Arie van Egmond en Pom Wolff – Ronald Offerman – J.C. Aachenende en F. Starik


de dichter arie van egmond deed buitenveldert aan op deze dag met zon en westmalle dubbel of tripel ik weet het niet meer. met enige weemoed memoreerden wij de maandelijks gehouden eijldersmiddagen met poëzie in amsterdam. arie is nogal bedreven in het nadoen van de bar en boos dichter offerman, overleden als een van de eersten in 020 aan corona.   ‘de Pleinen’ leent zich voor nadoen – waarin ronald offerman in meer dan  36 strofen verhaalt over de pleinen in europa maar na elke strofe herhaalt ‘sprakeloos’ soms zelfs ‘taalloos’  te zijn. ook het gedicht waarin de wereld en nederland in  het bijzonder wordt geschetst als ‘een vuile kutzooi’ heeft aan actualiteit niets ingeleverd.

leidseplein  en vondelpark gesloten en leeggehaald door de ME vandaag, museumplein door valsema op de schop en omgespit  –  bij elkaar mogen we offerman vandaag wel citeren: ‘een vuile kutzooi – en dat is het.’
zo bespraken we de poëzie in een tuin in Buitenveldert. Campert nog op de youtube afgespeeld – dat ie nog leeft – 92 jaar is ie of zo en van die prachtige poëzie met dat meisje op de tramhalte en de dichter die als fijnstof op de stad zal neerdalen na verloop van tijd.

 ik memoreerde de ouwe dichter aachenende – die eijlders frequenteerde en in een vroeger leven geroemd werd door Carmiggelt, Kousbroek en WF Hermans als schrijver onder pseudoniem van korte verhalen. Arie maakte de foto’s van mij de ouwe aachenende lezende.

ik haalde de dode dichter Starik nog aan over Aachenende. in de Haarlem slam waarin de oude 80 jarige meedeed zaten starik en ik in de jury. na het optreden van de ouwe aachenende zei ik tegen Starik – nou het zijn echt wel goeie gedichten hoor van onze Aachenende. Starik reageerde bijna verontwaardigd: “ja hij heeft lang genoeg kunnen oefenen zeg – als ie het nou nog niet kan op zijn tachtigste…’ – Aachenende won de slam niet.
ik deed zijn briljante SUSTEREN vanmiddag in de tuin.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter