mooi avondje bij BIND – zaandam – hoogtepunt Chris Verlaan – och wat kan poëzie mooi zijn, indringend en existentieel…

de presentatie in de veilige handen van stadsdichter Zaanstad Ellis van Atten

mooi avondje bij BIND – zaandam – hoogtepunt Chris Verlaan –  och wat kan poëzie mooi zijn, indringend en existentieel…

Ik schreef het al – mooi avondje bij BIND – de donderdagavond – georganiseerd door ZPINK woordkunst – de presentatie in de veilige handen van stadsdichter Zaanstad Ellis van Atten. het verslagje in de minder veilige handen van uw webmaster. eerst maar eens de locatie. het heet: het Hembrug. een prachtig terrein met naar ik vermoed jaren 1920 huizen en kazernes – vergelijkbaar met het westergasfabriek terrein in amsterdam – alleen dan veel ruimer, veel meer gebouwen, allemaal gerenoveerd en aan prachtig water gelegen. een enorm terrein. ik dacht wat zal het van de zomer hier mooi zijn – ik zag een mooie zwoele zachte zomeravond voor me, gedrenkt in een volle witte wijn – water, de lichtjes, poëzie, geliefden.

het was wel even zoeken om BIND te vinden. maar dan heb je ook wat. en eenmaal binnen bij BIND zaanse dichters (die het slotstuk verzorgden van de (zaanse) poëzieweek. een bekende formule – de vaste gasten (oa de dichters Hans de Roo, Martha Schaap met mooi werk) en een open podium, spontaan en leuk aan elkaar gepraat door Ellis. er waren hoogtepunten en er waren dieptepunten. in dit soort verslagen behoor je alleen stil te staan bij de hoogte punten – over de dieptepunten schrijf je niet is de norm. met die norm heb ik altijd een beetje moeite. er kruipen mensen het toneel op die de mike grijpen en die ellenlang verhalen over hun persoonlijk lijden – alles wordt zonder enige afstand direct benoemd –  de poëzie is ver te zoeken en als ze de ellende op rijm hebben gezet denken ze dat ze een gedicht hebben geschreven. alles en alles komt langs:  hun psychoses, hun darmziektes – alsof een poëziepodium een ‘mental institution’ is of zou moeten zijn: NEEN!

hoogtepunt 1: gitarist VINCENT van de Voort -maakt deel uit van het duo VOSVOOR

de hoogtepunten: die waren er ook – gelukkig maar – gitarist VINCENT van de Voort – op de foto’s te bewonderen,  die een aantal  dichters op weergaloze wijze begeleidde. en hij maakt deel uit van het duo VOSVOOR – als ik het goed schrijf –  samen met Rob Vos. VOSVOOR de 21ste februari te bewonderen in de Groote Weiver in Wormerveer en ik dacht de 20ste in Zaal 100 bij Aja Waalwijk. prachtige eigen liedjes, een prachtige stem, zachtaardige performance. och wat kan poëzie én wat kunnen de liedjes die aan de poëzie raken ook mooi zijn, indringend en existentieel. http://www.bijbind.nl/activiteit/vosvoor/

absoluut hoogtepunt Chris Verlaan

hoogtepunt van de avond was het optreden van tekstschrijver, kleinkunstenaar Chris Verlaan – op zijn site lezen we: “Maar met gitaar en twintig man publiek ben ik op mijn vrolijkst, (…). Open podia, huiskameroptredens, en de kleine theaterzalen op de agenda, visitekaartjes in de broekzak, en prijzen in mijn boekenkast. Ik ben een man in de maak.” hij had er zin in gisteren, de teksten briljant, en hij had meer dan 20 man publiek. mijn avond kon niet meer stuk. waar heb je dat nog – een spontane try-out van een kleinkunstenaar die over een jaar overal uitverkocht de grote zalen in Nederland zal bestormen en een hans teeuwen zal doen vergeten. u zegt overdrijven is ook een vak – ik zeg CHRIS VERLAAN is een grote, hele grote kleinkunstenaar. in teeuwen moet je maar net zin hebben – in CHRIS VERLAAN krijgt iedereen zin. https://www.chrisverlaan.nl/

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter