VON SOLO – We zijn bij wijze verslaafd aan het raken aan het maken van geschiedenis. Aan het onszelf bevestigen ‘in wat voor fantastische tijd we toch leven’.

foto: Theo Huijgens

Er gebeurt op het moment zo veel. De ene crisis is nog bezig, of de volgende twee zijn alweer begonnen. Je zou over een jaar een geschiedenisboek kunnen schrijven met de dikte van een hele encyclopedie. De enige tijden waar dat over mogelijk is, zijn de tijden dat er geschiedenis gemaakt is. Maar nu, nu op dit moment. Er gebeurt zoveel. Er moet wel geschiedenis gemaakt worden nu. Het kan niet anders. 

Of zou het zo zijn, dat het een soort TikTok geschiedenis is, die zich afspeelt. Dat het klimaat er zo naar is, dat elke seconde telt. Elke scheet geroken en beoordeeld moet worden. En zo snel mogelijk opgeslagen voor later gebruik, als het uitkomt. Dat het bestaansrecht welk een gebeurtenis zichzelf ontleent, samenhangt met de snelheid waarmee ze zich voordoet. Of de frequentie. Of het aantal hits, likes, kudo’s of reaguursels. Dat je zo geschiedenis maakt. Door kwantitatief te filteren op de hoogste scores. Dat dat geschiedenis is.

Een mooi verschijnsel, dat zich er ook bij voordoet is de zucht naar nieuwe geschiedsfeitjes. Er moet wel snel nieuwe geschiedenis zijn om te schrijven, anders gaan we ons vervelen. We zijn bij wijze verslaafd aan het raken aan het maken van geschiedenis. Aan het onszelf bevestigen ‘in wat voor fantastische tijd we toch leven’. En dat we deel uitmaken van dat grote boek dat zichzelf aan het schrijven is. Dat we al die crisissen en veranderingen hebben meegemaakt, alsof we er zelf bij waren. Maar dat zijn we ook. Virtueel. Niks is meer echt. Het ís gewoon.

Geschiedenis op de sportschool, op stedentrip, tijdens je woon carrière, tijdens de marathon, bij de Toppers, in de Kuip of de Arena, op de skipiste, in je huurwoning, tijdens de Volkswagen Golf meeting, op Hart van Nederland, bij Jinek, op Videoland, in je nest, op de plee, in je hand, op je lul, met je wijf, met de buren, op een festival, in de rij, in de file, achter je bureau, achter de lopende band, op de steiger, maar vooral toch altijd op je schermpje. Geschiedenis. Continu. Live en direct.

Laat me u wakker maken. Er beurt helemaal niets. Over deze tijd zullen ze niet schrijven. Geen helden, geen vooruitgang. Alles is al gezegd. Alles is al gedaan. Het enige dat overblijft is het zoemen van een windmolen met een datacenter ernaast. Dat gaat het vermelden niet meer waard zijn.

VON SOLO
DICHTER, COLUMNIST,  PERFORMER EN CINEAST
Check de actualiteiten van VON SOLO op www.vonsolo.nl
Lees ook de wekelijkse column van VON SOLO op www.POMgedichten.nl 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter