het 2e texelse poëziepodium in café De Kastanjeboom geslaagd evenement en hartverwarmend

het 2e texelse poëziepodium in café De Kastanjeboom – zeg maar het podium eilanddichterRoop/WillemBroens was – het mag gezegd –  uit het goede kastanjehout gesneden. een kort verslag met enige persoonlijke accenten is op zijn plaats. eilanddichter/organisator Roop verzorgde een gratis drinken en drinken voor de dichters in het poëziecafé gesponsord door een drankengroothandel of was het de plaatselijke grutter. (graag even een vermelding)-  hoe dan ook een belangrijke en waardige geste richting dichters. stevig gebruik van gemaakt. een afgeladen café – maar met verstilde aandacht voor de poëzie. waar heb je dat nog.

uw verslaggever was met de dichters Arie van Egmond en dichter/Volkskrantfilmrecensente Gerdin Linthorst noordwaarts/ eilandwaarts getogen – op de teso boot – een uitje. van 1400 uur tot 1600 uur poëzie en de top-40 bluesmuzikant Sloppy Tom voor de afwisseling. de ontvangst was allerhartelijkst. roop goed geluimd. beumkes zoenen in volle omarming aanvaard. willem broens (woensdagavond trouwens te bewonderen in café Daan&Daan in Amsterdam – de Kattenburg wintereditie – in een programma met oa  Gabriel Kousbroek en Aurora Guds – maar dat terzijde)

het programma afwisselend. doorgewinterde dichters als oa Larissa Verhoef, Beumkes, Broens, wisselden het podium met lokale helden die vooral persoonlijk leed in rijmvorm te lijf gingen. we vernamen van een oude vrouw die na veertig jaar scheiding nog steeds  onder hypotheekleed zat, we vernamen van intense chemokuren die familie leden moesten ondergaan. en er was een man die 7 minuten wist te dichten zonder dat ook maar iemand in het café wist waarover hij sprak. uitgever bert bakker had zijn levenswerk ooit niet opgenomen in zijn uitgeversfonds en wilde de portokosten vergoed hebben voor het terugsturen van de kilo’s  ingezonden werken. lokaal leed mooi allemaal!

heel anders toch de stadsdichteres van Ede Larissa Verhoef, ook wel bekend als de afvalgoeroe van Ede –  zij moest naar eigen zeggen nogal uitgebreid ‘kotsen’ in de trein – kijk dat is andere koek, dan heb je tenminste wat – haar ware poëzie geëtaleerd in sneltreinvaart. een perfecte performance.

Texel kent na gisteren twee poëziekoninginnen. Beumkes is natuurlijk de enige onvervalste echte eiland koningin van de poëzie – ik neem hieronder omdat het maandag is  (op pomgedichten is maandag altijd beumkesdag) in dit verslag een van haar prachtige gedichten op:

Berichtje van een koud Texel.

Orkaan

Ubie bleef thuis toen Iboe kwam
de orkaan kwam aan land met wind en regenvlagen
het werd tijd, Ubie begon te bidden
God kwam in het huis en ving de eerste klappen op.

Ze aten chocolade en beefden van de angst
maar God was hier het langst
en wilde helemaal niet buigen
en hóór de takken werden stil
de spinnen begonnen weer te rennen
de katten waren niet meer bang.

Het klusje was geklaard;
Iboe trok zichzelf terug
en ging wat verder mokken.

Niemand is vertrokken
het kleine stadje werd een bedevaartsplaats.

Muziek: The common linnets – Calm after the storm https://youtu.be/bWe8PRsW4T0

Al mijn liefs Karin

De andere koningin – gisterenmiddag uitgeroepen door jury, café, bezoekers en organisatie heet Gerdin Linthorst. een van haar gedichten – het gedicht CADZAND – ik probeer het gedicht vandaag te achterhalen – zal in neonletters op het eiland te lezen zijn en  zal door de bluesdichter/singersongwriter Sloppy Tom tot een song worden verwerkt –

Cadzand


De vloedlijn scheidt

niets van niets

wind tuimelt in willekeur

uit lucht in water

trekt striemen jaagt

schuimkoppen

op en weg.

Wij zien door ogen van de geest

het spiegelgevecht van

zeegrauw en loodgrijs

om en om.

Nat zand in Cadzand

vervagende afdruk van leven

wat sporen rond een

dode kwal en verder

ademloze leegte

waarin alleen een

enkele meeuwkreet klinkt

of het blaffen van

twee honden.

het hield maar niet op de lofuitingen voor deze middagkoningin Linthorst die zich gloeiend van trots en alcohol te goed deed aan ‘de juttertjes’ die door het personeel niet aan te slepen waren.

open einde

de man sprak onduidelijk
en stond wat gekromd
boven een vuilnisbak
hij noemde het
vrede

het patatje oorlog
aan zijn voeten sprak
hem tegen maar dat lag
en werd niet meer gehoord

hij mompelde dat er dingen
stonden te gebeuren dingen
waarvan hij wist dingen
hem gefluisterd door de duiven

en dat er een weg was hij
noemde het liefde
hij was er geweest
daar werd nog geleden
zo slofte hij door

Roop

Roop in een goed humeur, goedgemutst dus, verwelkomde mij met een lief maar o zo giftig gedichtje bij zijn introductie. we ontvangen het werkje graag nog om het hier de lezers te presenteren.  arie van egmond werd uitgeroepen tot eijldersdichter en organisator van de eijldermiddagen en voorts ook tot buurtmanager van het gehele amsterdamse Leidseplein. het werd een heerlijk dagje uit. ik wist mij vergezeld door de creme de la creme uit de poëziewereld:  poëziekoningin Linthorst en Leidsepleinpoëzieregisseur van Egmond. Texel mag trots zijn op Eilandichter Roop en Willem Broens – de derde open middag zal er zeker van komen – men wil drie a vier keer per jaar poëzie en muziek combineren in dat heerlijke gastvrije café restaurant  De Kastanjeboom. ik zeg doen! het was mooi en goed zo!

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter