Ditmar Bakker verzorgt de lezing van vandaag: ‘Marie: Je prépare une tarte des pommes. Mamma, ik ben zwanger. Heb ik nou eindelijk je aandacht?! Mamma?…’


Over Subtekst, of: Wat Leerde de Franse Les op de Middelbare School Nou Echt?
 

HOOFDSTUK 1
Introductie


Je suis Monsieur Tazoulin. Je suis le père de la famille.
Ik ben meneer Tazoulin. Ik ben de vader. Ik ben erg mannelijk.

Je suis Jean-Paul. Je suis le fils de la famille.
Ik ben Jean-Paul. Ik ben ook een man, dus kom ik vóór mijn zus.

Je suis Marie. Je suis la soeur de Jean-Paul.
Ik ben de zus van Jean-Paul: Marie. Mijn opvoeding dient mijn latere huwelijk.

Je suis Madame Tazoulin. Je suis la mère de Jean-Paul.
Ik ben de echtgenote. Ik heb geen voornaam. Ik ben teleurgesteld dat ik een dochter heb en niet twee zoons.


HOOFDSTUK 2
Waar Woon Jij?


M. Tazoulin: Nous habitons à la capitale.
Zoals alle Fransen wonen wij in Parijs.

Mme. Tazoulin: Je l’aime Paris! La ville d’amour!
Waar het hart van middelbare leeftijd van vol is, loopt de in een iets te jeugdige tint gestifte mond overduidelijk van over.

Marie: Le ville de la culture et les chefs de cuisine!
Mam, doet pappa je pijn? Glimlach maar als het antwoord ‘ja’ is.

Jean-Paul: Je l’aime le Tour Eiffel! C’est magnifique!
Waarom is de Eiffeltoren uit letterlijk elk raam zichtbaar?


HOOFDSTUK 3
Naar de Supermarkt


M. Tazoulin: Je vais faire des courses maintenant.
Ik alleen doe de boodschappen. Blijf hier in de kleine auto met de raampjes omhoog.

Marie: J’espère qu’il achète des chocolates.
Hij is weg. We kunnen vluchten.

Mme. Tazoulin: Je voudrais des fleurs pour le jardin.
Dan vindt hij ons, Marie. Dat doet hij altijd.

Jean-Paul: J’espère qu’il machète un nouveau ballon de football!
Er zitten godverdomme alleen maar wijn en stokbrood in die tas. Ik heb honger!


HOOFDSTUK 4
Een Avondje Uit


M. Tazoulin: Ce restaurant, c’est tres couteux!
Geld uitgeven vind ik niet prettig. Is het nog steeds legaal om je te slaan?

Mme. Tazoulin: Oui, c’est tres couteux!
Ik ben het zo volledig met je eens, dat ik het niet eens anders hoef te verwoorden. Ook vraag ik me af hoe een orgasme voelt.

Jean-Paul: Marie, voulez-vous du brioche et fromage?
Mam en pap zijn stom. Wil je blowen in de badkamer?

Marie: Mais oui!
Fuck, JA!


HOOFDSTUK 5
Wat Doen We Morgen?


M. Tazoulin: Je pense faire laver ma voiture demain.
Mogen ga ik de auto wassen, maar blijkbaar heb ik daar drie werkwoorden voor nodig.

Jean-Paul: Je vais aux grands magasins avec mon ami François.
Frank en ik gaan namaakvuittons verkopen achter de supermarkt zodat we drugs kunnen kopen. Als we stoned genoeg zijn, houden we elkaar vast en huilen, wat ongetwijfeld leidt tot ongemakkelijk en levensveranderend seksueel experimenteren.

Marie: Je prépare une tarte des pommes.
Mamma, ik ben zwanger. Heb ik nou eindelijk je aandacht?! Mamma?

Mme. Tazoulin: Je vais au cinéma.
Moet ik je brengen, Jean-Paul?

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter