Rob Mientjes – Mien Haiku’s – gedichten van de Poespas en de Weemoed én Het zijn dat ooit was – de recensie


Boekpresentatie dichtbundel – Mien Haiku’s – Rob Mientjes
 
Een droom komt uit. De eerste dichtbundel van Rob Mientjes. Zestig haiku’s geschreven tussen 2018 en 2023. Een selectie uit een archief van 1500 haiku’s. Geïllustreerd met zestig natuurfoto’s gemaakt tussen 2013 en 2023 in de omgeving van Helmond. Een haiku is een Japanse dichtvorm van drie dichtregels met respectievelijk 5 – 7 – 5 lettergrepen. Kleine verhaaltjes met diepgang, humor, ernst en zen. Associatief en kleurrijk geschreven. Rob Mientjes (1963) woont en werkt in Helmond.
De dichtbundel wordt gepresenteerd op twee verschillende data 6 mei in Helmond en 28 mei in Eindhoven. Meer informatie over de dichtbundel op Mien weblog.
zo luidt de aankondiging!


 
Rob Mientjes – Mien Haiku’s – gedichten van de Poespas en de Weemoed én Het zijn dat ooit was

en zo luidt de recensie
 
EEN zomerse LENTEBUNDEL – Een boekje om blij van te worden. Het overkomt mij niet vaak maar ik heb nu al een keer of drie de bundel van Rob Mientjes door mijn handen laten gaan – letterlijk gebladerd – op alle linker pagina’s natuurfoto’s geschoten door de dichter – echt om blij van te worden. Ik houd helemaal niet van natuurfoto’s maar deze zijn een lust voor het oog. we lezen in de verantwoording dat de foto’s door de dichter gemaakt zijn in de buurt van Helmond – ik overweeg om Amsterdam Amsterdam te laten en te verruilen voor Helmond.  Een impulsief moment –  natuurlijk ga ik Amsterdam niet uit dat begrijpt u ook wel. hoe dan ook – een prachtige foto bundel – met meer dan 60 kleurenfoto’s – en dan moet je de haiku’s nog doen. ook een stuk of 60. eigenlijk moet ik Jeanine Hoedemakers – de brabantse koningin van deze dichtvorm raadplegen voor een ter zake kundig vormoordeel – maar ja die woont niet in Amsterdam – dus u moet het mij doen. en voor wat betreft de inhoud bent u bij deze romanticus aan het goede adres.
En het rare is – hoewel ik ook niets met Haiku’s heb – lees ik ze naast de foto’s en kikker er helemaal van op. En toch is het niet alleen de lol – het lollige – de woordgrap – vrolijkheid ten top zo af en toe –  de poespas die we voorgeschoteld krijgen:

Poespas vergeten
ze mag dus niet naar binnen
kattenluik blokkeert
 
Langzaam maar zeker bereidt de dichter ons in deze bundel gedichten een heerlijk maal aan poëzie –  doortrokken van toegepaste mooie en voor de ware romanticus heerlijke romantiek – die mij erg bevalt. En het nagerecht is ook in orde  met een aantal – maar net niet te veel – en gelet op de pracht van de foto’s toch zeer toepasselijke – hoe zeg je het – de mens omarmende poëzie.
 
De kist zwart gekleed
kwetsbaar donker als de nacht
gedragen door vrienden
 
ik herlees en herlees en de woorden worden steeds mooier.  Ik herlees ‘Mien Haiku’s’- gedichten van de Poespas en de Weemoed én Het zijn dat ooit was.
 
 
pom wolff/4 mei 2023

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter