IEN VERRIPS wint de enige echte virtuele – waar dan ook of hoezeer – trofee op pomgedichten punt nl – PeterM van der Linden zilver – breaking news! – CARTOUCHE BOOS / zeg maar witheet/ én bovendien LICHTGERAAKT

met dank aan Cartouche voor de opbeurende woorden – zoals deze hieronder door hem zijn geformuleerd – altijd fijn dat medeleven met webmaster en graag genoteerd – los daarvan de definitieve uitslag – tot half elf konden nog wondertjes van poëzie worden ingezonden – maar zoals gezegd als de defintieve uitslag geldt IEN VERRIPS goud en PeterM van der Linden zilver. Peter omdat ie zijn gedicht naadloos liet passen in het gevraagde thema ‘waar dan ook of hoezeer..”  en voorts een werelddierendagregel toevoegde aan de rijkdom die ze poëzie noemen:

Op camping El Torres aan de zee
De dieren dragen ons op pootjes
Het bevalt hier prima    Wij zijn oké olé olé olé!

– van harte! PeterM. en IEN Verrips draagt vandaag het goud. twee wereldregels mochten we in haar gedicht lezen en noteren:

in wie hij was en wat hij onbedoeld
geworden was/

een weten dat het over is
dat de tijd gekomen is

van harte Ien! dank ook aan alle dichters die instuurden. zo is de zondag mooi – waar dan ook of hoezeer.

moordenaar

de koude blik een strakke mond
ik was gewaarschuwd
de vlakke stem maar strelend zacht
als babydons
ik liet me vangen in zijn woorden
in wie hij was en wat hij onbedoeld
geworden was

de weldaad van het steken van zijn mes
dat soepel binnenglijdt
de ogen die verglazen
het warme vlees dat openrijt
dan hoe het lichaam zich gewonnen geeft
willoos wordend zachtjes omvalt
als een moeie boom

de kou die binnentrekt
de kou die altijd binnentrekt
een weten dat het over is
dat de tijd gekomen is


april 2023 – Ien Verrips

twee wereldregels maken dit gedicht – afgezien van het verhaal – zeg maar de bloedparty van verrips – ik geef me altijd over als ik van die regels lees die eigenlijk boven alles en iedereen uitsteken – regels die in de hoogste regionen van de poëzie thuishoren en in lezers hoofd kortsluiting veroorzaken door de intrinsieke schoonheid en tegelijkertijd sporen van een mysterie in het taalvermogen van de lezer achterlaten. soms weten dichters een zo een regel te tonen – Ien doet er gewoon maar even twee:
 
in wie hij was en wat hij onbedoeld
geworden was

een weten dat het over is
dat de tijd gekomen is

 

ANSICHTKAART

Mocht men zich afvragen waar alle musjes zijn gebleven
Die zitten hier   aan de Costa Blanca   mocht men zich afvragen
waar zwangere zwerfpoes Donna Kebab is gebleven
Die zit hier      Met nog een zestal katten
Net als wij  Onder een zon  Bij een veranda    Op een camping
Wij geven dieren namen en eten     Zo maken wij vrienden
De musjes heten hier Manuel en Susanna
Wij heten Peter en Andrea
Wij geven dieren namen Brokjes  water   en brood
Donna Kebab gaat bevallen          Wellicht vandaag of morgen
Of pas als we zijn vertrokken Volgende week
We hebben geen idee        Hier is voor ons momenteel overal
Wij geven dieren namen Op een camping bij een veranda
Wij zijn Peter en Andrea  Mocht men zich afvragen
Waar we zijn gebleven      Wij zijn hier
onder andere met Donna Kebab  
Op camping El Torres aan de zee
De dieren dragen ons op pootjes
Het bevalt hier prima    Wij zijn oké olé olé olé!


Peter M. van der Linden –

nou zeg maar rustig waar dan ook en hoe zeer deze bijdrage van de belgisch kampioen slammer en allesvreter – deze uit poëzie opgebouwde dichter die toch maar even een wereldregel met deze site deelt: wolfje pom voelt zich aangesproken:

‘De dieren dragen ons op pootjes…’

en zo is het ook – wensen wij van hier pjotrM en zijn andrea mooie dagen.
  • Peter M. van der Lindens Ansichtkaart – De dieren dragen ons op pootjes
  • Rob Mientjes – wie is er niet voor pro
  • Rik van Boeckel – het balkon kijkt uit op vijftigers/het raam kijkt uit op tachtigers
  • Ien Verrips – een weten dat het over is dat de tijd gekomen is..
  • Frans Terken – een haven van oeverloos aankomen
  • LEES het verhaal van de boze zeg maar rustig withete CARTOUCHE
wie wint de enige echte virtuele – waar dan ook of hoezeer – trofee op pomgedichten punt nl?
 
de zondagochtendwedstrijd op de pom – de wedstrijd die geen wedstrijd is – zoals de poëziekenners weten – is weer aanstaande – een vrij vrij thema deze week:  gedichten gevraagd met een welluidend waar dan ook of hoezeer geluid – de echte dichters weten er wel raad mee – we lezen het/ U  graag en gaan genieten waar dan ook of hoezeer. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.
 
de vrijdag of waar dan ook

stel dat jij het antwoord bent
op mijn ongestelde vragen
lig ik dan vannacht al in je bed?

of moet ik wachten
en eerst iets anders schrijven?
dat je altijd om jezelf huilt
bijvoorbeeld
en niet om een verleden

om een lege morgen?
 
of over al die feestjes van
hiep-hoi-hallo én hoe-gaat-het
we moeten weg
we gaan maar weer
de smak-smak vrolijkheid
van een overreden duif
die nog wat na fladdert?


pom wolff
 Rob Mientjes


Protesten 2.0

dagelijks nemen we ze voor lief
protesten om het eender
maar de mijne zijn niet negatief gelabeld
ze lokken positieve aandacht uit
testen slechts het pro
ben nou effen eerlijk

wie is er niet voor pro
protegenstanders versus protagonisten
de antagonist legt het loodje


laat mij het pro maar testen
gelijk een provo 2.0

te beginnen met promillage
het kan niet hoog genoeg zijn
in mijn bloed welteverstaan
tot kokend toe
zo pro is mijn promillage
ik ben ook voor probleem
waar dan ook of hoezeer 

Rob Mientjes


leuke vondsten: provo, probleem en protest. het is natuurlojk taalspielerei – en je moet er maar zin in hebben – maar van robs teksten spat heel vaak het plezier richting lezers. de wereld wordt er niet beter van – maar van de echte protestgangsters ook niet heel vaak.


De liefdevolle tijd van het woord

De tijd onderneemt gedachten
uren staan er wagenwijd voor open
het huis van de dichter is een zin
elk woord een kamer vol keukenpoëzie
het balkon kijkt uit op vijftigers

de liefdevolle tijd van het woord
laat sommige gedachten langzaam los
in de kamer van volle zinnen
op kasten vol boeken en poëzie
het raam kijkt uit op tachtigers

de kamer van het woord vervuld
met verzen van schone weemoed
woorden spoken door het hoofd
leggen de weg af naar de tong
weerklinken in een zaal vol liefhebbers

Rik van Boeckel
20 mei 2023

ook hier best wel geestig – het opnemen van vijftigers en tachtigers in het gedicht. het lijkt op een volkomen uitgeschreven zeg maar afgewikkeld geheel. de tijd onder de loupe van de tijd. spoken words worden woorden die spoken. ook in dit gedicht spat het plezier af van het taalspel door de dichter gespeeld.Well

Hoor het water van de Leith
dat glijdt en onze contouren spiegelt
dan breekt bij de waterval
niet dat het geluid alles overstemt
maar geen verkeer hier dat er bovenuit

zachter nog onze voetstappen
op de cadans van de stroom
door stenen gebroken in versnelling

niet dat wij ons haasten maar
het meebewegen dat automatisch
gaat zoals we in dat ritme
hier heuvel af heuvel op tot hoog
op de rots boven de oude stad

wacht ons aan de monding de kust
een haven van oeverloos aankomen
zwierige weg vanaf de bron

© FT 20.05.2023

de laatste strofe doet me aan de ouwe aachenende denken – aan susteren – of waar dan ook – dichter terken zoekt het iets verder. mooie overgang van het alomvattende en de overweldigende natuur in de eerste strofe naar het meer lieflijke en de kleine voorzichtige  stappen in de tweede en derde strofe.
Meer dan dubbel

dat complimenten aan jezelf
meer dan dubbel mogen tellen
jou als leidmotief
nemen is de bal aan de voet
je tegenstander de verkeerde kant opsturen
omspelen, op het doel afgaan en scoren
geen kunst maar slechts vermaak
een schijnvertoning – jij zelf
de taaiste tegenstander in een leven
lange opgave het gedicht te schrijven
dat al omvat, alle andere overbodig maakt
doorgronden wie je bent, waar je staat
een wedstrijd niet te winnen – vrede
om je heen kun je enkel stichten
door sneven op het veld van eer
zo alleen
door me aan jou te geven val je
weet ik je – voor mij te winnen

06-05-2023 / Cartouche

dat je zelf je grootste tegenstander bent leren we van de dichter en dat slechts in totale overgave de geliefde te winnen valt – maar pas nadat je dood is ingetreden – dat is dan wel weer jammer. probleem is dat ik altijd moet oppassen bij Cartouche met mijn commentaar omdat dichter lichtgeraakt kan reageren. beter gezegd dichter accepteert geen enkel woord van en uit mijn commentaren op zijn gedichten haha. toch het volgende: het lijkt hier of we te maken hebben met een allesomvattend gedicht. maar het is geen gedicht – het is een tekst met goed toegepaste elementen van de retorica. alles werkt de dichter naar die prachtige slotscene toe in de slotstrofe. maar de de vier inleidende teksten/strofen – zijn op zich zelf staand gelezen van bijna onleesbaar proza –

dat complimenten aan jezelf
meer dan dubbel mogen tellen
jou als leidmotief
nemen is de bal aan de voet

zo een tekst – de eerste strofe – als voorbeeld kunnen we echt niet tot de poëzie gaan rekenen.
we lezen hier eigenlijk een soort toespraak van obama – misschien kan Cartouche tekstschrijver worden van – ik noem maar wat – Charles de III – dan komt de koning beter over. dat wel.


CARTOUCHE: “dichter accepteert geen enkel woord (sic!) van en uit mijn commentaren op zijn gedichten” , welk een boude uitspraak, lelijke bewering, een onbewezen en onbewijsbare stelling
commentaar kan ik verdragen, maar van deze, bovenstaande “humor”, ver onder Normaal Amsterdams Peil, ben ik niet gediend

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter