Antony Oomen over het leven: Je bent oud, jouw rolletje is onderhand wel vol – Ja antwoord ik dan ik ben al oud en moe – Zo oud dat ik meer vergeten ben dan jij ooit weten zal…

Je bent oud, jouw rolletje is onderhand wel vol

Ja antwoord ik dan ik ben al oud en moe
Zo oud dat ik meer vergeten ben dan jij ooit weten zalLaag voor laag
 
Het slot vraagt om andere woorden, andere taal
Behoedzaam, zachter van gemoed en aard
Maar evengoed gloedvol en begeesterd
 
Hoe alles begon moet erin doorklinken
Hoe je jezelf laag voor laag hebt afgegraven en ontgonnen
Hoe je met zacht krassende kroontjespen en galnoteninkt
Jezelf hebt vastgelegd als een hermetisch geschrift
In het archief van vriendschap en verlangen
 
Je weet zodoende donders goed waaruit je bent gemaakt
Dat wat je met je meedraagt
En wat je bent kwijtgeraakt uit vervlogen dagen stamt
 
Ik geef toe ik heb weleens een fax verstuurd
Een telex of een telegram
Maar het liefst verzond ik nog met vulpen 
Handgeschreven liefdesbrieven
Op flinterdun lichtblauw luchtpostpapier
En mijn eerste Leica laadde ik bij voorkeur
Met zwartwit-rolletjes van het merk Ilford
 
Je zal nu wel denken jij bent niet meer van deze tijd
Je bent oud, jouw rolletje is onderhand wel vol
 
Ja antwoord ik dan ik ben al oud en moe
Zo oud dat ik meer vergeten ben dan jij ooit weten zal
Oud genoeg om toe te treden tot de raad van dorpsoudsten
Waar ik vast wel wat waarde kan toevoegen
 
Het slot vraagt om andere antwoorden 
Kalme taal kabbelend als het beekje in de lente
Fluisterende woorden zoals het zachte briesje
De blaren teder aanraakt en ruisend aan de praat krijgt
In de bomen van het oude landgoed waar je wieg stond
 
Waar jij je moeder ten slotte toedekte met jullie beider geboortegrond
Waar je alles van waarde van haar hebt geleerd
Elk slot vraagt om nieuwe bewoording en een nieuw begin
 
Antony Oomen
12.V/2021
Amsterdam

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter