Frans Terken wint de enige echte virtuele – geef haar maar een naam – trofee op pomgedichten punt nl

prachtige gedichten deze week ingestuurd op het thema TROOST. bijzondere dank aan Pieter Stroop van Renen voor het delen van een bijzonder persoonlijk gedicht (buiten de wedstrijd) opgedragen aan Tom en Guy. feliciteren we Frans Terken voor zijn troostrijk gedicht: een ode aan de herinnering – de herinnering gaat een leven mee.


–>
prachtige gedichten deze week bij die prachtige stem van antony die nu al weer anders heet, hoe dan ook dichters dank jullie wel. wat een pracht. frans terken opende op bijzondere wijze – we willen van de troost lezen omdat echte dichters woorden van troost kunnen schrijven. zo ook Frans hier. de herinnering als troost bij een voortdurend verdriet – het is zo van de eenvoud dat je de herinnering als troostrijke entiteit bijna zou vergeten. de herinnering gaat een leven mee en biedt echte troostrijke momenten – haalt aan leven terug wat definitief verloren is gegaan. soms is het even licht. soms is er licht. een prachtig uitzicht in het donker. laat de dag zo beginnen geeft de dichter de lezer mee.


Bij naam

Vind maar eens een naam
om haar dichter bij je te houden
alsof ze niet als Doornroosje
ver weg in tijdloze slaap ligt

naast haar de wacht houden en
wakker kussen zou je willen wensen
haar noemen naar haar verschijning
maar na elke rusteloze nacht
zink je weer weg in een gat

tot op een dag het ochtendgloren
je langzaam de ogen opent
‘Aurora’ vormt zich op je lippen
je herinnert je gouden tijden
verzacht het aanhoudend verdriet

© FT 05.11.2021
 • FRANS TERKEN: Vind maar eens een naam…
 • BABAK: Ik hoef haar geen naam te geven 
 • RIK VAN BOECKEL: de naam van haar geweten
 • ANKE LABRIE: een ding had ze wel geleerd van die oude filosofen
 • CARTOUCHE: Nee, noem mij niet…
 • MAX LEROU: zoals ze daar lag
 • TON HUIZER: rust op het strooiveld
 • VERA VAN DER HORST: zachtaardige vrouw zei ik
 • PIETER STROOP van RENEN: je wilde wel, Maar…

wie wint de enige echte virtuele – geef haar maar een naam – trofee op pomgedichten punt nl? woorden van troost:

een troostgedicht deze week als thema lieve dichters. de- geef- haar- maar -een- naam – regel gehaald uit de laatste regels troostgedicht van uw webmaster:

(…)
geef haar maar een naam
maak haar minder dood
help haar
 
doe maar

pom wolff

en wie wil u een naam geven – aan hem, aan haar, aan wie dan ook – woorden van troost: we lezen graag van de troost, van de eenzaamheid en de troost, van het verdriet en de troost, van de onmogelijkheid en de troost, van het afscheid en de troost, het leven en de troost kortom van de troost – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

Bij naam

Vind maar eens een naam
om haar dichter bij je te houden
alsof ze niet als Doornroosje
ver weg in tijdloze slaap ligt

naast haar de wacht houden en
wakker kussen zou je willen wensen
haar noemen naar haar verschijning
maar na elke rusteloze nacht
zink je weer weg in een gat

tot op een dag het ochtendgloren
je langzaam de ogen opent
‘Aurora’ vormt zich op je lippen
je herinnert je gouden tijden
verzacht het aanhoudend verdriet

© FT 05.11.2021Ik hoef haar geen naam te geven 
Zij heeft er al één 
Een naam die zij als de enige mocht dragen 
Maar ik durf haar niet te benoemen want 
Wat als zij terugkomt 
wat als zij plots voor mijn deur staat 
wat als zij nooit weg is geweest 
en de wereld mij voorgelogen heeft 
 
De schitterende herfstkleuren worden versterkt  
door de grijzigheid van de tijd  
En het is pas het begin van een koude jaargetij  
Wat als die herhaaldelijk saaie schittering van de kleuren 
de noodzakelijke overbodigheid van dat wat hoop heet  
of acceptatie, of hoe je het ook noemt een leugen is 
Nee, ik wil haar niet benoemen 
Ik wil haar niet kwijt 

BABAK


–>
Nee, ik wil haar niet benoemen
Ik wil haar niet kwijt
Ik wil haar nog niet kwijt
 
hij wil haar nog niet kwijt
hoe dichters elkaar kunnen inspireren:
 
het duurt zo lang
hun verlangen
het verlangen
dat het leven inhaalt
het verlangen
dat zo goed in ontkennen is
of ze zwijgen
of ze schreeuwen
of ze
in de blauwe kamer
waarin de geliefden
in rook zijn opgegaan
of ze nog
of ze toch nog
 
pom wolff
 
mooi Babak de woorden doen het werk voor de dichter – en dat de hele wereld en alles om de dichter heen ook  een leugen zou kunnen zijn – daar hebben we rekening mee te houden al was het maar als ontkenning van wat zich zo indringend heeft aangediend.

De naam van haar geweten


Denk aan de naam van haar geweten
geef roze bloemen aan de verdachte


sterren herdenken haar krachten
aan alle locaties ze heeft er gezeten


ze omhelzen het verdwenen verleden
innig zinnig hartstochtelijk troostrijk


haar naam blijft bestaan vervult de traan
ze neemt zachtjes de tijd en de wijk


ze is herinnering in het zuchtend heden
laat herdachte dagen langer voorbij gaan.


Rik van Boeckel
6 november 2021


–>
Rik voert haar op aan de tijd in alle kleuren en geuren en klanken. het heden en het verleden en hoe het allemaal aan de dichter voorbij gaat. in een kosmisch decor met sterren – hoe de tijd wordt genomen – door de dichter hier – om deze verdachte in roze bloemen uit te tekenen – bij elkaar een vrede – lievend gebeuren. mooi.

troost vond ze altijd bij de stoa
vaak een schrale troost
maar toch
 
God was van lieverlee verdwenen
 
tot zijn plotselinge dood
alle goden en wijsgeren
overbodig maakte
 
een ding had ze wel geleerd
van die oude filosofen
begreep ze jaren later pas
 
je neer te leggen bij de dood
zoals je ook je aard
niet kunt veranderen
 
anke labrie
(6-11-2021)–>
een harde leerschool hier beschreven in eenvoudige woorden – hoeveel god of filosoof ook paden hebben betreden – de eenvoudige constatering van dood en leven blijkt genadeloos in een leven huis te houden.

Noem me
 
Nee, noem mij niet
ken me, diep van binnen
waar het donkert
duistert, dan weer licht
 
duizend tinten -zoveel tonen
onder de tong
 
krijgers om den bloede
ten einde
kleur te geven
aan de dag
 
ja, weet me
terracotta tot in vezels
 
ken, beken me
heet me
hooguit
fluister zacht
 
dat is al mijn lief – een beetje troost
wat ik in het geheel van jou verlang
 
07-11-2021 / Cartouche

–>
geef mij een naam – ‘ken me’ lijkt de dichter bijna smekend en vol emotie uit te roepen. dat is alles. (dat is al mijn lief – schrijft de dichter) maar dat is héél veél beste Cartouche. daar moet je heel veel voor schrijven beste man. het is niet zo dat je met één emotioneel en gloedvol betoog de wereld – of deze lief – naar je hand kunt zetten als dichter.

troost


zoals ze daar lag
onder die zon van augustus
met een zweem van herfst al

ze is er nog
en toch weer niet
het is alsof je haar niet mist
maar hoe het is geweest
in de dagen dat ze er niet was

ml


Max Lerou schreef deze klassieker met die drie onvergankelijke eerste regels – bijna regels die alle andere regels overbodig maken. ze zijn van de troost!

NicoTine

Geopend, met zachte hand
ik weet hoe dat moet
maar de veenbrand smeulde
nog lang na
 
je ademde schade, zweette
verlies uit al je poriën
verdronk en verteerde het
pad naar je hart
 
uitgezaaid en ingebed
vond je rust op het strooiveld
een tabaksplant
tussen verbaasde bomen
 
Ton Huizer


–>
haha hoe ernstig de woorden ook – dichter huizer weet er altijd wel een geestig drama uit te peuren. deze Tine werkt direct op mijn lachspieren. een de lach opwekkend vers als bakkie troost in het donker  van een herfstochtend in november. ik doe het er graag mee.


 

Als een zonsondergang
zo mooi was ze

de vrouw langs haar bed
ik kon haar niet verstaan

vele malen zag ik haar
soms in de kleren van de maan

zachtaardige vrouw zei ik
geef mij jouw naam.
 

Vera van der Horst


–>
vera is al weken hier bezig om de taal te ontdoen van alle verhaal. ze is moedig want ze is het liefst – meen ik te weten – nogal breedsprakig of uitleggerig zoals dat een goed lerares betaamt. de poëzie kent andere wetten. mij bevalt deze zelf opgelegde kaalheid wel. heel goed zelfs.
bijna een soort maria verschijning die hier in een paar streken is geschilderd. kind wat ken ze mooi schrijven zou mijn oma uit de jordaan gezegd hebben. en aan mijn oma hou ik me vast.
Beste Pom,
Ik had  tijdens Allerzielen in de kerk De Binnenwaai in IJburg een tafeltje waarop
mijn laptop stond. Voor ieder die het wilde, schreef ik een gedicht over een dierbare overledene, als troost. Vader Guy kwam naast mij zitten en mij vertellen over zijn zoon Tom, die 20 jaar was toen hij stierf. Geadopteerd uit Korea, het leven te lastig om mee om te gaan. Maar in liefde herinnerd, in geuren van een leven. Van een kleine jongen die de geur van de markt in Korea nog herkende op
een enkel bezoek, maar in Nederland nooit zijn draai kon vinden. Na het korte gesprek schreef ik dit gedicht direct en gaf het aan hem mee. Gedicht mag openbaar van zijn vader. Als eerbetoon en liefde voor Tom en troost voor Guy.
Fijne zondag,
Pieter

dank aan Pieter voor deze zo troostrijke bijdrage, persoonlijk opgedragen aan Tom en Guy. ik denk dat het gepast is dit zo persoonlijke gedicht buiten wedstrijdverband te laten. wel zijn we verheugd dat dichter Stroop van Renen deze bijdrage met de lezers van pomgedichten binnen het thema troost wil delen. mooi deze functie van stadsdichters, mooi van Pieter.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Bij naam

  Vind maar eens een naam
  om haar dichter bij je te houden
  alsof ze niet als Doornroosje
  ver weg in tijdloze slaap ligt

  naast haar de wacht houden en
  wakker kussen zou je willen wensen
  haar noemen naar haar verschijning
  maar na elke rusteloze nacht
  zink je weer weg in een gat

  tot op een dag het ochtendgloren
  je langzaam de ogen opent
  ‘Aurora’ vormt zich op je lippen
  je herinnert je gouden tijden
  verzacht het aanhoudend verdriet

  © FT 05.11.2021

Laat een reactie achter