Merik van der Torren over overbuurman ARIE en Peter Posthumus met een ballade: ‘hij kwam in glorie vertrok in chaos met geweld…’Hoi Pom,
 
De bewegingen van de overbuurman die ik Arie noem, inspireerden me tot deze tekst, voor pomgedichten, groet, MerikOpruiming

Na het overlijden van Jan aan de overkant
werkte buurman Arie zich wekenlang het gompes.
 
Je zag hem volle vuilniszakken naar
de container slepen, de hele dag,
sjekkies rokend, die oude man als
schim door de duivel voortgejaagd,
zakken met misschien nooit gelezen
boeken of afgedragen kleren.
 
Dat hij op een dag voor zijn beeltenis
op de knieën valt, zijn handen heft en
jammert: “O, heer, vergeeft U onze zonden!”

Merik van der Torren
 
 
Hoi Pom, Vorige keer was ik op kraambezoek, deze keer ben ik naar een begrafenis geweest. Vandaar een kleine ballade:


Jarenlang ratelde z”n vingers
over de snaren van z’n bas
foutloos, fretloos, to the point
en tot het uiterste


hij kwam in glorie
vertrok in chaos met geweld
rijmde drank en dergelijke
aan zalen, feesten
festivals en pleinen
maar op het laatst
vooral in straten


een handvol muzikanten
een buurman en iemand 
uit een kroeg
ook een priester
die in het Russisch
dat niemand kon verstaan
geen vrouw, geen van z’n kinderen
uit armoe geen familie
uit de onmetelijke uitgestrektheidverminkt, verstijfd
in vreemde harde grond
verweg van de taiga
bye bye
good and sweet old Slava

Peter Posthumus

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter