Jako Fennek wint de enige echte virtuele – hoe ver we ook waren we komen weer terug (in het bed zoals het was) trofee op pomgedichten – Frans Terken zilver voor het gevoel van thuiskomen vrij naar rik van boeckel.

de dames petra maria, jolies en anke beschrijven het grote ‘weerom’ zonder maneschijn en rozengeur. de mannen milder. ik kies voor de mannen deze week. met veel plezier de werken van frans terken en jako fennek gelezen. zij rapporteren over het leven in poëzie. en elke dag is er wel iets van poëzie te melden. dichters doen nu eenmaal niet anders. dichters willen ook wel eens op gewoon maar dat lukt de gewone dichter niet.  vrouwen verdwalen – amanda strydom zong er al over – de mannen gaan –  zoeken – en vinden. ik doe goud en zilver – dank aan rik van boeckel voor de themabijdrage – dank aan de vrouwen voor de zo diep doorleefde beschreven en doorgegeven  ellende, angstdromen en ander onheil in poëzie gespeld. goud voor jako en zilver voor frans – van harte!

Hoi Pom,
even vlug, moet al weg zijn. Fijne dag en groet, Jako
 

 
terug
 
tegen bermtourisme, overvolle stranden en
dreigende verstikking word je migrant
ruilt polders tegen alpen
 
op een dag wil je naar huis, genoeg
van de bergen
niets houdt je tegen  –  twaalf uur later
drink je koffie op het spui
 
je gaat nog even bij athenaeum kijken
met gedichten van wigman onder je arm
loop je hoppe binnen
waar je twee dames het leven uitlegt
 
tegen de avond duwt een barklant
je de tram in  –  op een tafeltje bij hoppe
blijft menno wigman achter
 
jako fennek

–>
jako legt twee dames bij hoppe het leven uit. hahaha. ja hier hebben we een echte jako fennek bijdehand. de tijd verstrijkt, de glazen gevuld en uiteindelijk wordt menno wigman vergeten. uit zwitserland komen, richting spui richting hoppe, verzameld werk van wigman kopen en dan de tram in zonder wigman richting alpen. heerlijk. twee dames het leven uitgelegd en passant. ach laten we menno citeren uit zijn gedicht “Tot de Sirenen”, de laatste drie regels van de eerste strofe:
Er was – niks was – er was een bar, daar dronk
je uit een jukebox van zes meisjesogen
liedjes van niks, dat liefde straalt – en stinkt.
 • Rik van Boeckel – wordt comfort weer de troon (buiten medediging)
 • Petra Maria – daar tellen zandkorrels
 • Frans Terken – dronken van vroeger
 • Jolies Heij – vlieg over de aarde tot die rond is
 • Jako Fennek – op een tafeltje bij hoppe blijft menno wigman achter
 • Anke Labrie – in de oude kinderkamer

wedstrijd gesloten


thuiskomen

hoe ver we ook waren
we komen weer terug op onze schreden

soms noemen ze het herinnering
soms een verlangen naar vervlogen dagen

soms is het gewoon thuiskomen
erwtensoep, witte lof en antraciet (of eierkolen)

vader, moeder, een zoon met een brandweerauto
voor de brandhaard

pw


wie wint de enige echte virtuele – hoe ver we ook waren we komen weer terug (in het bed zoals het was)  trofee op pomgedichten? het gevoel van thuiskomen vrij naar rik van boeckel.
 

 
 
Rik schreef van de week  – ‘Ik ben weer terug uit het noorden. Groeten, Rik’ – een mooi thema voor de zondag rik schreef ik terug. thuiskomen is voor iedereen een belangrijk thema. terug in de comfortzone hoe mooi de verre vreemde kamers ook waren. van de dichters lezen we graag over het gevoel van thuiskomen. u kent de regels: de gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd. 
 
 
De dagen na de reis
 
Er zijn van die dagen
dat het leven een andere aanvang kent
waaraan je van nature bent gewend
 
reizen is de zone verlaten
maar comfort houdt je in de gaten
jezelf neem je telkens mee
 
je zeult met de zware koffer
naar vliegtuig trein en boot
indrukken bepalen het gegeven
 
opstaan in vreemde kamers
met dromende bedden
op schone soepele kussens
 
nu komen de uren de zone binnen
wordt comfort weer de troon
het bed zoals het was en is gewoon.
 
Rik van Boeckel
Na St.Petersburg Helsinki en Tampere
30 oktober 2019


–>
tot de meest reislustige dichter van het noordelijk halfrond mag rik van boeckel zeker gerekend. hij lijkt overal zijn thuis te vinden in de percussie van de muziek –  het ritme  vertegenwoordigt een internationale taal van de liefde waarin mensen zich verstaan. lijkt de dichter in hem uit te dragen.
opmerkelijk riks gedicht over thuiskomen, terug in de comfortzone van welke ik dacht dat hij die overal ter wereld kende. rik blijkt soms toch een gewoon mens. oost west thuis best.
 
thuis

er was geen thuis
er is geen thuis
nooit
zal het dat zijn
want daar tellen
zandkorrels
de schoonheid
korrel voor korrel
tot modder
waar jouw laarzen
drogen
alsof het nooit
anders
is geweest
en niet genoeg
want stilstand
is leegstand
en wat over is
thuis
hier
bij mij

en
mijn thuis
is stuk

petra maria

–>
zelden las ik meer duidelijkheid. thuis wat thuis? er is geen thuis voor mij – schrijft petra maria. duidelijker kan niet. vervolgens treedt de onduidelijkheid de kamer binnen van de lezer. nog iets met zand en zandkorrels – iets met kindjes – we vermoeden erge onuitgesproken en nog te verwerken particuliere dingen. totdat de duidelijkheid weer haar hoofd om de hoek laat zien in de laatste strofe: mijn thuis is stuk – ik vermoed is stuk gemaakt.
nee –  particuliere gedichten zijn er niet voor de lezer – hoewel vandaag het thema uitnodigt tot particuliere notities waarin het verleden verwerkt. zo werpt uw webmaster antraciet en eierkolen in de open haard – en corrigeert dichter brandhoff hem – kolen svp de kolenkachel in! – de werkelijkheid van dichter wolff is hem net te rekkelijk.
Goedemorgen Pom,
vanuit de trein naar het zuiden de bijdrage, een impressie van dit weekend,
groet en fijn weekend ook!
Frans


Van donker naar licht

In het donker de reis begonnen
een trein haalt me koud binnen
er wacht een warm weerzien
met oude klasgenoten

samen het maankwartier beklimmen
nieuwbouw als torenhoge schuld
aan de stad van eerste voetstappen
waar het stof zwarte sporen droeg

naar een avond van verbroedering
aan tafel met zus neef en nicht
de glazen vol van verhalen
wij dronken van vroeger

nuchtere ochtend voor terugtocht
met zondagzon boven de Gouden Bal
om er tafels en stoelen met
mijn woorden te verzengen

en door naar huis waar mijn lief
en ik de stomende hitte delen

FT 02.11.2019


–>
frans beschrijft het weekend dat hij poëtisch beleeft – leven geeft aan limburg – het land ook  van mijn oma – heerlen, schaesberg, nieuwenhagen (heide) onderaan in de voert waar nu kapitale villa’s prijken. het limburg van de mijnen – de zwarte stoflongen, frans ontmoet familie en vrienden in de nieuwe tijd – zo zijn ‘wij dronken van vroeger’. mooi!
door naar eindhoven vandaag begrijp ik poëzie in de gouden bal en dan weer door naar huis. poëzie is mooi maar comfort en ware liefde het mooist. zo lees ik dit gedicht.de kunst van het thuiskomen
 
drijf de vlinders naar de buik
kijk hoe ze hulpeloos fladderen
voed je met de honing van het land
 
kijk zuurstokroze, aai hoefijzers
sterf aan ongekende verten
streel hooguit met de vingertoppen
 
laat je tranen oogstrelend zijn
je woorden zinneprikkelend
je gedachten wervelend
 
vlieg over de aarde tot die rond is
tot je begint te geloven
dat de zwaartekracht is opgeheven
 
geen wereld zo weids of je komt elkaar tegen
in de spiegeling van een ruit
in een scherf in de regen
 
weet dan, hoe koud en onbemand het huis
maar in de nissen valt te leven
het voelt als onthand maar toch thuis
 
 
Jolies Heij

–>
een hele trip met die heij. waar vliegt ze ook elke week weer heen. om je ergens thuis te kunnen  voelen. in de poëzie.  kind neem je rust, laat je niet opjagen door de poëzie voor het leven, de poëzie is geen maatje –

ik wel.

kom bij mij. kom rustig liggen op mijn sofa. laat ik je vertroetelen. ik zal koffie voor je zetten met een speculaasje. ik zal eten voor je maken – ijs met sahne jou serveren. ik zal zeeuws leren, duits, servisch kroatisch balkans weet ik veel – ik zal alles voor je doen, in alle talen jou de liefde verklaren – jij die week in week uit in al je omzwervingen ook de pom nog elke week wist aan te doen. kind kind kind kom toch tot rust. en kijk nou weer wat je allemaal geschreven hebt, waarheen één gedicht jou al weet te brengen – je vliegt de aarde rond, je heft de zwaartekracht op om mij tegen te komen in de regen. onthand ontheemd ja veilig is de poëzie echt niet – jouw thuis.
leeghalen ouderlijk huis

de wenteltrap naar het verleden
daalt hij voorzichtig af
de treden uitgesleten door de jaren
kraken angstaanjagend

in kasten in de oude kinderkamer
liggen de leugens opgetast
verpakt in zoete kleuren

het kleine ledikant staat er nog steeds
doorgebogen onder de geheimen

hij kent nog steeds de weg niet in dit huis


anke labrie

–>
geen pretje lezen we – de gang in het oude huis, de anstaanjagende geluiden, leugens en ander onheilspellends. zo kom je tegen wat al afgelegd, verworpen en vergeten was. een aparte inkleuring van het thema. thuiskomen is voor de een de kolenkachel voor de ander de brandhaard die maar niet wil uitdoven. de dames petra maria, jolies en anke beschrijven het weerom zonder maneschijn en rozengeur. de mannen milder.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. thuis

  er was geen thuis
  er is geen thuis
  nooit
  zal het dat zijn
  want daar tellen
  zandkorrels
  de schoonheid
  korrel voor korrel
  tot modder
  waar jouw laarzen
  drogen
  alsof het nooit
  anders
  is geweest
  en niet genoeg
  want stilstand
  is leegstand
  en wat over is
  thuis
  hier
  bij mij

  en
  mijn thuis
  is stuk

  petra maria

Laat een reactie achter