Petra Maria wint de enige echte virtuele – ‘ik kom eraan, (…) ga maar vast vooruit’ – trofee (tekst GvM) op pomgedichten – zilver Lisan Lauvenberg, brons Frans Terken.

Jeanine bericht: –>
Er zijn fijne gedichten ingestuurd en ik heb er ondanks drukte de tijd voor genomen. Hartelijk dank voor de inzendingen. Zoals altijd vind ik het moeilijk om prijzen toe te kennen maar:
 
Goud Petra, ik vind de regels die ik eruit pikte dermate mooi dat ik niet anders kan.
Zilver Lisan fijn liefdesgedicht
Brons Frans
HEELAL

dat alles
zo vanzelf
zwijgt

zo zinloos
en verlangend
reikt

waar blijf ik
met mijn
dagen

in wezen
sta ik los
van maan
van zon
van sterren

waar ik dacht
heelal te zien
daar zweeft
in vele lagen
niets

het is zo stil
dat alles wacht

tot jij terug
blijft

Petra Maria


–>
in wezen
sta ik los
van maan
van zon
van sterren


op bijna pommeriaanse wijze brengt petramaria ons dit weekend terug op aarde. waarheen de gedachten ook leiden,  zullen leiden of hebben geleid. prachtige regels. de aarde is nu eenmaal altijd de uitkomst voor mensen. misschien zijn de laatste twee regels net teveel aan dit gedicht. dan houden we als slotregels 2 wereldregels over:
 
het is zo stil
dat alles wacht

is een waardige en poëtisch volmaakte afsluiting van dit prachtige gedicht.

jeanine: –>
Petra Maria
 
Gisteren al las ik dit gedicht en dit is wat ik wilde lezen:

HEELAL

dat alles
zo vanzelf
zwijgt

waar blijf ik
met mijn
dagen

waar ik dacht
heelal te zien
daar zweeft
in vele lagen
niets
 
Waarvan ik wil benadrukken dat ik vooral die twee laatste strofes van de ingekorte versie prachtig vind en zo goed als genoeg. De laatste woorden in de langere versie trekken het gedicht terug naar de dichter en dat ervaar ik als jammer. Geef de woorden de ruimte zo je dat het heelal laat doen. Dankjewel Petra.

 
 • Rik van Boeckel – onder een brug
 • Petra Maria in het heelal
 • Frans Terken in het web
 • Cartouche weg van zichzelf
 • Lisan Lauvenberg in de Oostenwind
 • wedstrijd gesloten


wie wint de enige echte virtuele – ‘ik kom eraan, (…)  ga maar vast vooruit’  – trofee (tekst GvM) op pomgedichten?
 
petra maria wees ons op het prachtige lied van Gerard van Maasakkers – deze week graag genomen als thema voor de wedstrijd – helemaal een brabants gebeuren met jeanine hoedemakers als jury voorzitter – ‘ik kom eraan – ik zal de uitweg vinden’ zingt de zanger – zo is het ook voor de dichter. ga alvast maar vooruit de dichter heeft nog even wat te schrijven – maar als de dichter komt dan komt de dichter ook echt. met echte poëzie!  en dat lezen we graag lieve dichter deze week. neem even de tijd om de uitweg te vinden – misschien een uitweg met troost. en ach u kent inmiddels de regels: de gedichten niet te lang svp – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.


die van de wind

hoe zou het zijn met de vrouw
die van de wind schreef
altijd wind – altijd schreef

waar we waren waren woorden
zachte woorden zachte wind
zachte wind waarin je stem

die zachte wind
waarin jij je woorden schreef
de wind die durend in mij waaien bleef
 
 
pomwolff

Onder de brug

De boot vaart door gedachten
het water is als een hersenpan
stromend onder de verbindende brug

de stuurman de dichter de denker
de wetenschapper van de universele stad
onder de zon van ‘t luisterend hart

terrassen op boten rusten
op verwachting van stilstand
doch gedachten stromen voort

vinden geruisloos een uitweg
langs oevers bruggen sluizen
openen de aardse hemelpoort.

Rik van Boeckel
20 september 2019
Leiden


–>
pom: Leiden in de woorden van Rik beschreven. ik heb zelf wat moeite met de vergelijking in regel 2 en 3. (water is als een hersenpan…) maar misschien dat juryvoorzitster Jeanine Hoedemakers  uit haar dak (hersenpannetje) gaat bij de vondst van rik. jeanine die de inspanningen om het stadsdichterschap van den bosch achter zich heeft gelaten, nu weer druk doende is met haar mini-bieb en de optredens die zij in rosmalen heeft georganiseerd (behoeft rosmalen geen dorpsdichter?) – hoe dan ook rik opent de wedstrijd en zet er een behoorlijke vaart in. de dichter komt wat later – het thema – op een bijzondere wijze hier door rik ge-etaleerd. bij mij moet het themakwartje nog even vallen – maar dat komt wel wat later.

jeanine: –>
Rik van Boeckel
20 september 2019
Leiden
 
Een fraai gedicht, waarin gedachten niet zozeer een uitweg zoeken als wel vinden. Een meegaan met de innerlijke flow. De lezer kan zich afvragen of dit een mijmering is die al varend ontstond of dat het een meer besloten proces is, de boot denkbeeldig.  Hoe dan ook, de dichter deelt het met de lezer waarvoor dank.
 

In het web

Hoe de onrust jou
als een tijgerspin in het web
tot trillen beweegt

ik zie het van hier gebeuren
je wappert al de vliegen weg
dat ze niet in je spinsel gevangen

met m’n ogen houd ik je
binnen schootsafstand
tik zacht op de draden

sla weemoedige akkoorden aan
om dichterbij bij je te raken
wacht nog tot het rag verwaait


FT 20.09.2019

–>
pom: de focus op een nietig element in de natuur. zelf ben ik niet zo erg voor de natuur in al haar bestiale verschijningsvormen. maar dat de dichter niets maar dan ook niets uit de weg dient te gaan is een voorwaarde voor een goed dichterschap. zo ook frans terken. dichter terken vindt bijna elke week hier de uitweg bij schier onmogelijk gestelde thema’s. zo ook deze week en hier.  Hulde!

jeanine: –>
FT 20.09.2019
 
Ach, wat mooi Frans, wat teer ook, die draden. Dat web waarin je gevangen werd ook al is dat niet wat je schrijft. Het zal geen echte spin zijn daar ze de vliegen wegjaagt, je mag je gelukkig prijzen dat je geen vlieg bent denk ik dan als lezer. Wacht idd nog maar even.
 

Watermerk
waar is het gebleven, ik zag het
als een kind – verstenen, steeds
een stukje meer van waar
weggedreven
 
liever speelde ik risk roulette
en hing vermoorde onschuld
in het hart tot bitterkoude
mijn bot geworden ijzer
tot doorloper sneed
 
jou vooruit stuurde
terwijl ik je toefluisterde
ga maar vast schat ik kom er aan
al duurt het even, nog zoek ik
in donker mijn tweede adem
 
watermerk en stempel
        de kaart van deze helletocht
   bonkevaren is nu eenmaal het lot
van de dichter – weg
van zichzelf
 
20-09-2019 / Cartouche


–>
ha cartouche, onze enige echte brabander is weer in ons midden. er is een zij (een schat) en er is een dichter (weg van zichzelf) dat is zijn lot nu eenmaal lezen wij. ben ik volledig met dichter cartouche eens. de laatste twee strofen zijn aangenaam te lezen – de eerste twee strofen gezocht en natuurlijk door cartouche gevonden maar nergens voor nodig.
 
ga maar vast schat ik kom er aan
al duurt het even, nog zoek ik
in donker mijn tweede adem


is op zich een mooi begin van een gedicht.

jeanine: –>
20-09-2019 / Cartouche
 
Oei Cartouche verloor zijn watermerk, vervolgens raakte hij op drift en zonder het te bedoelen – zo lijkt –  herontdekte hij weer eens het lot van de dichter. Ja, wij dichters hebben het soms zwaar. Alles nestelt zich ergens diep van binnen en we blijven maar ontdekken en woorden vinden. Zodra je denkt nu weet ik het, constateer je dat je ouder werd en zie je het net weer anders en zo bonkevaart?  De dichter verder. Waar risk roulette het wint van een watermerk. Waar genot de eigenheid tracht te overwinnen, omdat het soms zo lastig is. Dichters zijn niet in de wieg gelegd voor de vlucht. Zij moeten voorwaarts, dat is denk ik wat Cartouche zegt. Nou ja, ongeveer. Soms raakt ook de lezer aan het bonkevaren en de een wordt eerder zeeziek dan de ander. Ik hou me vast aan de horizon, zo ik me op één punt richt als ik een pirouette maak. Het helpt.
 
 
 
 
 
De laatste mooie zomerdag, al in de herfst.
En de tijd gevonden om te schrijven. Want de liefde…..


Oostenwind

De zee bijna spiegelglad
zodat je kon kijken 
zover je wilde.
En wat je nog over had 
aan liefde gaf je aan mij. 

De wind bewoog je 
richting zee 
en met blote voeten 
werd je kind.
Je grijze dunne haar 
waaide zachtjes mee.

Het zand was nat nog
van de vloed
en je rende langs 
de vloedlijn spetter hard.

De zon scheen sterk
in september gloed
en lag in je blauwe ogen
tot in mijn hart. 

©Lisan Lauvenberg
22 september 2019 

pom –>
een liefdevol gedicht – een gedicht voor een geliefde die weer even net als ooit – en dat dat allemaal gezien is door de dichter – die deze ervaring mooier en mooier maakt. we voelen ons nog even jong, aan het strand met open hart. ja dat is Lisan.

jeanine: –>
©Lisan Lauvenberg
22 september 2019
 
 
Als dat geen liefde is. Dit is het eerste wat me invalt en daar laat ik het bij want het is een mooi liefdesgedicht dat je instuurde. Een liefde die er nog is maar – en misschien lees ik het verkeerd – de persoon waar deze liefde voor is, is er niet meer. Heimwee, weemoed, herinnering.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. HEELAL

  dat alles
  zo vanzelf
  zwijgt

  zo zinloos
  en verlangend
  reikt

  waar blijf ik
  met mijn
  dagen

  in wezen
  sta ik los
  van maan
  van zon
  van sterren

  waar ik dacht
  heelal te zien
  daar zweeft
  in vele lagen
  niets

  het is zo stil
  dat alles wacht

  tot jij terug
  blijft

  Petra Maria

 2. In het web

  Hoe de onrust jou
  als een tijgerspin in het web
  tot trillen beweegt

  ik zie het van hier gebeuren
  je wappert al de vliegen weg
  dat ze niet in je spinsel gevangen

  met m’n ogen houd ik je
  binnen schootsafstand
  tik zacht op de draden

  sla weemoedige akkoorden aan
  om dichterbij bij je te raken
  wacht nog tot het rag verwaait

  FT 20.09.2019

Laat een reactie achter