Anke Labrie wint de enige echte virtuele – dat de straten stralen – trofee op pomgedichten.nl – frans terken zilver

twee dichters hielden zich aan de opdracht vandaag – verzon uw gedicht! – niet dat we streng zijn op het gevraagde thema – maar als er zon wordt gevraagd en we krijgen valkenburg in de regen en overstromingen aan alle kanten – de dichter mientjes bakt ze helemaal bruin: ‘Drollen op de weg/Emmeren dan maar/Met kano naar het werk..’- ja dan moeten we toch echt ingrijpen. we vroegen om een warm en eenvoudig zonnetje – als dat teveel gevraagd is beste mientjes dan blinkt er geen goud aan jouw horizon vandaag – wel voor Anke Labrie en voor Frans Terken. gedichten om je blij bij te voelen. van harte!

Rob Mientjes beter gekeerd dan verdwaald!

Ha die Zon … eh … Pom,

Vooruit hier dan de zon nog even in jouw straatje. Je hebt helemaal gelijk. Recalcitrant als de maan ben ik soms. Hier dan nog een kleine loftuiting over de straat. Het past erin.


Zon schijnt door de bomen
Streelt de takkken langs de gracht
Die schaduws werpen in het water
Langs kleine bootjes 


Guitig de glimlach op gezichten
Handen trekken kleine golven
In de grachten langs de straten
Zon en schaduw strelend


Harten springen open
Zon in en boven Amsterdam
De stad toch mijner dromen
In goud glitterend in vuur en vlam


De klinkers in de straten
Blinken, dampen smelten
Wat bikkelhard is wordt weer zacht
Zelfs mijn hart maakt lieve sprongetjes


Oh, oh, lief en zonnig Amsterdam
Stad mijner dromen
Nooit ga ik meer vertrekken
Zolang zon schijnt en de maan straalt

Rob Mientjes

al weer

het weer is goed 
de mensen deugen niet 
zei de oude man 
die deze dag alweer 
een regenbui trotseerde
tegen die zeikerds om hem heen

plotseling verscheen de zon
de straat veranderde in goud 
de natte plassen spiegelden 
het zonlicht en het blad
aan de nog jonge bomen
strooide parels in het rond 

anke labrie
(08-06-2024)

zo willen we het graag zien dit weekend – parels en goud en een goed humeur – geen gezeur! het thema helemaal ingekleurd met zonlicht. laat de zomer maar komen. de opdracht was – leg in de woorden iets van optimisme en warmte: verzon uw gedicht! helemaal gelukt! van harte – Anke – goud voor jou vandaag en zonnestralen.

Het spel

Ver van de afgrond lacht het leven
we spelen het spel alsof het elke dag hoogzomer is
een stralende hemel waaronder we gedijen

plukken de vruchten van vreugde en plezier
geen tranen om droef in te verdrinken
waar we ook kijken alles schittert en glanst

dansen we opgetogen door de straten
even geen dood en verderf achter een voordeur
of verderop om de hoek

vandaag heerlijk het leven vieren
langs de randen scheren en uitzinnig klinken
de zon proeven in een geheven glas

© FT 07.06.2024

de opdracht was leg in de woorden iets van optimisme en warmte: verzon uw gedicht! geef het de kleur van de zon! frans houdt zich aan de opdracht en laat de zon door de woorden schijnen.  zilver van harte!
(het gedicht mag met een woord minder  vind ik – het woord vreugde is buiten dubbelop ook net te gedateerd – maakt het gedicht 10 jaar ouder. nouja voor het gevoel.)
  • Frans Terken – opgetogen door de straten
  • Rik van Boeckel – in de straten met de mooie ramen
  • Rob Mientjes – de straat is moe
  • Cartouche – van geluk zegt men dat het op straat ligt
  • DITMAR BAKKER eindelijk terug thuis – voorproefje voor komende vrijdag: Praat niet van spijt / en verlies geen tijd…
  • Ien Verrips – alsmaar lopen
  • Erika de Stercke – ik kus je tot we tintelen
  • Anke Labrie – de straat veranderde in goud 

wie wint de enige echte virtuele – dat de straten stralen – trofee op pomgedichten.nl? een meer of min vrije opdracht deze week voor de ochtendwedstrijd op de zondag – de enige wedstrijd die geen wedstrijd is – laat de straten dansen, laat de woorden dansen – schrijf over leven, rand en afgrond alsof uw leven ervan afhangt – verzon uw gedicht – geef het de kleur van de zon. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 8 uur. stuur in op het u bekende gmail. com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.dat de straten stralen
 
gegrepen door de zanger, de toneelspeler, de dichter
de een dood, de ander gek
zij verzonnen de verhalen
 
van de rand en de afgrond
van het leven bloot
en de straat
 
waar zij liggen daar lig ik ook
ach laat de woorden dansen
ik zoen ze en beleef ze – dans dans dans
 
pom wolff

De straten van de zingende zon 

Zonneschijn haalt weg ‘t venijn
dat stille straten nat houdt

stralen galopperen naar droogte
van paraplu naar parasol 

de dichter danst op zijn stralende woorden
naast de straatsnaar akkoorden

de gitarist houdt de wereld levend
langs de afgrond van slechte dagen

goed goed goed zingt zijn liefje
met de stem van de sopraan 

laat ons gaan laat ons staan
onder de warme golvende baan 

zon laat de maan elke ochtend gaan
verjaagt wolken met spoed 

het warme lied zingt langs kleurrijke deuren
in de straten met de mooie ramen.

Rik van Boeckel 
7 juni 2024

het is me eerlijk gezegd net TE vrolijk de woorden – de zonneschijn doet onwaarschijnlijke dingen – en stralen die galopperen is me ook net te uitbundig – de laatste drie strofen kunnen op zich zelf staan en zijn mooi genoeg – een lied mag van mij langs deuren zingen – dat dan weer wel.

Dag Pom,Heb het er even helemaal mee gehad, met die straten. Ze zitten me in de weg op diverse manieren. Lees en huiver.
Edoch … fijn weekend!
Groet, RobStraatarmoede

Straten stralen?
Borstelen, ho maar
Vegen, echt niet
Gemeente geeft niet thuis
Gras groeit er overheen

Straten stromen!
Putten uitgeput
Drollen op de weg
Emmeren dan maar
Met kano naar het werk

Straten staken!
Door werkzaamheden op de weg
Barriceren zelfs de stoep
Camera’s veroorzaken Flitzkrieg
Waar is mijn luchtpistool?

De straat is moe
Betreurt eenrichtingsverkeer
Stoot zich aan drempels
Komt zichzelf tegen
Loopt hartstikke dood

Rob Mientjes

de opdracht was – leg in de woorden iets van optimisme en warmte: verzon uw gedicht! geef het de kleur van de zon! rob houdt zich niet echt aan de opdracht – sterker nog het is een en al valkenburg bij mientjes vandaag. we spoelen weg waar we bij staan.


Stralen

van geluk zegt men dat
het op straat ligt, niet rond
maar gehoekt je toelacht

alle mogelijke gaten
en kieren ben ik nagegaan
overslaan was geen vraag

struikelstenen gelezen
putdeksels gelicht – zoveel
open deuren niet te dichten

overvolle pleinen
afgemeten terrassen
zoekensmoe zette ik me

deed mijn ogen dicht en
zie ik zag – hoeveel glas en
hoe thermogeen je was

en nog steeds
mijn weke delen dag en nacht
te doorstralen en – dansen weet

08-06-2024 / Cartouche

een barre tocht meer kan ik niet van maken – ook cartouche haalt niet het zonnetje in huis of naar het terrasje waar hij dodelijk vermoeid de edele delen tot rust hoopt te brengen – nou ja zoiets. ik weet het niet maar ook in dit gedicht schijnt de zon niet van harte door de woorden.
Oh ja, mijn inzending. Ik heb er een YouTube filmpje bijgedaan, ingeval men mee wil schreeuwen over het Frans heen. Vaag mens wel–Régine, reine de la nuit! Jeane Manson heeft het ook mooi vertolkt en daarna heeft ene Larusso het verkracht en versjteerd. Ach, niets is voor altijd, zeggen we dan.


Overigens alle goeds voor jou & je naasten.


D.


***
Ooit ga je weg, 
de liefde uit de lucht
wat mijn hart aan stukken rijt
er rest ‘k weet niet hoeveel tijd
dan is ’t voorbij


Praat niet van spijt
en verlies geen tijd
maar ga weg van het verdriet
van wie je achterliet


Dan is ’t voorbij
elke dag, elk moment
doorgebracht op onze stek
het geluk dat zo went
en je armen om mijn nek
kusjes op–om het even welke plek


(…)

Ditmar Bakker
o dat gaat vrijdag genieten worden met DITMAR aan het roer.

ik zag haar lopen in de straten
alsmaar lopen
alsof ze op reizend was
of net boodschappen had gedaan 
wie weet een afspraak 
met haar zuster nu
maar misschien was zij 
onderweg 
naar de wasserij
met haar grote aldi-tas
lopend door de straten
alsof ze blijven lopen moest

daar waar niemand raar keek
waar niemand haar vermeed
pas daar in het nachtverblijf 
was zij op haar gemak 
daar kwam zij tot rust
totdat zij weer de straat op moet


juni 2024
Ien Verrips

ook ons ientje laat de zon niet schijnen. we waren toe aan positieve dingen maar ien stuurt iemand met straatvrees gewoon naar de aldi – in ieder geval de zo gevreesde straat op – en van hot naar her – gewoon onmenselijk – boodschappen, de wasserij, op familiebezoek – overal moet dat mensje heen van onze Ien – het gehele stratenplan af en door – is ze ook nog verbaasd dat de derde persoon in haar gedicht totaal overstuur door de straten gaat.

op de straat 
ligt een leven bij elkaar gewaaid
een gescheurde vakantiekaart
flarden van kranten 
de helft van een schoenpaar
vervallen treintickets

met grove borstels 
nemen mannen deze hoop mee 
naar vergeetputten van afval
de stroken blinken     
zelfs bij taaie regenvlagen  
het begin van een dag 

we duwen de tijd omver
halen nog net onze bus 
en in het zweet van verwijten 
vallen mijn kwade zinnen stil 
het spijt krijgt de overhand 
ik kus je tot we tintelen


Erika De Stercke 

het hing er even om – en hoewel het stevig regent weet dichter de straat toch aangenaam in te kleuren – weet ze het ochtendhumeur om te toveren tot een tintelend gezoen – nou dat heb je alleen maar in gedichten.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter