Vera van der Horst: ‘Waar ben ik gebleven schreef ze in de sneeuw voor ze ging zitten…’

Waar ben ik gebleven
schreef ze in de sneeuw
voor ze ging zitten

Vorige week schreef ik: ik ben erg blij dat dichter Vera van der Horst de donderdag als hoofdpersoon voor haar rekening wil nemen op pomgedichten punt nl.  – ‘VON SOLO laat een grote schoen na om te vullen’ – sprak ze onzeker. die heerlijke onzekerheid van Vera gaan we/mogen we de komende donderdagen genieten. dat alles in de 14 delige serie: En…? hoe gaat het met U vandaag mevrouw van der Horst?
In de bijdrage weinig te merken van poëtische onzekerheden: de man en de vrouw en vooral ook het meisje centraal gesteld, de verwerking bijna in sprookjesvorm – maar dan wel in sprookjes voor volwassenen. zij zit – en hij? hij staat.

1
 
In gedichten schuilen vaak
meisjes in oude vrouwen
-ze weten zichzelf niet gedragen-
lopen omstrengeld met verlangen,
lachen noch – huilen niet, dragen
zijn ogen, zijn handen, zijn verlaten.
ze huilen toch.

Er wonen  ook mannen
oude mannen – jonge zijn er niet –
ze verzamelen woorden en pluizen
verzanden in zichzelf als die er is
-zo niet- dan fluiten ze marsen,
met die getuite lippen
happen ze vliegjes uit de lucht.
 
 
 2
 
Ze zit in haar handen,
-hier heb je me-
Haar land zit vol spechten
witte en zwarte, trommelen
tegen haar opgespannen huid
ze zullen verhongeren

Waar ben ik gebleven
schreef ze in de sneeuw
voor ze ging zitten


3
 
Hij lacht  in twee tonen, ha ha,
ha ha en dat duizend jaar
volgens zijn geheugen, maar
die kent hem niet langer

Zijn jas loopt voor hem uit,
kent de weg, de wind om de hoek,
de spijker in de muur, hallo, ik ken jou
zegt de spijker, bedankt voor de sik.

Zijn schoenen zijn moe
 
 
Vera van der Horst

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter