PETER POSTHUMUS – ALLEEN DE WOORDEN – ‘een parel’ – recensie

PETER POSTHUMUS – ALLEEN DE WOORDEN – een recensie

‘Alleen de woorden’ is de nieuwe – volgens mij tweede dichtbundel van PETER POSTHUMUS. Uitgegeven in een oplage van 200 door Frea-k-reation Entertainment – Amsterdam onder de bevlogen artistieke leiding en lay-out van MC Alfredex. Een parel.

https://www.boekwinkeltjes.nl/b/215499383/Alleen-de-woorden-pozie/

Je kunt ook zeggen het snoepje van de week. Foto van Ruth Hoeck op de achterflap met daarbij het korte levensloopverhaal van de dichter Peter Posthumus. Ja zo willen we allemaal wel uitgegeven worden. ‘Alleen de woorden’ is een handzaam boekje met om en nabij 40 gedichten.

Ik weet niet of ik de meest aangewezen recensent ben voor deze bundel poëzie omdat u mij onmiddellijk zou kunnen betichten van – van alles en nog wat. Peter schrijft al enige jaren voor mijn site, om de week tegenwoordig plaatst hij een gedicht op pomgedichten punt nl.

Ik weet nog wel waarom ik hem vroeg voor pomgedichten te komen schrijven. ik was bij een optreden van hem – en dat hele specifieke eigen geluid – een soort realisme in min of meer maar altijd de lezer/toehoorder innemende  romantische poëzietaal verpakt –  maakte van elke gedicht een kadootje – toen voor deze toeschouwer.

het is steeds weer goed – de poëzie van Peter Posthumus. kale taal maar net niet te kaal. klare taal maar niet te klaar. soms iets van lichte woede maar met genoeg open verbazing. soms een licht moralistisch accent – en ik ben echt allergisch voor moralisme in de poëzie  –  echter  nooit een teveel aan moralisme bij Peter Posthumus.

Wat biedt de bundel de lezer wel? ik ben zo vrij om van één pagina van één gedicht een foto te maken – van het gedicht dat ik geschreven had willen hebben – ik kan wel stukkies poëzie citeren  maar wie zo kan schrijven als hieronder behoeft geen recensent die himmelhoch-jauchzend her en der een regeltje citeert – oordeel zelf lieve lezer met welk kaliber dichterschap wij hier te maken hebben:

de bundel biedt veel meer dan dit ene nu al klassieke gedicht van deze dichter. we lopen als het ware een eindje  – zeg maar een leven lang – met de dichter mee – lijkt het wel – een dichter die zich over alles en nog wat verwondert. over ongebaande paden,  over de leegte en de krankzinnigheid van de chaos zonder woorden, over de laatste wouden én over – en daar komt dan ook het zo specifieke en romantische geluid van dichter Posthumus de concertzaal van de poëzie in gezongen: ‘over het licht waaruit de zon voorgoed is verdwenen’ – een waarneming naast het graf van zijn moeder.

we lezen waarnemingen uit zijn jeugd,  over waar hij opgroeide – waarnemingen en over hoe inmiddels  ‘in doelgerichte dwangmatigheid de logica is doorgeschoten‘ – karakteriseer de wereld van Nederland van vandaag maar eens korter en doeltreffender.

‘Je zou nog eenmaal

aan die slootrand willen zitten

toen het altijd zomer was…’

schrijft de dichter en voegt er in posthumustaal aan toe: ‘totdat de sterren vallen – verdwijnen in hun eigen licht om als niets te landen in de diepe holtes van je lege handen.’

We hebben met een groot dichter te maken.

en ergens midden in de bundel – na het gedicht op de foto – verlaat de dichter de lichte weemoedige toon en lijkt het of we even met de jonge paul van ostaijen meelopen in een bruisend Antwerpen. Met ongetemde dorst tot het kunstlicht dooft. De dichter maakt haast, hij bevrijdt de woorden nog voor de dwangbevelen, nog voor de sirenes en rijgt ze aan zijn pen – , bevrijdt de woorden ‘uit hun prozaïsche gedoe’.

we lezen over het volle leven, de verloren liefdes ook (‘ik had alles voor jou willen geven’), over dagen ‘waarvoor je je leven geven wil’. over de oorlog ook:

“ de oorlog eindigde in één massagraf waar vriend en vijand samenvielen.’

om uiteindelijk als lezer samen met de dichter de bundel uit te wandelen in het onontkoombare besef dat ‘die onverzoenlijke tijd’ haar werk doet – ‘geen ontmoeting zonder afscheid’ schrijft de dichter. Het slotgedicht van de bundel publiceerde ik eerder op pomgedichten punt nl – dat we weten dat de woorden – alleen de woorden – tellen. dat we ze moeten koesteren – en dat ze hoopvol kunnen zijn: ‘vermoei de woorden niet met waar ze onder lijden – laat ze dansen springen en schreeuwen tegelijk – laat het klinken zoals het nog nooit geklonken heeft.!!!

en zo is het ook in deze prachtbundel van Peter Posthumus. zo zijn ook zijn woorden –  ik ben er stil van.

pom wolff

16-6-2022

https://www.boekwinkeltjes.nl/b/215499383/Alleen-de-woorden-pozie/

foto: Ruth Hoeck

https://www.boekwinkeltjes.nl/b/215499383/Alleen-de-woorden-pozie/

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter