Abraham VON SOLO een nachtje slapeloos moet kunnen


VON SOLO hanteert de juiste methodiek. laat de angsten inderdaad even toe –
stop ze in een column -en sluit de column af met een punt. en dan is het verder: genieten maar van elkaar, van de zon, van de kids, van de drank en alles wat de mens ook maar genot kan brengen.
Deel 344. Slapeloos


Het was zondagavond. Naast me hoorde ik een gelijkmatige ademhaling. Verder was alles stil. Het geluid van de snelweg was niet te horen. Ik had het warm en kon niet slapen, overvallen door gedachten, die me in doodsangst brachten. Wat als dat asbestincident van twintig jaar geleden inderdaad slecht zou uitpakken? En mijn kinderen dan? Dat hun vader nog voor zij van de middelbare school af zijn, er niet meer zal zijn. En hoe heeft dat toch kunnen gebeuren? Had ik er iets aan kunnen doen? Mezelf enkel tussen gedachten door troostend met het idee, dat ik morgen in ieder geval nog zou leven.

De wanhoop. Ik weet waar het vandaan komt. De avond ervoor had ik voor mijn doen veel te veel gedronken. De volgende dag word ik dan altijd geplaagd door een milde depressie. Die trekt gelukkig weg als de alcohol ook weer uit mijn bloed verdwijnt. Maar als je ouder wordt, duurt dat soms even. Dinsdag lachte het leven me gewoon weer toe, toen ik opstond. Maar de nacht blijft een raar domein. Ik had het niet aangedurfd om mevrouw Solo wakker te maken voor correlatie of troost. Zij sliep. Als ik ze wakker had gemaakt, daargelaten dat dat gelukt was, was ze niet vriendelijk of begripvol geweest. Als ik tegen haar aan had gaan liggen, had ze afwijzend gekreund en me van zich afgeduwd. Op dat soort momenten sta ik er alleen voor. Je vraagt niet om hulp, als je afwijzing als antwoord verwacht. En die gedachte brengt mij terug naar mijn jeugd.

De problemen die ik als kind of tiener verzon, waren soms zo groot dat ze me tot wanhoop dreven. Liefde, school, levensvraagstukken, angst. Allemaal onderwerpen die me, toen ik jong was, menig maal uit de slaap hebben gehouden. Ouders die me altijd voorhielden dat het wel goed zou komen. En daar hebben ze tot dusver ook gelijk in gehad, durf ik te beweren, terwijl ik even op het houten tafelblad tik. Maar op de momenten dat je erover maalt, is dat meestal maar een schrale troost. Zo schraal dat je vanzelf ophoudt met het vragen om hulp. Als je op een gegeven moment het antwoord zelf al kent, hoef je er ook niet meer om te vragen. Het antwoord beantwoord wel letterlijk de vraag, maar het beantwoord niet de vraag achter de vraag. Dat waar je echt mee worstelt.

Gewoonlijk slaap ik rustig tegenwoordig. Maar afgelopen zondag realiseerde ik me ineens dat ik overvallen werd door een existentiële angst zoals ik enkel ken uit mijn jeugdjaren. Het soort angst dat je uit je slaap kan houden. Het soort vragen waar geen antwoorden op zijn. En ik denk dat ik het nu begrijp. Het verlangen op die momenten, is niet dat naar een antwoord. Het is het verlangen naar een luisterend oor, een deelgenoot, een arm om je heen, iemand dat er altijd zal zijn. Het was nooit meer dan eenzaamheid. Dat wat komt als er niemand meer wakker is op de wereld, behalve jij zelf.
 

VON SOLO

DICHTER, COLUMNIST,  PERFORMER EN CINEAST

Check de actualiteiten van VON SOLO op www.vonsolo.nl

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter