PLOOS – IM Theo Driever – zijn grootste angst was altijd water en erin verdrinken later zocht zijn vrouw de plek waar hij.

Lieverd, Wat een fijne reeks is dat geworden, dat ‘canto’, zie ik nu. Als ik het goed heb, was de elfde bijdrage de laatste. Mag ik een twaalfde en een dertiende plaatsen? Het is verhalend. Vereist grimmig voortlezen. Als je ze plaatst, zou “Nog altijd de vaart” het eerste moeten. Dat tweede is een terug(film)blik en het is misschien een beter idee om dat later te plaatsen. Theo, de hoofdpersoon in deze gedichten, wees me geduldig…

nog altijd de vaart, het voor je zien, dat zinken

 
na onverhoeds novembers eerste glad
van niet naar willekeur door weergoden
gestrooid
ijzel op uitgezocht vals plat
van plaatselijke wegen

in slip geraakt
een tegenligger
slow-motion-haast beland
wat zeg ik!
in niet eens zo eng diep water
een sloot was het
niet meer dan dat

Kockengen lag voor de hand en op de kaart
hij reed erlangs
er in
de vaart

verdronken
god geve zo gekraakt vooraf zijn hoofd dat hij
het ondergaan niet meer.

oh god wat hopen we dat hij dat
niet heeft ondergaan
zijn grootste angst was altijd water
en erin verdrinken

later zocht zijn vrouw de plek waar hij.

terwijl ze keek
doken zomaar
het was een week erna
zijn dingen op
ontdekte ze een koffertje
een boek

dat hij en ik toen samen lazen
we lazen ons
een onontkoombaar ongeluk
zorgvuldig opgezet
geen willekeur van weet ik wat voor goden

hij werd met vaart opnieuw een engel
die lang verslag uitbracht
en soms nog brengt

mijn boek is droog
het zijne maanden nat gebleven

de engelregisseur
die van het boek
bezorgde zich voet
aan wal tussen de mensen
wat kon die meer en liever wensen
dan tegenvoet ontmoet
 


Ploos
I.m. Theo Driever, de middelste, de engel

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter