JOLIES HEIJ vertrekt vrijwillig uit UTOPIA (pomgedichten) – columniste ontploft

JOLIES HEIJ vertrekt vrijwillig uit UTOPIA (pomgedichten) – columniste ontploft

vorige week heb ik de ‘nazi-attributen’ weggeknipt in de aan geleverde column van Jolies Heij die zij de titel meegaf: ‘Over knijpkatten & nazi-attributen’. jolies sprak over censuur en sloeg witheet uit én ontplofte. ik heb helemaal geen behoefte aan ‘nazi-attributen’ op mijn eigen site pomgedichten en ik knipte haar ‘nazi-attributen’weg. in een verklaring benoemde ik de feiten:

jolies heij “slachtoffer van censuur” – nou nou nou – erg grote woorden las ik vandaag bij jolies. ik heb het even nagezocht: “JOLIES HEIJ de nieuwe vaste spraakmakende dinsdag columniste op pomgedichten vanaf 11 oktober – Gepost door Pom Wolff op 2011/9/13 18:30:0” – de feiten: vanaf 11 oktober 2011 gaf ik jolies heij elke dinsdag op pomgedichten de gelegenheid om haar verhaal te schrijven. nooit heb ik een letter gewijzigd aan of binnen de aangeleverde verhalen. nu 8 jaar later haal ik een eerbetoon aan derrel niemeijer naar voren uit een door haar aangeleverde column (naar zij nu mededeelt de laatste!) en laat ik de rest zitten in het belang van de volksgezondheid.

heij hoorde gewoon bij pomgedichten zoals pom bij pomgedichten hoort. ja wat rest mij nog? een dankjewel jolies voor de bijdragen – altijd welkom terug maar dan wel zonder ‘nazi-attributen’ – over het ontploffend karaktertje van de columniste dichtte ik eerder – ik stel vast met een vooruitziende blik:

zeeuws meisje

de ons allen zo inspirerende
en zelfs tot voorbij goes geprezen dichteres Jolies Heij
mag zich dan wel bezighouden
met de diepere gevoelens van de medemens
ook haar eigen gemoed wil nog wel eens ontploffen

sommigen noemen het een deinen op wat heeft overleefd
anderen spreken weer over een drijvend waterbed
in een volgelopen tranendal – prachtig allemaal!

wel worstelen maar bovenkomen ho maar
majesteit


©pomwolff

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter