Ditmar Bakker wint de enige echte virtuele in dit lied zou ik willen wonen trofee op pomgedichten punt nl – Anke Labrie zilver en Cartouche brons – (‘alleen op zee met hun gedachten…’)

in een prachtige waaier van woord en beeld waait de poëzie de huiskamers van de lezers in op deze zonnige ochtend. onovertroffen mooi sommige gedichten in iets van prachtige droefheid vormgegeven die meer dan troostrijk uitwerken. eremetalen voor Anke en voor Cartouche voor de regels van eenvoud en de liefde – maar boven alles- zelfs boven die hier stralende zon uitstralend – steeg de bijdrage van ditmar bakker vandaag – stralend in die onmetelijke ruimte van de poëzie die hij als geen ander weet te kleuren met het diepste en het zwartste zwart waarbij de magie van zijn zo troostrijke woorden de lezers beroeren. zonder verdriet is ook het dichtersleven niet mogelijk – zoveel is zeker. dank aan alle inzenders – geniet de winnaars – van harte.

ooit schreef ik en ik schrijf het weer omdat ik niet anders kan: zoveel schoonheid in woorden kan een romantisch hart nauwelijks aan in het holst van de ochtend waarin de tijd van de nacht ook nog in een luchtledig lijkt te verdwijnen –  de tranen lopen nu al over mijn wangen – hoe moet dat verder op deze zondagmorgen. bij ditmar wordt het verdriet bijgezet in die onmetelijke ruimte van poëzie waarin niets en de dichter al helemaal niet tot rust kan komen of rust te vinden weet. ‘Onthoud het goed mijn liefste / krijg het niet te kwaad / verdriet is der mensen min / – op liefde volgt verdriet dat is al wat zij biedt…’ – de wankele breekbare en toch zo troostrijke woorden in ditmars gouden stem gedrenkt in een eenvoudig mooi kan niet overtroffen – zo lijkt het nu.
Ha Pom,
Peggy Lee, héél lang geleden; het hielp destijds wel.
Het lied dat me nu het meest ontroert is natuurlijk het door Bjorn uitgevoerde ‘Aan de oevers van de droom’.
Maar Peggy is wel een kostbare herinnering uit mijn jeugd.   
Ik weet niet of dat you tube lukt zo.
Het lied van Bjorn is anders ook prima hoor.

Fijn weekend verder,
 Hrtgr. Anke


niemand die dat begreep 
ikzelf amper
die allereerste keer 
dat het zo lang kan duren
liefdesverdriet

geen handvol maar een land vol 
dat hielp ook niet echt

maar dan Peggy Lee
op dat cassettebandje
door een vriendin 
die me ook niet troosten kon
voor me opgenomen

anke labrie 
(29-04-2023

een dierbare herinnering in meer dan eenvoudige taal verwoord – een echte anke labrie zou je haast zeggen. casettebandjes bestaan ze nog? zijn dat/waren dat nieuwe popgroepen zullen jonge mensen zich afvragen. hoe dan ook peggy voor de ontroostbare maar in liefde vastgelegd door een vriendin voor een vriendin. ‘verdrietig is der mensen min’ dichtte ditmar bakker hierboven – het gelijk van zijn woorden hier maar weer eens bewezen. mooi!


In de nacht

Ga met me mee in de nacht
dan zal ik een lied voor je schrijven
en we nemen elkaar – bij de hand

zand en zee zo bewegen we
als de klepel en de klok, kom mee
naar waar ze ons niet kunnen bedriegen
met chatbots en would be poëzie

en aan de wandel wil ik
op een bewolkte dag in velden
waar gras je boven de knie groeit
dus wil je niet proberen te komen

dan kussen we
elkaar op een heuveltop
ga met me mee en ik zal nooit stoppen
stormachtig stil van je te houden

en wakker worden met de regen die valt
waar ik veilig ben in jouw armen
dat is alles wat ik van je vraag

in de nacht met me mee te gaan
waar tijd ons samen tikt


20-04-2023 / Cartouche

met de zachte zwoele klanken van mevrouw jones valt de ochtendzon dit huis in – dichter Cartouche weet de mensheid met regels van liefde te raken – maar zal ook een snier naar webmaster niet achterwege laten in zijn gedicht. strofe twee is voor webmaster geschreven haha. de laatste drie strofen zijn een prachtgedicht op zich – relatiepoëzie hoor ik ton huizer AL uitroepen in 010 – maar mooie RELATIEPOËZIE ton.
  • Ditmar Bakker – ‘Onthoud het goed mijn liefste / krijg het niet te kwaad / verdriet is der mensen min / – op liefde volgt verdriet dat is al wat zij biedt…’
  • Anke Labrie – maar dan Peggy Lee op dat cassettebandje
  • Vera van der Horst – De bloemen staan elders
  • Rob Mientjes – Wally op de achtergrond
  • Rik van Boeckel – De dromende dansers
  • Cartouche – ik zal nooit stoppen stormachtig stil van je te houden
  • Jako Fennek -gracias a la vida – mijn geluk kent geen grenzen
  • Frans Terken -die ene om bij te blijven

wie wint de enige echte virtuele in dit lied zou ik willen wonen trofee op pomgedichten punt nl? – (‘alleen op zee met hun gedachten…’)

soms brengt een lied de dichter tot aan de uiteinden van zijn of haar poëzie – of tot een heel persoonlijke uiting van een emotie. ook die kant van de dichter zien we hier graag belicht – en hoe kan het anders dan ook graag in eigen woorden. in woorden van de poëzie. (de link naar een youtube versie graag meezenden) – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.de zanger hij stoort zich werkelijk nergens aan: hij zingt

en zo ook zij die in een zaal 
alleen nog maar zichzelf ziet 
vlak voor mij zit
op zoek naar veel te veel
vergeet te zien hoe mooi zij is
waar ieder op een podium
de dichterstaal slechts lampjeslicht
in de verste verten een mens niet ziet

omdat het zicht de leegte in
voortvluchtig niet te vinden weet
wat zo dichtbij zo zichtbaar is
alsof niet iedereen verliest
je bent een mooie moeder
je hebt een prachtig kind
ik sta hier voor je
begrijp je nou dat ik alleen nog zwijgen wil


pom wolff

https://youtu.be/MwpMEbgC7DA
 


De bloemen staan elders
zijn niet geplukt

wat ik je wil geven
krijg ik niet gedaan
ergens ergens
stil blijven staan

zoals ik ooit
een veld vol bloemen
 liet bloeien voor hem


Vera van der Horst

de onmacht van de ik persoon in enkele overwegingen – de onmacht van elke dichter ook in enkele woorden vormgegeven – wat kun je anders nog dan in een paar woorden – het lijkt alsof de woorden van ditmar bakker – verdrietig is der mensen min – worden uitgewerkt in nieuwe pijnlijke scheuten van taal

Goedenmiddag Pom,

Kort maar bondig. Geen Willie en Wanda, maar zijn Mijn verjaardag. Van good old Guido Belcanto. 
Vlaamse bard.


Belcanto met plastic rozen


Wonen in verjaardagen
Liever toch verhuizen
Huilende gezichten
Tranende zigeuners
Ooms met verkeerde grappen
Sigaretten op tafel in een glas
Kaasblokjes op een stokje
Pinda’s in te kleine schaaltjes
Zoute stengels
Bier uit de fles
Wally op de achtergrond
Zonder zweefmachien
Zeemannen zonder boot
Truckers zonder camion
In zo’n lied wil ik sterven
Maar vandaag nog even niet


https://youtu.be/ipSWMSqEe_8


Groet, Rob Mientjes

– een polleke van ostaijen is het niet deze belcampo – de dichter ook (nog) niet – neemt niet weg dat we een aardige opsomming lezen bij een bekend verschijnsel – wie nou op de achtergrond zingt – is het eddie wallie of is het toch wallie tax – een aardig tijdsbeeld ook – ik zie mijn moeder weer – kaas op stokjes – pindaschaaltjes – leuk gedaan
gracias a la vida


de sfeer in de notenboom
is schandelijk verpest
kraaien zijn de nieuwe
groteboombezitters
hebben in alle rust genest

merels mussen vinken
een zeldzaam roodborstje
moeten het maar elders vinden

de boom zal bevuild bepoept
volgescheten
de noten nauwelijks te eten

ik luister naar violeta parra
gracias a la vida
mijn geluk kent geen grenzen

jako fennek


https://wijsheidsweb.nl/wijsheid/gracias-a-la-vida/

zijn geluk kent geen grenzen – ik denk dat we dat gevoel de dichter moeten gunnen bij de klanken van de schone dame – ‘Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
Het heeft me een hart gegeven dat heftig slaat…’ – we gunnen jako deze momenten van geluk ondanks de kraaien om hem heen.
Hier is een poëtisch lied van mij dat ook de titel is van een cd van mij die dit jaar nog zal verschijnen.  Gemaakt met een band met wie ik al heb opgetreden in Haarlem en Amsterdam. Zie de You Tube link.

Met dichterlijke groet
Rik van Boeckel 


De dromende dansers

In het jaar van de dromende dansers
zagen ze hem dansen op snelle schoenen
hij passeerde de dansende dames
met een vlotte loensende oogopslag
zij zijn de dromende dansers
met veel plezier dansend onder de zon

op een zonnige dag verliet hij zijn thuis
op zoek naar geluk ver van zijn huis
hij zag een groep vrouwen bij de rivier
eentje zwom er met veel plezier
zij droomde van een man met een snor
toen ze hem zag zwom ze snel door

in haar dromen danste ze met hem
voelde snel het geluk in haar hart
ze zag hem dansen naar de rivier
ze klom op de oever met veel plezier
ze pakte zijn hand voor de eerste dans
haar vriendinnen zagen haar kans
ze zagen hen dansen langs de rivier
een swingende stroom van liefdesvertier.

Rik van Boeckel

https://m.youtube.com/watch?v=VochDmEuODc

het filmpje biedt een onrustig geheel aan geluid mag ik het voorzichtig zo formuleren – bij de woorden kom je ook al niet tot rust – maar die zijn beter te pruimen – er kan gezongen worden – gedronken en gedanst lijkt de dichter te propageren – ik geloof vrij naar marsman de woorden hiervoor – de vrouw aan de oevers van de rivier laat zich dat geen twee toezingen. de woorden van het gedicht dansen met de vrouw mee en bieden een vrolijk schouwspel aan de lezer.
‘The one you love’


“If you can’t be with the one you love
love the one you’re with” was het lijflied
dat ik zong met Stephen Stills


wilde dagen in de vorige eeuw 
in iedereen die gevonden wilde worden
zocht ik die ene om bij te blijven


tot ik jou vond
ogen als een boor op hoog toerental
je sloeg als een kogel in mijn gezicht


sprong er in je zelfgemaakte haakvest
kleurrijk uit tussen fijngetinte schilderingen 
gehangen aan de cafémuur 


in die stilte die rauwe achtergrond 
haakte ik aan en bleef bij je
houd je nog alle dagen vast 


© FT 2016

op de een of andere manier ging hier het commentaar verloren – ik weet dat ik schreef over de woorden van Frans – die met de diamanten precisie van een fijnboor zijn woorden in de taal der liefde graveerde. ik bood mijn excuus aan voor de teloorgang van de tekst – kreeg ik als antwoord dat frans morgen 48 jaar samen met haar zal vieren.
wij van pomgedichten – ik van pomgedichten wensen jullie twee nog heel veel mooie mooie jaren.


Stephen Stills – Love The One You’re With
google.nl

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter