Rik van Boeckel wint de enige echte virtuele ‘een betoverend wit huis/ ik ben niet bang meer voor de leegte’ trofee op pomgedichten.nl – Ditmar Bakker zilver en Erika de Stercke brons

ik geloof toch dat we voor een minder voor de hand liggende keuze moeten gaan deze week – deze zondagochtend met stuk voor stuk prachtige gedichten – dank aan de dichters die inzonden – voor de hand ligt om allemaal goud uit te roepen maar dat doen we niet. op verzoek van Cartouche doen we meerdere eremetalen – goud zilver en brons – rik van boeckel wint het goud deze week met een compleet gedicht – het lijkt of rik met dit gedicht echt de poëzie is ingedoken en de reisverslagen in poëzie voor even heeft overgelaten aan Cartouche – deze laatste heeft portugal aangedaan. kortom een prachtige gouden  rik van boeckel deze week – van harte.

Ditmar tegendraadse ditmar zonder meer zilver – vanwege tegendraadsheid, humor en verontwaardiging – een pakketje poëzie om te smullen. van harte!

voor het brons wordt het moeilijk – een keur aan weemoed – het geboortehuis van Anke Labrie, frans terken over het land van mijn oma en alle pracht in limburg nog te bewonderen – de dames verrips uitnodigend en de stercke met lichte weemoed of toch nog de donkere romantiek tot sterven toe bereid van Cartouche – weet u het? ik wel: brons voor Erika de Stercke – ook van harte.

Het witte lied

Het witte gebouw vol marmer
laat klanken horen in de oren
van de tuinman op de groene heuvel

zangeressen schuiven woorden ineen
van weemoed tot wellustige zinnen
refreinen klinken in het groene licht

de tuinman zet zijn bloemen neer
van hyacinten tot wapperende rozen
de wind waait zijn oren voorbij

het witte marmer glimt in zonnestralen
open ramen kijken uit op het zachte gras
laten stemmen zwevend weerklinken

de glimlach van de man is opgelucht
hij zingt het lied kortstondig mee
over ‘t witte schuim van de verre zee.

Rik van Boeckel
10 februari 2024


prachtige sfeerbeelden opgeroepen door rik hier met ramen die uitkijken – het glimmende marmer – de tuinman – de wellustige zangeressen – het witte schuim – alles is aanwezig voor een mooi en enerverende nacht – en ergens glimt het witte marmer dan van plezier.

DÓÓRSTOOT

Een betoverend wit huis. Ik ben niet
zo bang meer voor de leegte–donkerbruin
drabt koffie neer terwijl omhoog een pluim
waterdamp het tuimelraam beslaat. Ziet
hij nu wellicht dan wèl hoe ik verschiet
van kleur, wijl ik de laatste korrels kruim
wegveeg, glycinedoppen ook opruim
en denk ‘als ik hem morgen nou verliet, 
gewoon, een boodschap doen, vlug, zogenaamd, 
en dan het treinspoor volgen op de fiets
weg van het vale wit men zuiver waant
als dit leeg huwelijk. Wie vráágt zoiets
nadat men zich in ’t schrijven heeft bekwaamd? 

Alsof ik alles weet. Hij weet van niets.’


***[D.B.]

ha heerlijk weer eens een echte ditmarbakker hier te mogen begroeten. het oog op morgen mag dan wel een nieuwe stem hebben – wij blijven hier onveranderd de stem van de dichter in het vaandel dragen. prachtig tegendraads het thema opgepakt met de nodige verontwaardiging met humor gebracht: ‘het vale wit..’ hahaha, ‘Wie vraagt zoiets…” hahaha – ja een heerlijk begin van de zondagochtend. hoe ie mij ook verlaat ik blijf van hem houden. deze dichter zal nooit in mij sterven. ik ben vol van hem.

start

hoe het huis uit mij glijdt
nu de kamers leeg zijn 
het behangpapier kijkt mistroostig
zoekt het bruisende van weleer
tevergeefs 

de sleutel in mijn handen weet beter
aan alles komt een einde  
zelfs in de jaren van zachte adem 
ik wil vasthouden 
zinloos 

jeugdigheid kraait naar avontuur
muren slopen geeft ruimte
de potten verf brengen kleur  
ik kijk om en besef
zo gaat dat in het leven 


Erika De Stercke

 hoe het in het leven kan vergaan – lijkt me de korte samenvatting van dit gedicht. vandaag heel veel moois te genieten hier op de zondagochtendsite – ik denk dat ik inderdaad niet ga ontkomen aan het uitreiken van drie metalen.  de woorden komen binnen erika.
  • DITMAR BAKKER – Ziet hij nu wellicht dan wèl hoe ik verschiet van kleur
  • FRANS TERKEN – tot het zwart voor ogen
  • RIK VAN BOECKEL – het witte marmer glimt in zonnestralen
  • CARTOUCHE – voor de eenzame een warme haven
  • IEN VERRIPS – de ramen zullen zingen
  • ERIKA DE STERCKE – de potten verf brengen kleur  
  • ANKE LABRIE – het witte huis gaat altijd mee
de zondagochtendwedstrijd: wie wint de enige echte virtuele ‘een betoverend wit huis – ik ben niet bang meer voor de leegte ‘ trofee op pomgedichten.nl – met als inspiratie de houtsnededruk van Gerdi Wind met het een ieder geruststellende tuinhuisje tegen de geruststellende bergen op de achtergrond en de een ieder geruststellende bloem voor. of als inspiratie de hieronder bezongen witte berg door bjorn van rozen – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

het is voor wie de zanger het hoofd buigt
aan het einde van zijn lied
en dat de dichter haar weer ziet
mooier dan ze ooit geweest is
in de wegstervende klanken van zijn muziek

een eenvoudig lied


twee mensen die vertrokken
ze leefden van de wind
zij droomde van een kind
hij bouwde haar een huis
van leem en klei en brokken


pom wolff
Goedemorgen Pom,
Dit betoverend wit heeft iets van thuis komen, even terug in het heuvelland.
Weekendgroet, 
FransWaar het wit woont

Terug naar de heuvels 
veeg ik leegte streeploos uit de lucht en
klop op de deur van het vakwerkhuis
waar ik van oude banden weet

de muren die naar nestwarmte ruiken
de houten balken in vertrouwde tinten
omlijst door het kalkwit van pleisterwerk

het ongerepte van eerste verkenning
jij en ik die elkaar voorzichtig benoemden
om het wit niet te bezoedelen

en zacht op de vloer landden
krakend hout voor lief namen toen 
wij zij aan zij liggend de stilte verjoegen
het wit lazen tot het zwart voor ogen

© FT 10.02.2024


de liefde in alle kleuren van de regenboog opgeroepen in het limburgse land (schap). en dat het kraakte! niet lang geleden maakte ik een wandeling door Epen en zag daadwerkelijk het kalkwit nog steeds uitermate goed verzorgd en gepleisterd tussen de eeuwenoude houten balken. frans haalt herinneringen en lieflijkheden op uit vroege jaren. ‘alleen de zuiderling weet wat  limburg leven is..’

Al doende

de komende tijd ben ik
van amarante via de serra da estrela
het sterrengebergte- oorsprong van ons wezen
onderweg naar de contouren van heuvelland
in kurk geborgen vocht aan madredeus kust
al doende mijn passen te verzetten

de lege vlakte achter me te laten
richting grandola, vila morena, jouw bloed –
mooie zuiderstad waar je zondoorploegde huis
en hof het oog naar zich toetrekt, haar half open
wit roze luiken wenken om binnen te treden
een baken en een boei verankering vinden

ter bedaring
van een oorverdovende saudade
para o engeitado**um portu cale –
voor de eenzame een warme haven
om zijn Taag – daar – te monden

nu weet ik
waaraan ik zal sterven10-02-2024 / Cartouche
** o engeitado: ‘de verstoteling’, titel van
een gedicht van J.J. Slauerhoff)
Wellicht ten overvloede,
maar Amarante en Grandola,
vila morena (strijdlied van de Anjerrevolutie)
zijn plaatsen in ‘portu cale’, Portugal dus


bijna een rik van boeckel gedicht geschreven op een van zijn reizen, compleet met plaats en andere verwijzingen – prachtig hier gecomponeerd en teruggebracht tot een heldendicht. zo romantisch als in het eerste gedicht niet werd gestorven zo weet de romanticus hier wel te sterven – en hij weet als ie de taag ziet en de klanken van de locale muziek hoort waaraan. overtuigend ge- en beschreven. Cartouche pleit voor het uitdelen van drie metalen – ik vermoed er niet aan te ontkomen deze week.

ik bouw voor jou een huis 
kom, wees niet bang
de muren zullen je omarmen
de ramen zullen zingen
de lege kamers zul je vullen 
met jouw ditjes en datjes  
de dingen die ik nooit begrijpen zal
kom, aarzel niet

fb 2024 – Ien Verrips

een uitnodiging met liefde geschreven – je kunt als lezer bijna niet om deze woorden heen. doe er maar wel een wit wijntje bij dan. het kan wel eens druk worden in huize verrips.

geboortehuis

al is het onlangs afgebroken
nog steeds projectiescherm
voor kleurrijke herinneringen
al is geen muur er blijven staan

een moderne villa staat er nu
heb ik slechts van horen zeggen
ook de wilg is fanatiek geknot
alles slechts van horen zeggen

tot nu toe ontbrak de moed 
om er zelf eens te gaan kijken
maar waar ik dan ook maar
het witte huis gaat altijd mee


anke labrie 
(11-02-2024

waar anke ook gaat ze neemt de herinnering aan het geboortehuis mee – een persoonlijke herinnering. met enige weemoed de terugblik op wat was en teloor ging in de renovatie die tegenwoordig vaak gelijk staat met afbraak. een mooi wit huis nog – de foto – het gedicht.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter