KAREL WASCH in Eijlders – gedicht voor pom wolff


Ha Pom,
Zondag jl. in Eijlders heb ik dit gedicht voorgelezen.
Ik had het speciaal voor jou gemaakt, maar zag je niet.
 
Als je zo gek bent mijn gedichten mooi te vinden,
ben ik zo gek om een vers voor je te maken!
 
Love
Karel
.


Voor Pom Wolff
Mistschreeuw/roestblad.
(Alzheimer)
 
Verdwenen uit  het beeld
Opgelost.
In blauw bloed verdronken.
Mooie ogen vol onbegrip, zinnen
uit een hiernamaals, wellicht.
Grote honden namen je mee, wolven
kwamen uit de wouden en
renden door de vlakte
van mijn ziel. Tanden flikkerend
in het maanlicht.
Er viel iets op de grond
maar het licht was uit, je schreeuwde
we konden het niet meer vinden voorlopig
dacht ik. Maar het duurde langer.
“Als ik je niet meer herken, houd ik nog
steeds van je.” zei je.
Je gilde: ”Karel!!!”
Ik zat slechts 50 centimeter van je vandaan.
Een mistschreeuw.
Troost bestaat niet meer voor mij.
een Titanic vol is vergaan
naar een troosteloze bodem.
roestbladeren.
Nu houd ik alleen nog van regen,
liefst bakken vol. Doe geen jas meer aan.
Op welke bodem ben je
dat ik je niet meer kan opduiken?
Had al mijn zuurstofflessen voor
jou gevuld met liefde
Geeft niet in het Rusthuis bezorgen ze
jouw krant ook. En smeren een bruine
boterham voor jou, omdat ik kwaad werd over zoveel
witbrood.
Wilt u Hier niet schreeuwen meneer?”
“Rustig aan, we horen u wel!”
“Mijn vrouw houdt niet van Bingo!”
“Dat komt wel meneer!”
Een man op jouw afdeling lijkt op de Hulk,
maar hij heet eigenlijk Rinus
alleen hij weet dat zelf niet meer en hij
krijgt nooit bezoek. Ik heb mij gemeld als zijn zoon
en hij groet mij, kan opeens weer praten.
Ligt niet meer de hele dag tussen
dood witte lakens.
Heeft U wel eens geprobeerd ‘lieve schat,’ tegen iemand
te zeggen, zonder dat U het meent??
Verpleegsters kunnen dat heel goed, zit in de cursus
inbegrepen.
We zien elkaar in de hemel guys!
Daar is geen Alzheimer en geen bingo.
Hier wel!
 
 
Karel Wasch

 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter