DITMARS DINSDAG met oa Martine Bijl – “MARTINE: Ik heb nog steeds koppijn. Heb je paracetamol? Of coke, mag ook. …”


BN’ers ondergaan het Laatste Oordeel

Paula Sleyp (1 Korinthiërs 11:4-6)
PAULA: Wat is dit? Waar ben ik? Ik was met Ieniemienie om en om hapjes vruchtenyoghurt aan het eten terwijl we tot zesendertig telden en…
JEZUS: Je hebt je verslikt.
PAULA: Ik dacht al dat die stukken mango te groot waren om te voeren. Als ik die Sien in mijn handen krijg…
JEZUS: Ze zal hier snel zijn. Het is lastiger dan je denkt om een buurtsuper draaiend te houden met de klandizie van zes volwassenen en een stel muppets. Ze houdt het niet vol.
PAULA: De hele straat doet er boodschappen!
JEZUS: Niet genoeg—de halve blikkenvoorraad staat bol. We verwachten Lot volgende week door een heftige salmonellavergiftiging, en Sien erachteraan nadat ze uit schuldgevoel de hand aan zichzelf slaat. Voor haar verder verloop niet erg handig, trouwens.
PAULA: Wat staat er met mij te gebeuren?
JEZUS: Ik zie dat u uw haren afgeknipt heeft?
PAULA: Elke drie weken!
JEZUS: Eeuwig hellevuur.

Chriet Titulaer (Leviticus 19:19)
JEZUS: Kom tot mij, mijn zoon.
CHRIET: Is dit de toekomst?
JEZUS: Nee, dit is je Laatste Oordeel.
CHRIET: Ik dacht dat dat met computers zou gaan. Of raketten waarin je eieren kunt bakken in teflonpannen zonder boter te gebruiken!
JEZUS: Hier is geen behoefte meer aan voedsel-, warmte- of vervoerstechnieken, mijn kind.
CHRIET: En toch zullen ze in de toekomst superteflonpannen gebruiken…die ontwikkeld worden door robots!
JEZUS: Wellicht. Maar wat draagt gij, mijn zoon? Waar is die praktisch-verstandige ruitjestrui van gemaakt?
CHRIET: Ehm, weet ik niet? Een soort wolkatoenblend ofzo. In de toekomst…
JEZUS: Hellevuur.

Martine Bijl (Leviticus 20:18)
MARTINE: Ik heb nog steeds koppijn. Heb je paracetamol? Of coke, mag ook.
JEZUS: …
MARTINE: Echt, ik heb wat nodig *krabt aan haar benen* kom op, man!
JEZUS: Goed, dat had ik dus níet verwacht. Evenzogoed…
MARTINE: Is dit het Laatste Oordeel?
JEZUS: De meesten hebben dat niet direct door!
MARTINE: Nou, ik ben niet de meesten. Ik heb The Lion King vertaald! En postuum de NS publieksprijs gewonnen! Ik ben een groot taalkunstenares en zeer bescheiden bovendien. En wat heb jij gedaan voor de wereld?JEZUS: Ik stierf voor alle zonden van de mensheid en voer ter helle om na drie dagen op te staan en alle uitverkorenen te verwelkomen in het Koninkrijk des Hemels.
MARTINE: Vooral fysiek werk, dus.
JEZUS: OK. Hier haal ik Paps even bij.
MARTINE: Vraag of ‘ie z’n stash meeneemt. *krab*

Joop Braakhekke (Exodus 23:19…en Leviticus 18. En 20.)
JOOP: Ik heb honger. Wie ben jij?
JEZUS: De Verlosser, mijn kind. En jij was…kok, nietwaar?
JOOP: De beste! Le Garage was dè ‘place-to-be’ voor de Amsterdamse jetset. Oh, de gerechten die ik heb bereid! Hemels!
JEZUS: Met vlees? Melk? In dezelfde gang?
JOOP: Hoe dacht jij anders een lekkere panade te maken?
JEZUS: Dacht ik al. Eeuwig hellevuur!
JOOP: Nee, maar deze ken ik toevallig, kok zijnde. En ik heb verdulleme nog nooit geitenbokjes gekookt, laat staan in melk!
JEZUS: Nou, dan was er nóg een klein probleem…

Ralph Inbar (Eh, Nieuwe Testament, ofzo? Joods, sowieso)
RALPH: Ik…
JEZUS: …dacht het níet. Hellevuur!

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter