wie wint de enige echte virtuele zondagochtendtrofee… op pomgedichten? doen we deze week maar eens een keer niet. (volgende week een bijzondere Eindhoven wedstrijd versie-  daarover later meer)  – we ronden de LISAN LAUVENBERG – dagen van afscheid nemen af met een eerbetoon

met een ‘ik ga maar verlaat jullie niet…’ nam Lisan afscheid van het leven. tien dichters verzorgden op deze site een waardig afscheid in bijzondere woorden – dank jullie wel – de woorden zullen Lisans naasten heel goed doen. dat weet ik zeker. ze is gegaan maar als we goed luisteren horen we haar lach. zoveel is ook zeker. dit poëziekind blijft onder ons. in café Helmers nodigde Lisan – als ik het mij goed herinner – elke maand tien dichters uit – hieronder staan er negen – wie maakt de circel rond met het tiende gedicht. dat we ons nog een keer in Helmers wanen – in Helmers koos een jury voor goud, zilver en brons. vandaag is het 10 keer goud voor Lisan – dank je wel voor wie je was, rust zacht Lisan.

  • Frans Terken: Lieve vriendin met een Limburgs hart
  • Merik van der Torren: in je mooie jurk
  • Max Lerou: Ach lieve grappige onderhoudende
  • Pom Wolff: van mij had je mogen blijven
  • Anke Labrie: haar naam met de L van levenslust en liefde
  • Cartouche: Limburgs op haar mooist lezen
  • Ingrid E. Noppen: Toen was daar jouw finale verbijsterend mooi
  • Ton Huizer: Dichters sterven niet
  • Ien Verrips: all that sweet love
  • …………………………………………………………………………………………………….wie wint de enige echte virtuele zondagochtendtrofee… op pomgedichten? doen we deze week maar eens een keer niet. (volgende week een bijzondere Eindhoven wedstrijd versie-  daarover later meer)  – we ronden de LISAN LAUVENBERG – dagen van afscheid nemen af met een eerbetoon -en met herman van veen – van wie ze hield.
uw bijdragen welkom in het weekend. allereerst laten we de koningin van Helmers zelf aan het woord. (in 2013 won ze deze wedstrijd)
gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst.

LEVEN

Vandaag wilde ik er niet zijn
omdat ik afscheid moest nemen

van iemand die me dierbaar was,
die mijn woorden als kristallen las
en altijd in mijn ogen woonde.

In mijn hoofd dans je nog
de lachwekkenste cha tja cha
en bega je flaters voor het leven.

Zo schaterlach ik ons verleden
de tranen hebben geen tijd gehad.


©lisan lauvenberg
27 september 2013


pom:
Gedicht loopt als een trein tot voorbij de laatste wissel. Een oprecht gevoel in een waardig rijm neergelegd. Bijna zou je willen sterven om dit gedicht voorgedragen te krijgen op je crematie.


roop: lisan lauvenberg
of het gedicht oprecht is of niet, doet er niet zo veel toe: oprechtheid kan een gedicht net zo goed helpen als vernietigen. het lijkt oprecht en voor poëzie is dat genoeg, want het maakt dat het gedicht niet te lijden heeft onder woorden als afscheid, dierbaar en verleden. mooi ritme in een mooi gedicht, waarin subtiel rijm het melodieuze karakter nog eens extra versterkt.

 
 
Bij deze een I.M., eerbetoon in een naamdicht.
Met droeve groet, 
Frans


I.M. Lisan

Lieve vriendin met een Limburgs hart
In je gedichten spreek je van dansen en
Springen in de straten van een stad zoals
Amsterdam dat je thuis werd van dagen en 
‘Nachtenlang, zingend vol liefde zijn’


Laat het niet ‘vuil maanlicht’ zijn
Als je nu durend tussen de sterren 
Uitrust van je omzwervingen bij het
Vuur, langs de zee of door de heuvels
En ‘Een helling waar je van afstortte’
‘Naar met madeliefjes gevulde weiden’
Blijf je bij ons in warme herinnering van 
Een LEVEN vol vriendschap en poëzie
Ruisend in een kleurrijke bloemetjesjurk
Ga je met een lach die tijdloos klinkt


© FT 13.08.2021


Voor Lisan Lauvenberg

Je bent weg, luidt het bericht,
alle betekenis zuigt weg
uit de wind in de bomen,
het lachen van meisjes op straat,
het open raam van de overbuurman;
een groet klinkt hol in mijn oren
 
en ik schenk nog eens in, proost op je,
die ergens daarboven toeven moet en
hoop dat je plezier hebt, zoals ik je ken,
grappend met vrienden of juist
romantische gedichten lezend
in je mooie jurk.

Merik van der Torren
Ach lieve grappige onderhoudende Lisan,. Ze won als eerste de Jantje van Leiden wisseltrofee. Een jaar later was ik aan de beurt. Verknocht als ze aan het beeldje was geraakt, ‘vergat’ ze het mee naar het Leidse café te nemen waar ik als opvolger zat te wachten om die mooie prijs uit haar handen te mogen ontvangen. We hebben er smakelijk om gelachen. Later in Eijlders maakte ze het met een mooi glas wijn alsnog goed. Het beeldje heeft daarna een heel jaar bij mij thuis staan te pronken. Waar het nu is weet ik niet net als we nu niet weten waar Lisan nu is…ik vermoed een mooi plekje in de kosmos, in gezelschap van al die mooie dichters die het pad voor haar geëffend hebben.
Wat mij betreft had ze de Jantje mogen houden; ik plaats hem hier alsnog voor Lisan. Ze wordt gemist…

Max Lerou

van mij had je mogen blijven
dat weet je wel
ik ben een uur gaan zitten
met een boekje in mijn hand
een pen om je te schrijven
het was een zinloos uur
 
er is er een vertrokken
en een is blijven staan
meer is het niet
ik adem nog
en jij in mij niet minder
dat is het dat ik schrijven kan
 
pomwolff

Ik heb nog een gedichtje geschreven hoe ik me haar herinner, kende haar niet zo goed.
Maar juist doordat ze zoveel levenslust uitstraalde (en ik niet wist dat ze al zo lang ziek was) schrok ik wel behoorlijk door dit voor mij zo onverwachte overlijden.

Heb ik goed begrepen dat, zonder wedstrijd uiteraard,  een eerbetoongedichtje wel welkom is dit weekend.

haar naam
 
niet alleen haar lach
maar ook haar ogen
en die rode jurk
alles aan haar zo vol leven
 
ik wist toen nog niet eens
dat ze een dichter was
hoorde haar naam voor ’t eerst
 
een mooie naam dacht ik meteen
toen hij m’n oren binnen danste
tweemaal diezelfde klank
de L van levenslust en liefde
 
de dood is doof voor poëzieanke labrie
(14-08-2021)


Hallo Pom,
Al heb Ik haar – helaas – nooit in persoon ontmoet
en ken ik haar alleen van horen zeggen en lezen
zij moet wel een vrouw uit duizenden zijn geweest
dat kan niet missen – daarom is het, verstout ik mij
in ootmoed, een paar regels aan haar te wijden


LL

Er wordt wat afgeluld
vandaag de dag – fluisteren we
verstild jouw aparte naam – Lisan
Lauvenberg – vrouw, heuvelland
gulle lach, aan je kleed gekleefd
op het gezicht geschreven
die weet wat zien betekent
 
en dat weer te geven vermocht
in zon en regen, krullen en bogen
zelfs op zwart papier – zo lang
 
zal Amsterdam en alle ommeland
jou voor zich zien en kunnen horen
hoe ieder, in jouw geest, Limburgs
op haar mooist lezen en spreken kan

hoe lief te leven, Liefste Lisan
 
15-08-2021
Cartouche
FINALE

Toen was daar jouw finale
verbijsterend mooi zoals
je ging en puntgeslepen scherp
jouw blik de laatste akte schetste
 
de wereld draaide door
terwijl een ogenblik van
o zo waardig zijn zich kleedde
zoals je was geweest
 
niet één keer keek de tijd nog om
maar snelde voort in het tumult
van veel te schelle stemmen
de dag kromp stilletjes ineen

Ingrid E. Noppen
 
Dichters
 
Sterven niet
ze veranderen
 
ze zingen hun lied
in weer en in wind
 
kruipen als teken
in de huid van een
kind
 
schrijven in water
spreken met licht
 
dichters sterven niet
ze kennen hun plicht
 
Ton Huizer

zoals de echo waarin
jouw bestaan weerklonk
mij raakte
-all that sweet love-
van wie jouw vrienden waren
vrienden zijn

Ien Verrips
 
Mooi en respectvol poëtisch eerbetoon op de zondagmorgen Pom.
Negen dichters. Misschien ook wel mooi als die laatste stoel leeg
blijft…

Ton

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter