gezellige meningsverschillen – net als VROEGER – tussen webmaster en eilanddichter ROOP

vroeger

toen de kinderen nog klein waren
toen ik voor geld adviezen gaf
op school zat naast mijn eerste grote liefde
voetbalde op gras
met mijn vader naar ajax ging
en koetjes repen at

vroeger

toen je kinderen zag spelen op een pleintje
toen je nog bomen had
toen je buiten kon wandelen
en gratis zuurstof kon halen
toen je ramen had in een huis die open konden
toen het nog tochten kon

vroeger

toen je dichters had
ook die van de zee hielden
of uit zichzelf dood gingen
toen je nog dichters had die niet werden vervolgd
die niet werden opgesloten
én opgehangen

pom wolff


Roop:
die eerste strofe pruim ik nog wel, maar dan gaat het snel bergaf. voor iemand die het amstelpark als derde long gebruikt en een huis heeft op eigen grond die vol ligt met wilhelminadubbeltjes, klinkt de tweede strofe als een merkwaardige ontkenning van het eigen bestaan. inhoudelijk gaat het in de laatste strofe helemaal fout: er bestaat geen vroeger, waarin dichters niet werden opgehangen. dat maakte altijd deel uit van het beroepsrisico, van minstrelen die niet genoeg wisten te vermaken of waarbij toevallig niemand had gehoord dat de koning “don’t shoot the messenger” riep tot en met de zuidamerikaanse dichters, die in de kelders van voetbalstadions werden doodgemarteld. en van de zee houden? ik beweer maar even dat tweederde van de poëtische inhoud heden ten dage hier op facebook rondjes draait om de zee en het water.


commentaar webmaster:

vroeger
toen je nog recensenten had die pruimden
op de poëzie kauwden als was het pruimtabak….

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter