Anke Labrie wint de enige echte virtuele – vrij naar een doek van charley toorop – de natuur is mooi maar je moet er wel een wijntje bij drinken -trofee op pomgedichten punt nl

‘de kunst, het leven, de kunst van het leven’ aan de orde van deze dag vol met verkiezingen – gaan we over links of gaan we over rechts dat is de grote vraag – omtzigt wil links en reli – boerentrien wil rechts en pvv – ik voorspel dat nederland een tijdje aan de onderbuik gaat. hoe dan ook – pomgedichten als altijd voor de verjaagden uit de wanhoop – onze subsidie hoeft niet afgeschaft want we hebben geen subsidie – en met Campert roepen wij van hier ook:
 
Poëzie is een daad
van bevestiging. Ik bevestig
dat ik leef, dat ik niet alleen leef.

 
zo zal het zijn op de pom – dank aan de dichters die deze week weer  inzonden en bevestigden. in het werk van Anke Labrie wordt bevestigd dat er niet alleen en niet alleen voor zichzelf wordt geleefd – een licht tafereel voor op de zondag levert anke het goud van de dag – een zonnetje in de ochtend – van harte gefeliciteerd! de andere commentaren onder de gedichten.


haar pa gaat graag vissen 
maar vangt nooit een vis
daar gaat het hem niet om
het gaat hem om de rust
er is trouwens bij hen thuis
toch niemand die vis lust

haar ma houdt van tuinieren 
plantte zelfs een appelboom 
maar hoe ze ‘m ook vertroetelt
ze verdommen het gewoon
en als een appel al verschijnt
vreten de vogels hem half op

zijzelf houdt niet van vissen
nog minder van tuinieren
zij zit wel graag aan het water
in de schaduw van een boom
een glas wijn onder handbereik
een dichter op haar schoot

anke labrie 18-11-2023

een lieflijk tafereel door schilder labrie hier in woorden getekend – we zien een deel van het schilderij – de appelboom – om de boom heen voltrekt zich het leven – een ieder op eigen wijze bezig. en dichters kennen geen aarzelingen lezen we in de laatste regel van het volledige tafereel na de laatste pennenstreek.
  • Frans Terken – om daaronder te liggen en te kijken
  • Etwin Grootscholten – aan de Nieuwe Waterweg
  • Cartouche – Zie hem daar in het gras zo groen
  • Rik van Boeckel – in groene bladeren
  • Anke Labrie – in de schaduw
wie wint de enige echte virtuele – vrij naar een doek van charley toorop – de natuur is mooi maar je moet er wel een wijntje bij drinken -trofee op pomgedichten punt nl? een werk geschilderd in mijn geboortejaar nog altijd even fris als inspirerend de appels, de boom, de kunst, het leven, de kunst van het leven, dichters aller landen gaat uw kostelijke gang. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

de nacht bracht helder engelen
flessen wijn leeg
en leegte aan het licht
 
de ochtend doorgelopen ogen
op straat een fiets
een mooie jongen
 
het ochtendblad
en terug weer naar de aardappelen
naar iets grondigs
 
ergens zal er toch wel liefde zijn
of groeien wellicht
 
 
pom wolff
Mooi, het werk van Charley Toorop! Waar een boom je al niet brengt, hier een bijdrage.
Proost ook, goed weekend!
Frans


Geest uit de fles


Zoals de een een boom schildert
schildert een ander een sterrenhemel

om daaronder te liggen en te kijken
boven je bladerdak en sterrenpracht
daarin de kunst van het zien oefenen
zo te leren beleven en verbeelden

één te worden met de boom
je wortels in de grond voelen en
met lange vingers reiken naar de sterren

het water uit de hemel drinken
en ruggelings je dromen vangen
dat er levenssappen in je neerdalen

hoe ze een keur aan flessen schenken
de glazen altijd meer dan halfvol


© FT 18.11.2023


‘de kunst, het leven, de kunst van het leven’ aan de orde van deze dag vol met verkiezingen – gaan we over links of gaan we over rechts dat is de grote vraag – omtzigt wil links en reli – boerentrien wil rechts en pvv – ik voorspel dat nederland een tijdje aan de onderbuik gaat. hoe dan ook – pomgedichten als altijd voor de verjaagden uit de wanhoop – onze subsidie hoeft niet afgeschaft want we hebben geen subsidie – en met Campert roepen wij van hier ook:
 
Poëzie is een daad
van bevestiging. Ik bevestig
dat ik leef, dat ik niet alleen leef.

 
zo zal het zijn op de pom – dank aan de dichters die deze week weer  inzonden en bevestigden.
 
het gedicht van Frans is me net drie regels te lang – ik vind:
 
het water uit de hemel drinken
en ruggelings je dromen vangen

 
een prachtig einde van een prachtig gedicht. een dromerige en bijna campertiaanse invulling en uitwerking  van camperts woorden hierboven – een daad van bevestiging niet alleen te leven – en dat dan onder die prachtboom van toorop in de woorden van dichter terken.
 

Ergens aan de Nieuwe Waterweg

en dan zit je zomaar
te huilen
ineens
op een buitensekslokatie
voor homo’s 


Etwin Grootscholten 


de grens tussen poëzie en een mededeling van feitelijke aard wil nog wel eens aan interpretatie onderhevig zijn. de grens tussen fictie en nonfictie al vaker besproken in collegezalen – hier op de pom weer eens aan de orde. we kunnen alle kanten op en toch geeft de dichter de locatie. waarom er gehuild wordt mogen we ook als lezer zelf invullen. het kan de snijdende wind zijn. wellicht komt hier een dichter uit de kast. de droefheid van de locatie kan een dichter overvallen. is die grootscholten op weg naar zijn oude moeder – mocht zij nog leven – weer eens verdwaald met zijn eigen alzheimer – het zou zomaar een vraag kunnen zijn die wordt gesteld op een poëziesite. we weten het niet lieve lezers. voorlopig houd ik het op een begin van een roman. er staat te gebeuren. een prozaïsche invulling van Camperts woorden jawel ook hier:

Poëzie is een daad
van bevestiging. Ik bevestig
dat ik leef, dat ik niet alleen leef.

Bonus Malus

Zie hem daar in het gras zo groen
nog achter de oren en bleu als een feut
zijn blik klimmend naar de hemel boven hem
expressieve dromen van een slok, een hap
sappige ciderappel in de boomgaard
haar huidig vlezig hof van Eden

tot een windvlaag hem bij zinnen bracht
in de armen van de realiteit deed belanden en
hij gevolg gaf aan de raad van zijn vader, de kunst
van het schilderen van vergezichten eraan gaf en zich
toe ging leggen op het schetsen van lijnen – harde
levensechte van wie zich slechts kan verliezen

in een zee van zinledige woorden als de natuur
der liefde het dichten van kloven en dingen
als bomen, leven, klok, huis
dood en ammunitie


18-11-2023 / Cartouche


zo goed en zo kwaad als het kan vergaan met die hier beschreven derde persoon – een schilder in een gedicht van alle kanten belicht – de kunst en het leven – bij leven en welzijn – cartouche typeert het leven en hoe het een schilder daarbij kan vergaan. en hoe je jezelf kunt verliezen in die laatste minder optimistisch gestelde derde strofe.
 
 
Hallo Pom
Mooi schilderij van Charley Toorop. Het roept dit bij mij op. 


Schilderende appels
 

Schilderende appels roepen appèl op
om onder takken wijn te proeven

de schilder laat de natuur winnen
verfstreken zingen in groene bladeren

wolken vervagen in stille schijnsels
tot de boomstam wind opvangt.

Rik van Boeckel
19 november 2023

rik biedt een poëtische impressie bij een expressief aangezet schilderij. dat de appels er bijna uit zich zelf van gaan schilderen. de appels lopen in het gedicht op een bijzondere wijze uit.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter