VON SOLO in 2015 over DOMINIQUE DE GROEN – hoe zou het met haar gaan?

Gepost door Pom Wolff op 2014/10/23 7:30:00 (857 keer gelezen)
POMgedichten presenteert de donderdag column:
VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!
Openhartige openbaringen van de Jeff Koons van de vaderlandse powezie.Vorige week was ik met mijn inmiddels nagenoeg onafscheidelijke fotograaf Theo Huijgens in Gent. En wel in het kader van de voorronde van Poetry Slam Belgium in de Hotsy Totsy. We waren er deze keer niet voor de competitie, maar enkel voor de eer.
Het was een bijzonder aangename avond en een volle bak. Onder toeziend oog van Philip Meersman en David Troch zagen we in Vlaanderen wereldberoemde namen als Bardthesque, Max Greyson, Kevin Amse, Martijn Nelen, Tom Driesen, Amanda Malinka en nog veel meer de revue passeren. Jelmer van Lenteren was er ook, als toeschouwer. Maar die heeft het einde van de avond niet gehaald, zoals wel vaker. Wat we ook de revue zagen passeren was een jong meisje dat in de eerste ronde tijdens een gedicht over Ryan Air zichzelf met slagen in het gezicht kastijdde. Ze haalde glorieus de tweede ronde. In de tweede ronde verraste ze vriend en vijand met een gedicht waarin het mantra ‘extra kaas’ uw trouwe dienaar en zijn kompaan volledig voor zich won. De finale haalde ze op een haar na. En alhoewel niet iedereen er de poëzie van kon inzien zagen wij dat wel. Reden te meer om een geïmproviseerde sessie van ‘Dichter onder de oppervlakte’ op te zetten met deze reizende ster van slammend Vlaanderen, Dominique. Die we onder ons al tot ‘het kaasmeisje’ hadden gedoopt.


Dichter onder de oppervlakte, deel 9. : Dominique, ‘het kaasmeisje’

Het is tijd om ijzer te smeden waar het heet is. Theo is er klaar voor met zijn Nikon en ik heb in ijltempo tien vragen verzonnen. Enigszins onwennig geeft de jonge Dominique zich over aan de interviewende vossen van powezieland.

Von: ‘Het was me opgevallen dat je net als ik een tortoise Wayfarer montuur van Ray Ban draagt. Is dat toeval, of is dat het lot?
Dominique: ‘Het model komt veel voor dus ik zou zeggen toeval. Het is wel mooi dat die van u een zonnebril is en die van mij een bril op sterkte. Bij nader inzien zou het toch wel lot kunnen zijn…’

Von: ‘Wat is uw ideale vrouw?’
Dominique: ‘Beyoncé. Ze heeft het woord feminisme weer terug cool gemaakt. Ze is super mooi. De perfecte vrouw en nog intelligent op de koop toe. Ne goe mens.’

Von: ‘In uw eerste gedicht noemde u Ryan Air. Wat heeft u met Ryan Air?’
Dominique: ‘Ik heb een hekel aan Ryan Air. Maar toch neem ik die graag te vaak. Naast alle ongemakken is ook de esthetiek van Ryan Air vreselijk.’
Von: ‘Bent u echt blond?’
Dominique: ‘Nee.’

Von: ‘U had ons net helemaal met dat gedicht over kaas. Wat is uw fixatie met kaas?’
Dominique: ‘Naast het feit dat ik wel houd van kaas, staat het symbool voor consumptiemaatschappij. Die verafschuw ik.’

Von: ‘Als u vandaag president van Amerika zou zijn, wat zou u dan doen?’
Dominique: ‘Meer gelijkheid creëeren. Tussen alles. Tussen de seksen. Tussen zwart en blank. Ook voor holebi’s*’.

(*red. Vlaamse term voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen.)

Von: ‘Wat is uw favoriete Hollander?’
Dominique: ‘Lastige vraag. Ik ken niet zo veel Hollanders. Ik zou dan toch denken Typhoon.’

Theo: ‘Heb je een vriend?’
Dominique: ‘Nee.’
Von: ‘Kappen Theo, en fotograferen met je donder!!!’

Von: ‘Is er nog iets dat u kwijt wil aan onze Nederlandse lezers?’
Dominique: ‘Ik zie het als mijn missie om de literatuur wakker te schudden. En dat zonder het pretentieus op te pakken. De literatuur van nu is zich niet bewust van wat er in de jeugd en de hele internetgeneratie speelt. De snelheid waarmee alles gaat. Wat er leeft in de hoofden. Daar ga ik wat aan doen.’
Von: ‘Super. Wij zijn er klaar voor!’

Theo knikt instemmend en schiet nog snel wat laatste kiekjes en Do en ik schudden handen. Misschien hebben we hier wel de winnaar van Poetry Slam Belgium 2015 aan de hand. Wie zal het zeggen. Waarschijnlijk zal Marcel Linssen, die ouwe snoeperd, haar binnenkort charteren voor de Dichtslamrap in Boxtel en dan is haar kostje gekookt. Maar dan hebben Servet en Haché deze keer toch mooi de scoop gehad. Wij hopen in ieder geval dat Dominique koers houdt en zetten onze tanden graag weer in een stuk pizza, met extra kaas.(los fragment uit een langere tekst)

Begrijp dan tenminste dit: Calibri doet me kotsen,
ik kan het letterlijk
niet meer zien het maakt me
misselijk tot op het bot.
Je kan zeggen dit en dat, maar het is nog altijd een fokking stinkend sap.
De pot op met ronde haakjes &
smart quotation marks, als er iets de hittedood van het heelal zal overleven is het wel
[mark my words ur words how they slither down (my thighs)]
wat als factor onbekend tussen [ en ]
wat eeuwig anoniem tussen ‘ en ‘

E-en dan dat vreselijke moment waarop ik besefte
dat er maar zoveel is dat ik in dit leven kan bereiken door meta te zijn,
dat het enige wat ik ooit geworden ben door meta te zijn een klein zwart slakje was
dat kleefde op een glazen flesje cola.
Kijk niet als je bang bent van spinnen.
Dit slakje fuckt de lucht kapot.
Dit slakje fuckt de lucht kapot.
Dit slakje fuckt de lucht kapot.


(Dominique, 2014)
www.vulpix91.be


Het vervolg van deze tour de force elke donderdag op POMgedichten in VON SOLO, FEAR AND LOATHING IN POWEZIE LAND!!!

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter