
tot zo meteen

Rob Mientjes

we maken het allemaal live mee – een soort filmscript met aanwijzingen – wakker is klaar/zon doet pijn en filmen maar! dichter  heeft een vlotte schwung aan de woorden meegegeven. ‘tot zo meteen’ – de laatste regel – even  5 minuten reklame en dan het vervolg.


De melodie van het nieuwe jaar

De zee van geluid stuit
op het strand bij eb en vloed
het zand ademt liefde
golven schuimen vanuit de stilte

het ritme van de tijd
laat de dagen reizen
langs het warme beddengoed
de zachte dromende kussen

kinderen slaken een diepe zucht
dansen op de melodie van mamma Afrika
op de ritmes van het nieuwe jaar
van daar naar hier met veel plezier

de kloppende talen van ‘t tikkend hart
duiken naar binnen met geluk
tot de ver reikende handen
laten de warmte bloeien.

Rik van Boeckel
Yene Tode. Senegal
7 januari 2023

wij wensen rik in senegal ook in 2023 al het goede – rik verbindt land, lucht en zee, tijd en ruimte, afrika en europa met elkaar – mens, kinderen en natuur overal gelijk en van het zelfde in de blijmoedige woorden van dichter.

Deze titel ‘en nog steeds vlekken in de lakens’ is van een boek van Bert Jansen. Ik vond het geloof ik wel een leuk boek maar het is al weer even geleden dat ik het las.
Als googelend zie ik dat hij ook de basisgids Slakken heeft geschreven…..
fijn weekenden nog steeds vlekken in de lakens
niet meer dan klein geneuk
in een verhaal waarvan
ik alleen de titel
heb onthouden

Ien Verrips
jan 2023

Ien neemt ons lezers mee naar haar bibliotheek waarin blijkbaar werken van bijzondere aard te vinden zijn – ook bij het gevraagde thema ‘Er is beddengoed dat ruikt naar opgestane liefde..’ weet ien wel een titel te vinden – met vergeten inhoud. een aparte manier om het thema te benaderen dat moet gezegd – ben benieuwd of we in de loop van de tijd meer titels gaan vernemen uit de kast Verrips. ik zet de miele wasmachine alvast aan.

zijn ranke rug naar haar gekeerd 
een klein stukje gebruinde huid 
zichtbaar als hij voorover buigt 
de jongen van de thuiszorg
die weer het bed verschoont

haar schaamte is allang voorbij
 
ze verdwijnt voor even in de tijd 
waarvan hij geen vermoeden heeft
toen haar slanke jonge handen 
elke nacht die andere rug
en lakens niet belangrijk waren


anke labrie
(2023) 

anke verplaatst het weekthema ietsje in de tijd: ‘Er is beddengoed dat ruikt naar opgestane liefde..’ – in het gedicht brengt elk beddengoed de herinnering terug aan tijden van weleer – twee strofen twee fragmenten uit een leven.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter