Merik van der Torren – in herinnering Emanuel Lorsch – ‘ik had mijn “Lied van de oude hoer” na protest van de marktvrouw van de corsetten niet uit mogen zingen…’


Hoi Pom,
 Enkele weken geleden is Emanuel Lorsch op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd mijn overbuurman in de Govert Flinckstraat; je kan zeggen mij poëzie-maat in de straat. We praatten veel over taal en ik nodigde hem herhaaldelijk uit met zijn poëzie op te treden op een literair podium. Zijn surrealistisch getint werk begeesterde het publiek.
In de bijlage een impressie van een literaire middag door Mirjam Al, Emanuel en mij georganiseerd, op een zonnige middag meer dan twintig jaar geleden, vlak voor de eeuwwisseling, groet, Merik.Hoe het gebeurde; poëziemiddag

 
We gingen organiseren het podium voor poëzie op het Badcuypterras,
naast de Albert Cuyp-markt.
 
We vergaderden in het atelier van Emanuel.
 
Eigenlijk was ik tegen het logo van de Badcuyp op de flyer, maar
Emanuel zei dat dat terecht was; immers het festival zou
plaatsvinden op het terras van de Badcuyp.
 
De avond voor het gebeuren vertelde Mirjam dat
ze liederen ging zingen.
 
“ Het gaat om gedichten, niet om liedjes, ik trek me terug, “ riep Emanuel.
 
Die middag – ik had mijn “Lied van de oude hoer” na
protest van de marktvrouw van de corsetten
niet uit mogen zingen –
 
zag ik Emanuel een weggegooide stoel aan de overkant bekijken
of die misschien nog bruikbaar was en
 
hij voegde zich bij de dichters en muzikanten en
deed zijn poëtische ding.
 
Het was een mooie en inspirerende dag.
 
 
Mei 1999- april 2021

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter