Ditmar Bakker benoemt jolies heij tot de merrie Dresselhuys der dichtkunst – ditmar over de villanella kwestie


Wat een Joleijt weer, Pom. Natuurlijk heeft die Hoedemakers er geen kaas van gegeten, maar om La Heij nu te vergelijken met een vdTorren, wiens schrijverijen wel pantoems worden genoemd door Hen Die Weten en die niets onderdoen voor het afwisselend Hoog- en Klaaglied der Freggles®—dat gaat wel ver. 

Anderszijds gooit J.H. de knuppel pas in het hoenderhok nadat zij deze versneden heeft tot piketpaal; de vormnaam zo minnend volgend en vervolgens—Bishop in de mix gooiend als was zij de Dresselhuys der dichtkunst, time for tears, says the almanac—aanpassingen doorvoerend zoveel zij gelieft! Neen, het fluitje is prijziger. 

Zo bleek namelijk dat, met ampele aanpassingen, de Villanelle (4 x L, toch? Ja.) zoals door La Heij aangeleverd doorkijkjes biedt in een schraal-doorvoelde jeugd, alsof Joop Terheul in Goes opgroeide en daar de gezusters Loveling herschrijft. Het rot dat vreet aan zijen spek / snijdt men eruit, men is niet gek…


ECHTE JOLIEZEN ETEN GEEN KAAS

Van oudsher over mijn schouder gekeken,
van jongs af aan toch die baarmoeder uit.
aan vooruitgang ben ik nog niet bezweken.

Op weg naar school wel meermaals uitgeweken
voor buien onder luifels, en ’t geluid
van oudsher. Over mijn schouder gekeken

het jonge manvolk, dat, in pennestreken
mijn dagboek vat. Het warmt tot in mijn stuit.
Aan vooruitgang ben ik nog niet bezweken,

noch raakt men op mijn borstjes uitgekeken
tot men, bemoedigd, zuchtend spuit: een kluit
van oudsher over mijn schouder. Gekeken,

vidi, venerunt—schools zonder gebreken,
’t lyceum mint mijn lijf. Dees modderschuit:
aan vooruitgang ben ik nog niet bezweken,

maar laatst zou dan ons directrice spreken,
Het schoelje schitt’rend door mijn brillenruit.
Van oudsher over mijn schouder gekeken…
aan vooruitgang ben ik nog niet bezweken.

-x-

D.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter